mamilaria

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

mamilaria

OdgovorNapisal/-a kate » 25 jul 2007, 11:41

hej!

imam lep, velik kaktus tipa mamilaria in me zanima, kako naj ga prepričam, da bo cvetel?

a kdo ve?

lep pozdrav,
kate
kate
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 31 jul 2007, 00:41

Hja, takole brez podatkov o stanju kaktusa je bolj težko kaj konkretnega reči.
Nekaj dejavnikov, ki vplivajo na cvetenje:
-Poletno zalivanje in gnojenje (dovoj pogosto, a ne prepogosto)
-Zimski počitek
-Starost kaktusa (čeprav ponavadi mamilarije že zelo kmalu cvetijo)
...

Ko sem se jaz začela ukvarjati z kaktusi, je bil edini dejavnik, ki sem ga spustila in zato verjetno kaktusi tudi niso cveteli, zimski počitek. Tako da moji kaktusi prakticirajo zimski počitek od oktobra pa nekje do začetka maja. Sredi maja pa gredo na prosto, včasih prej, včasih kasneje.
Kalypsa
Guru
Guru

nastavki

OdgovorNapisal/-a kate » 28 sep 2007, 17:31

Hej!

Moja mamillaria pa noče in noče cvetet (čeprav v preteklosti je) :cry:
Se ji je pa kar malo zmešalo in je naredila na sebi 7 novih nastavkov (čeprav je bila vedno ravna, pokončna, lahko bi rekli falična 8) ).
A kdo ve, zakaj se to zgodi? In kaj naj zdaj? :roll:
Pa sam še ena prošnja: če ima kdo kakšna semena za šenkat ali pa kak kaktus za prodat...(sama žal nimam nič za menjat, pa bi z veseljem) :oops: ?
Hvala vsem,
Kejt
kate
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Tina » 30 sep 2007, 14:14

Kaktus mora občutit razliko med zimsko in poletno sezono. Če so temperatura, svetloba in zalivanje ves čas približno enaki potem ne bo cvetel, ampak bo samo rasel ali delal nove poganjke. Torej poleti na vroče sonce, pozimi pa na hladno počivati. :!:

Razlog zakaj ti dela nove poganjke boš pa videl po tem kakšni so. Če so svetli, razpotegnjeni in z malo bodicami ima gotovo premalo sonca in svetlobe. Pri nekaterih kaktusih sem že opazila do so naredili veliko novih poganjkov tik preden so sami začeli hirati in so na tak način nekako poskusili ohraniti vrsto. Malo preveri zdravje svojega kaktusa. :idea:

Lp, Tina
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a primozc » 01 okt 2007, 06:45

Jaz sem imel zadnjo zimo prvič prave pogoje prezimovanja (dovolj hladen prostor) in letos mi je cvetelo vse kar je bilo dovolj staro za cvetenje. Prej sem jih imel na sobni temperaturi in na slabi svetlobi. Niso cveteli in vsako pomlad sem moral biti zelo previden, da mi jih ni ožgalo.
Divjali mi pa niso, ker jih kljub visoki temperaturi nisem zalival.

LP
Primoz
primozc
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Laško

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov