Kako je "pravilno" napisano Parodia erubescens ali Notocactus schlosseri(dva imena za isti kaktus)
Največ zmešnjav je prav zaradi tega, ker nekateri kar "porežejo" na kratko in rečejo kar Notocactus Schlosseri. Pozabijo pa imenovati ime, ki je pred njim, predvsem ker ne poznajo sistematizacije in tega ne morejo vedeti. Torej je Notocactus Schlosseri najprej Notocactus erubescens šele nato schlosseri, ali točno poimenovanje: Notocactus erubescens schlosseri.
Konkretno: Notocactus je rod. To je njihova skupna značilnost.
Erubescens je ime vrste.
Schlosseri pa je je sinonim, ki označuje zgoraj omenjeno vrsto in podaja razliko od povprečnega posameznega predstavnika.
Po ISO Consensus-u pa je tako, da so rod Notocactus zbrisali, pa dodali nov rod Parodia. Vse ostalo je ostalo isto. Tako je nastala Parodia erubescens.
No in to so počeli kar vsi vpoprek (Berger, Brandt, Taylor...). Berger je Schlosseri kar itzpustil
Citat:
Notocactus erubescens (Osten) Marchesi 1972 : voir Parodia erubescens.
Meni je sicer res vseeno ali parodia ali notokaktus, vendar če delam razpored Notokaktusov za mojo zbirko, potem moram vedeti v kateri rod kaktus spada, ker bi jih rad razporedil po abecedi. Pri tem pa sem se tudi nekaj naučil. Sploh nisem vedel, da je rod Notocactusov Sellowi tako velik ali pa npr. mammulosus in concinnus.
Poldi