Kdo je nasadil netreske na Humu?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kdo je nasadil netreske na Humu?

OdgovorNapisal/-a Jure » 10 nov 2007, 23:09

:twisted:
Poleg čisto avtohtonega netreskovca (Jovibarba hirta)
Slika

je nekdo vsadil tik pod vrhom Huma pri Laškem vsaj tri šopke alohtonega netreska. Ker je zdajle v precej suhem stanju, predvidevam, da je to Sempervivum arachnoideus:

Slika
Slika

To se ne dela več!
:evil:

Tujerodne rastline so za v vrt, ne v naravo!
:twisted:

Če sem videl prav, gre samo za tri skupinice. Ker normalno na dolomitu ne uspevajo, jih bo prej ali slej pobralo.

Verjamem, da ni bil nihče iz foruma. Če pa kdo pozna tega vtrnarja, naj ga opozori na tole sporočilo!
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a primozc » 11 nov 2007, 09:07

Poznam človeka in poznam problematiko. Sem pogost obiskovalec Huma in pred nekaj leti (3 ali 4) se je pojavil nekdo iz Laškega, ki je na Humu želel urediti alpski botanični vrt. Gre za človeka, ki med Laščani velja za čudaka, posebneža, ki si je pričel lastiti vrh Huma in okolico. Počel je vse živo, sadil razne rastline, ki bi po njegovem naj bile alpske. Borovcem je celo obžagoval vrhove, da bi izgledali kot ''viharniki''. Zaradi svojega početja je bil večkrat opozorjen, tudi z moje strani in potem se je zadeva umirila. Že dolgo ga nisem videl na Humu in tudi slišal nisem da bi ga kdo videl.
Ali je možno, da bi netreski preživeli nekaj let, morda jih je nasadil kdo drug, ali pa se je naš ''prijateljček'' spet pojavil.

LP
Primoz
primozc
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a Jure » 11 nov 2007, 20:44

Zanimivo!

To se sicer dogaja povsod. Oziroma se je dogajalo povsod. Najbolj obiskana turistična gora v Sloveniji Šmarna Gora je prav pogozdena z alpskimi rastlinami. Nekoč je to bilo moderno, zaželeno. Potem smo počasi spoznavali ogroženost rastlin, ki v resnici ni velika zaradi trganja, ampak zaradi vnašanja tujerodnih rastlin. V poljedeljstvu se ne da nič pomagati, a že gozdarji počasi iztrebljajo smreke iz sibirije, čeprav se mnogi zgražajo, in pogozdujejo domače vrste.
Posebej čebelarji so zasadili ogromno rastlinja, ki je potem podivjalo in jih danes ne moremo več iztrebiti. Ponekod po Evropi pa tudi to že počnejo, mi pa še bomo. Prva rastlina na spisku bo japonski dresnovec.

Sem pa videl na Humu kar nekaj rastlin, ki ne rastejo na dolomitu. Avrikelj še posebej štrli iz skal.
Tele alpske rastline ne bodo zdržale dolgo, vsaj razmnoževati se ne morejo. Kar sem jih jaz videl, so vse zadelane z zajetno količino prsti, ki je prinesena od drugod. Ko bo to prst odnesla voda, zmrzal in erozija, bodo rastline propadle.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a renee » 14 nov 2007, 15:11

:?
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 04:37, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jure » 15 nov 2007, 17:15

Nisem nič poplel, nisem od zelene straže. Tam raste res še precej rastlin od drugod. To je delo za domače planinsko društvo.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Akasha » 15 nov 2007, 18:21

primozc je napisal/-a: Gre za človeka, ki med Laščani velja za čudaka, posebneža, ki si je pričel lastiti vrh Huma in okolico. Počel je vse živo, sadil razne rastline, ki bi po njegovem naj bile alpske. Borovcem je celo obžagoval vrhove, da bi izgledali kot ''viharniki''.
LP

:shock: :shock: :roll:
THE SPIRIT OF FIRE !

[img]http://www.shrani.si/f/u/IY/34JOersm/3579994663.jpg[/img]
Uporabniški avatar
Akasha
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sasok » 15 nov 2007, 18:24

Heh toti je pa res malo odklopjen. Pa ne moreš kar drevesom žagat vrhov! Po drugi stani pa pri vas vsaj kaj sadijo...pri nas podirajo gozdove kot za stavo pa vse kujejo v beton... :cry: :cry: :cry: :cry:
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tjasykaa92 » 15 nov 2007, 18:32

Ja ze pa sploh ko gradijo avtocesto, vse so posekali pa so bli tak lepi gozdovi. :cry:
tjasykaa92
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Okolica Ptuja

OdgovorNapisal/-a kiki » 15 nov 2007, 18:55

pa mislim da tudi kam ko sploh avtoceste nebo. :?
kiki
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: njiverce (štajerska)

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 15 nov 2007, 19:32

Ja, res ne vem, kam pelje človeška neumnost, kaj bomo naredili iz naše lepe slovenske dežele. Pri nas v Kidričevem so pred leti požagali vse iglavce pred nekim blokom, ker so iglice in senca motile stanovalce, pa tudi širok pločnik z neznansko visokim nivojem je bil "nujen". Padle so tudi lepe mlade lipe ob vrtičkih, ker je bil prav tako potreben pločnik, seveda visoko dvignjen. Ne vem, ali ni lepše hoditi po stezici, morda kdaj tudi posuti z listjem ali iglicami, to je zame največji užitek.Varnost? Če kak divjak ne obvlada vozila, te lahko zbije tudi na pločniku. Ne vem koliko let so rastle lipe, da so že cvetele, dišale, čebele so imele svoj raj. A sodobni človek ceni le beton in kič, vse domače je malo vredno. Da ne bom predolga, iz mojih prispevkov že poznate moja "divja" nagnjenja, ne m orem pomagati. A kar jaz delam in govorim že veliko let, postaja v Evropi moderno, kar poglejte si sodobne vrtove, kjer se divje meša z gojenim. Lep pozdrav! Marija
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a sasok » 15 nov 2007, 19:49

Ja Marija, se zelo strinjam, da ne bom reko kako so obžagali stari drevored iz lip, da bojo vse pomrle počasi pol pa nove sadijo! mislim, kaj se toti ki se majo za kao neke poznavalce vsaj ne moremo prvo pozanimati kako drevo obžagati, če je že taka nuja ker jaz mislim da je pri obžagovanju drevja velikokrat bolj pomemben zaslužek kot pa samo drevo, ker mu z obžagovanjem, v tem primeru lip tako pokvarijo krošbjo za brezveze!
Eh bom rajši tiho!
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 15 nov 2007, 21:37

a že gozdarji počasi iztrebljajo smreke iz sibirije, čeprav se mnogi zgražajo, in pogozdujejo domače vrste.
- o tisti japonski stvari je bilo enkrat na TV kako divje se razrašča ob avtocestah in duši vse živo, kako pa smreke iz Sibirije ogrožajo slovensko okolje ?
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a sasenka » 15 nov 2007, 22:20

Ni mi čisto jasno, kako lahko nekdo tako ureja okolje in ga ne opazi nobeden izmed vseh mogočih varuhov, ki jih imamo
SIJAJ, SIJAJ SONČECE
sasenka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ČRNOMELJ

OdgovorNapisal/-a sasenka » 15 nov 2007, 22:21

Ni mi čisto jasno, kako lahko nekdo tako ureja okolje in ga ne opazi nobeden izmed vseh mogočih varuhov, ki jih imamo?
SIJAJ, SIJAJ SONČECE
sasenka
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ČRNOMELJ

OdgovorNapisal/-a Jure » 16 nov 2007, 09:02

Psevdonim:
kako pa smreke iz Sibirije ogrožajo slovensko okolje ?

Na Pokljuki, Jelovici, Pohorju in še kje so skoraj vse smreke potomci sibirskih. Nasajene so bile od Marije Terezije dalje. Zdaj (ali pa že nekaj let prej), ko so dosegle optimalno velikost, pa se je pokazalo, da so zanič. Zaradi njih so povsem pokvarili avtohtone gozdove, saj so iztrebili domača drevesa in podrast.
Zdaj jih masovno sekajo in prodajajo za žaganje, ker za drugega niso.

O tej plati zgodovine bi ti moral povedati kaj več kakšen gozdar, o spremembah biotopov pa se že tu in tam kaj piše. Pa ni CO2 kriv.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 16 nov 2007, 09:35

sasenka je napisal/-a:Ni mi čisto jasno, kako lahko nekdo tako ureja okolje in ga ne opazi nobeden izmed vseh mogočih varuhov, ki jih imamo?

hja, saj veš kako je v naši državi. samo da je denar, boli jih, če celo hosto požgejo. nihče tam verjetno nima osnovne izobrazbe ne o gozdarstvo, ne o botaniki, ne o biologiji, ne o agronomiji. hudiča, še o hortikulturi verjetno ni ne duha ne sluha.

žalostno, če mene vprašate. naša država ima v naravi takšno bogastvo, da nas lahko polovica evrope samo zeleno gleda. pa jim to pride do živega? ne, samo da se oni okoristijo iz položaja, ki jim je bil zaupan pa so zadovoljni. samo da se služi. kaj pa bo ostalo za prihodnje rodove? pepel in erozija. na bruhanje mi gre, ko pomislim, da se to lahko kaj hitro zgodi. upam da se bo hitro prebudil rod naravovarstvenikov, ki bodo zadeve vzeli v svoje roke s kakšno civilno iniciativo.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov