Mlečkov rez

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Mlečkov rez

OdgovorNapisal/-a BoGo » 11 okt 2003, 07:58

Pozdravljeni.

Pred kakim mesecem ali dvema mi je nevihta vrgla kaktus iz police na oknu v prvem nadstropju (celo sem vmes bil prisoten, ker sem slikal strele :shock: ). No, kaktus sem presadil še isti večer. Ko se je prijel, je pričel rasti še lepše, kot prej. Vendar pa tudi brez poškodb ni šlo. Kaktus je mleček (euphorpbia trigona (se mi zdi)). Utrpel je izgubo stranskih poganjkov in nekaj razpok na robih.

Ko so se razpoke zacelile, so tik pod njimi začeli poganjati novi stranski poganjki.

Podoben primer je bil pred približno enim letom, ko je moj maček grizel en drugi mleček. Na tistem mestu je pognal več stranskih poganjkov.

Vse skupaj mi je dalo misliti in sem prišel do hipoteze, da se dajo stranski poganjki pri mlečkih umetno izsiliti, če naredimo čisto majhno zarezo v rob.

Zanima me, ali ve kdo kaj več o tem, ali pa naj probam eksperimentirati v tej smeri? Seveda so dobrodošli tudi vsi komentarji.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

Rez

OdgovorNapisal/-a izi » 11 okt 2003, 09:07

BoGo. nepopravljiv si. Mleček ni kaktus. Niti malo nista v sorodu.
Marsikatera rastlina se da stimulirati z rezom za dodatno brstenje.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a BoGo » 11 okt 2003, 13:07

Uppsss.. Malo sem se zatipkal. :oops: Samo neke majhne bodice ima. Potem je pa poimenovanje napačno. Priložil bom sliko, pa bi prosil za ime...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
BoGo
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a renee » 13 okt 2003, 07:33

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 01 dec 2007, 10:26, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Potaknjenci mlečkov

OdgovorNapisal/-a izi » 13 okt 2003, 09:45

Odrezane Mlečke po rezu speremo v (mislim da) topli vodi, da se mleček preveč ne zasuši. Mnogo teže je potem koreniniti take potaknjence.
LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a BoGo » 13 okt 2003, 11:31

Renee: ja, jaz sem tudi mnenja da je Euphorbia trigona. Samo dvomim, da red form, ker je bil na soncu, pa ni pordečil. Dejansko je ravno finta v tem, da je zato doživel nesrečo, ker je bil na okenski polici... pa ga je nevihta dol vrgla.

Ne bi pa rad odrezal celotne. Rad bi naredil le majhen rez v rob tam, kjer bi si npr. želel nov stranski poganjek... Tako se lahko npr. rastlina nadzorovano razveja...

Izi: ja, sem potem odlomljena stranska poganjka potaknil po kakšnih 5-ih dneh, pa se mi je en prijel. Hvala za nasvet, jih bom drugič res umil s toplo vodo. Me pa samo še zanima, kako dolgo jih je potrebno po tem pustiti, da se rana zasuši... Če se namreč po pranju (po moji ZKP) operejo s toplo vodo in nato pustijo npr. en teden, se ne zasušijo preveč?
BoGo
Guru
Guru

Mleček

OdgovorNapisal/-a izi » 13 okt 2003, 14:11

Brez skrbi jih lahko pustiš par tednov.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a misa » 13 okt 2003, 21:25

Pozdravljeni!

Tudi jaz sem slisala, da se melcki takoj po rezu, sperejo v topli vodi. Spere se oba dela.

Lep pozdrav sem skupaj.
misa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a BoGo » 13 okt 2003, 23:01

Aha, potem pa sem imel srečo. Hvala vsem za nasvete in za pomoč.
BoGo
Guru
Guru

Mlečkov rez

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 16 okt 2003, 18:41

Jat sem pa Mlečke (imam jih 6-vse sem dobila kot podtaknence) vedno potlačla v cigaretni (lesni) pepel, da je mleček nehal teči. Nato pa sem jih pustila, da se je rana gladko odrezanih podtaknjencev popolnoma zasušila. Enako naredim tudi pri vseh sortah Fikusov, ki jim tudi izteka bel sok. Do sedaj sem uspela še vsakič, imam pač srečo.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Živjo - opis rastline

OdgovorNapisal/-a Riot77 » 06 nov 2003, 15:29

Pozdravljeni!
Nisem ekspert, ampak sem pa prebiral o euohorbiah, pa so različnih barv
ter sort, tako da tista je absolutno tudi (vsaj tako sem zasledil vsepovsod) euphorbia trigonna.
Lp
Riot77
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov