Kje kupujete zemljo za kaktuse?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kje kupujete zemljo za kaktuse?

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 03 avg 2005, 13:57

Vprašanje postavljam zato, ker imajo povsod same neke majhne vrečke z zemljo. Pa še draga je kot žafran. :wink: Isto velja za gnojila za kaktuse... :?
Kako se znajdete tisti, ki imate doma pa nekaj sto kaktusov katerih korenine hitro pokukajo na plano, če jih daš majhen lonček. Ali zemljo vedno zamenjate pri presajanju, ali pa jo tudi kaj "reciklirate" in ponovno porabite?

Če kdo doma meša zemljo bi bila vesela kakega "recepta" za mešanico - če seveda ni kakšna skrivnost... 8)
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a anchi » 03 avg 2005, 14:23

Jaz sem zemljo kupovala na zadrugi in sicer prav za kaktuse (mislim, da je bila avstrijska ali nemška) in sem bila z njo zelo zadovoljna. Ko pa sem jo čez nekaj časa spet šla iskat, pa so imeli neko drugo, mislim da je bila od Cvetala, pa sem mislila bom probala pa vidla kakšna bo. Ko sem jo doma odprla sem bila zelo razočarana, saj je bila zelo trda in groba in prav v kepah tako da se je zelo težko delalo z njo in končno sem se odločila, da je ne bom uporabljala. Nato sem kupila zemljo v Baumaxu, ki je sicer boljša po mojem mnenju, ampak še vedno nisem zadovoljna in kot praviš je tudi precej draga, mislim da okrog 1000 SIT za tisto majhno vrečko.
Zadnjič spremenil anchi, dne 03 avg 2005, 14:43, skupaj popravljeno 1 krat.
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a burbonka » 03 avg 2005, 14:38

Zemljo za kaktuse sem samo enkrat mešala, (ko sem bila še v osnovni šoli ) - razmerij se več ne spomnim - ilovica+pesek+humus. In kaktusi niso ne vem kako uspevali.
Zdaj zemljo kupujem - specialno zemljo za kaktuse - če bi še imela kakšno vrečko, bi ti povedala, kako se imenuje, tako pa žal ne vem. Mislim da je živo rumena vrečka, na njej pa cvetoči kaktus. S to zemljo sem zadovoljna.

Lp,
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 03 avg 2005, 15:37

O zemlji je bilo že veliko govora v prejšnih spotih, pa kljub temu lahko še dodam dobro misel: Dobro je da PRIPRAVIMO zemljo glede na vrsto (species) kaktusa. Pripravimo sem napisal z veliko zato, ker lahko zmešamo več kupljenih zemelj in dodamo še sami kaj, ali pa v celoti pripravimo zemljo sami. V priročniku Catabrige so navedeni trije tipi:
- kamnita
- peščena
- ilovnata
Nikoli ne uporabljam že uporabljene zemlje. Reciklirati pomeni ponovna uporaba odpadnih snovi, kar pri kaktusih ne pride v poštev.
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

zemlja

OdgovorNapisal/-a izi » 03 avg 2005, 18:00

Cvetalova je zanič.

Jaz kupim Compo sana za kaktuse in jo popravim. Dodam vsaj še enkrat toliko mineralnega dodatka - plovec, lava, perlit, kremenčev psek, opečni drobir, ker je premalo zračna. COmpo je zelo draga. Tomaž Čufer direktor podjetja Humko mi je obljubil, da bo pripravil tudi substrat za kaktuse, obljubil mi je tudi članek o substratih za glasilo in predavanje na društvu.
Ne kompliciram in mešam za vsako vrsto posebej. Imam substrat za kaktuse, sočnice sadim v drugačen substrat.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a burbonka » 03 avg 2005, 18:39

Izi, kje se dobi -plovec, lava in perlit? in opis bi prosila!

lp,
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a sinopa » 06 avg 2005, 17:32

Ja jaz sem tudi slišala, da je dobro, da se vso staro zemljo spuca stran. Vendar po mojih izkušnjah je to malo težko ker se tako lahko potrga kar nekaj korenik. Tako da jaz bolj na grobo počistim.
Staro zemljo se počisti stran, ker nima več zadosti mineralov, ki jih kaktus potrebuje, saj jih je že vse porabil.

Jaz sem letos tudi kupla zemljo od Campo sena in v njo zmešala nekaj peska, kremenčevega peska in neko rjavo zemljo, ki jo imamo na vrtu (ne vem kako se kljiče vem pa, da je prinesena iz vipavskega). To mešanico uporabim za bolj manjše kaktuse. Za večje kaktuse pa uporabim namesto Campo sene neko drugo zemljo, ki jo mama kupi za rože (ne vem imana). Ta zemlja se mi zdi dovolj enostavna in rahla. K tej zemlji dodam še tiste "sestavine", ki sem jih zgoraj naštela.
Tako kot se meni zdi, imajo kaktusi radi čim bolj preprosto zemljo.

Lani sem imela zemljo od Cvetala, pa nevem no če je bila tako slaba - nisem bila preveč pozorna :roll: Kaj pa gnojilo od Cvetala je tudi slabo?

LP,
Sinopa
sinopa
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kobdilj (Kras)

OdgovorNapisal/-a manca1 » 08 avg 2005, 10:37

Pri zemlji je tako, da ponavadi vsak zbiralec pogrunta zanj najprimernejšo mešanico. Jaz na primer kupim dve različni vreči po 5l že pripravljene zemlje potem pa ji dodam še vedro puste ilovice (ki jo je pri nas veliko), pol vedra vrtne zemlje, pol vedra mivke iz Save in pa vse skupaj zasujem s presejanim peskom, ki sem ga letos uvozila iz enega peskokopa v Polhograjskih dolomitih. Potem veselo presajam, kar ostane pa dam v vrčo in imam še za nadaljne presajanje med poletjem.

Sedaj sem ugotovila - čim bolj peščeno, tem bolj prepustno in torej za kaktuse toliko bolje.

Lp Manca
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a grega1 » 17 avg 2005, 17:16

zame je najboljša pri Hrovatin exotica v Ljubljani blizu bežigrajskega stadiona
Res da je kr draga,samo ko sem nesel tja presadit madagaskarsko palmo(cca 80 cm)ko mi je skoraj šla, sedaj pa mi zelo uspeva. Priporočam
grega1
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: domžale

OdgovorNapisal/-a goranrasic » 17 avg 2005, 17:55

Jst tudi kupujem zemljo compo sana, ker sem z njo zelo zadovoljen in v njej kaktusi odlično uspevajo. Seveda ji dodam še kar nekaj kremenčevega peska in navadnega rečnega peska. Dodam pa tudi navadno zemljo za rože in pa tudi nekaj šote.
goranrasic
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 18 avg 2005, 07:54

Manca navaja:
Sedaj sem ugotovila - čim bolj peščeno, tem bolj prepustno in torej za kaktuse toliko bolje.

S tem se ne bi popolnoma strinjal. Namreč. če bi bilo to res, bi kaktuse lahko kar v pesek sadil in ne rabimo nobene zemlje za kaktuse.
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a manca1 » 18 avg 2005, 11:37

V tem istem postu sem napisala tudi
Pri zemlji je tako, da ponavadi vsak zbiralec pogrunta zanj najprimernejšo mešanico. Jaz na primer kupim dve različni vreči po 5l že pripravljene zemlje potem pa ji dodam še vedro puste ilovice (ki jo je pri nas veliko), pol vedra vrtne zemlje, pol vedra mivke iz Save in pa vse skupaj zasujem s presejanim peskom, ki sem ga letos uvozila iz enega peskokopa v Polhograjskih dolomitih. Potem veselo presajam

Sem pa imela kaktuse tudi že v sami mivki pa so ravno tako rasli in uspevali. In ja, čisto verjamem, da bi kaktusi rasli tudi v pesku, če bi jih tja posadili. Večina kaktusov v naravi raste tako.

Lp Manca
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov