Križanci (hibridi)

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Križanci (hibridi)

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 10 okt 2003, 13:18

Kako dobimo križanec in katere vrste s kom oplodimo? Na kaj moramo pri tem biti pozorni? Ali ima kdo kakšen križanec med echinopsisom in lobivio ali trichocereusom in echinopsisom? Optimist
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Križanci

OdgovorNapisal/-a izi » 10 okt 2003, 23:06

Poldi,
mislim, da sem ti nekaj križancev dal, ko si bil pri meni.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 13 okt 2003, 08:25

Že, še enkrat iz srca hvala, vendar bi kljub temu rad izvedel, kako to poteka. Rad bi bil samostojen in neodvisen, rad bi si sam kaj skrižal, da ne bom res večni optimist. Ali obstaja vsaj kaka literatura o tem?
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Križanci

OdgovorNapisal/-a Jure » 13 okt 2003, 09:02

Literatura seveda obstaja. Od slovenske bi ti priporočal kaj od Izidorja Goloba. Drugače pa glej literaturo o genetiki in žlahniteljstvu rastlin.

Križanci se delajo tako, da fizično preneseš cvetni prah z rastline ene vrste na rastlino druge vrste ali drugega rodu. Nato cvet zavaruješ, da nanj ne pride kak drug cvetni prah. Počakaš na seme in nato neguješ.
Najpomembnejše pri postopku je natančnost in čistoča dela ter evidenca. Brez tega delaš samo škodo.

Ko vzgojiš križanec, ga lahko registriraš kot kultivar, kot izdelek lastnega znanja in dela. Lahko mu daš tudi lastno unikatno ime. Le preveriti moraš, če ni že kdo drug križal istih vrst med seboj, sicer izpadeš lol. Ime potem ne velja nič, prvi avtor te lahko formalno celo toži.

Jure
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a misa » 13 okt 2003, 21:20

Pozdarvljen!

Gradivo: poglej v kaksno knjigo od Boruta Bohanca.

Lp
misa
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov