Klasifikacija Parodij

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Klasifikacija Parodij

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 05 maj 2004, 10:45

Pripravljam sistemski pregled Parodij po rodovih. Tako sem opazil, da se Parodije delijo na: Notocactus, Neonotocactus, Malacocarpus, Brasilicactus, Eriocactus, Brasiliparodia in Wigginsia. Problem je v tem, da ko sem skušal po klasifikaciji IOS Consensus-a vzporediti imensko vrsto označeno kot Parodia z Notokaktusi, da je le-ta drugače razporejena kot druge. Katera razvrstitev je zdaj pravilna :?:
- klasifikacija IOS Consensus
- klasifikacija notokaktusov po (K.Schum.) A.Berger 1929
- klasifikacija Notocactusov uvrščenih v rod Parodia 1982 po Brandtu
- klasifikacija rodu Notocactus uvrščeni v rod Parodia leta 1989 po Taylorju ali
- klasifikacija Notocactus (K. M. Schumann) Backeberg & F.M. Knuth, Kaktus-ABC 253, 1935
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 09 maj 2004, 23:50

Ojla,

Poldi jest ti ne znam pomagat :? bi pa sam še svoje vprašanje pristavila:

Kako je "pravilno" napisano Parodia erubescens ali Notocactus schlosseri (dva imena za isti kaktus) :oops:
Varjanta, da na eno stran tablice napišeš enega in na drugo drugo ime, mi je sprejemljiva...
...sam me vseeno zanima kaj je zdej prav prvo ali drugo ime :?:

A so sedaj vsi Notocactusi poimenovani Parodia ali ne :? ?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 10 maj 2004, 10:44

Kako je "pravilno" napisano Parodia erubescens ali Notocactus schlosseri(dva imena za isti kaktus) :?:

Največ zmešnjav je prav zaradi tega, ker nekateri kar "porežejo" na kratko in rečejo kar Notocactus Schlosseri. Pozabijo pa imenovati ime, ki je pred njim, predvsem ker ne poznajo sistematizacije in tega ne morejo vedeti. Torej je Notocactus Schlosseri najprej Notocactus erubescens šele nato schlosseri, ali točno poimenovanje: Notocactus erubescens schlosseri.

Konkretno: Notocactus je rod. To je njihova skupna značilnost.
Erubescens je ime vrste.
Schlosseri pa je je sinonim, ki označuje zgoraj omenjeno vrsto in podaja razliko od povprečnega posameznega predstavnika.

Po ISO Consensus-u pa je tako, da so rod Notocactus zbrisali, pa dodali nov rod Parodia. Vse ostalo je ostalo isto. Tako je nastala Parodia erubescens.

No in to so počeli kar vsi vpoprek (Berger, Brandt, Taylor...). Berger je Schlosseri kar itzpustil
Citat:
Notocactus erubescens (Osten) Marchesi 1972 : voir Parodia erubescens.

Meni je sicer res vseeno ali parodia ali notokaktus, vendar če delam razpored Notokaktusov za mojo zbirko, potem moram vedeti v kateri rod kaktus spada, ker bi jih rad razporedil po abecedi. Pri tem pa sem se tudi nekaj naučil. Sploh nisem vedel, da je rod Notocactusov Sellowi tako velik ali pa npr. mammulosus in concinnus.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 10 maj 2004, 11:58

Ojla,

se pravi ga lohk zdej poimenujem Parodia erubescens :?
Ej full so zakompliciral! Za identifikacijo si pomagam z internetom, kjer je pa prava zbrka, saj so imena ponekod nova in stara skupaj, ponekod so samo nova in ponekod so kr ena imena. No sej v knjigah je pa ponekod še slabš.
Sej ko bom imela kaktuse na svoji strani, se bo pa itak popravljal imena.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 10 maj 2004, 15:22

Očitno je najbolje je, da se držimo ISO Consensus-a. Po tej klasifikaciji je Parodia erubescens.

Ampak, da to pogruntaš... :P

Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Jure » 19 maj 2004, 09:03

Poldi, da ne boš preveč iskal. So že drugi pred tabo ugotovili, da tega ni na enem mestu. Tukaj je ena za silo rešitev:

No such complete list exists on-line or anywhere else.
While I agree that no complete list of cactus and succulent synonyms exists anywhere in the known universe, Desert Tropicals appears to be up-to-date with regard to current nomenclature (Trichocereus -> Echinopsis, for example), lists complete scientific names http://www.desert-tropicals.com/
It's one of my favorite sites for seeing what plants people are talking about and for mapping scientific names to synonyms to common names.

(John Gotts, cacti_etc)
Jure
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov