Kaktusi kot hrana res niso prav v navadi pri nas, pa vendar sem jih kar nekaj lastnoročno preizkusil. Zelo dobri in okusni so plodovi mamilarij, ki jih ni težko pridelati. Niso pa vsi enako sladki. Priporočam plodove
M. prolifera, že zato, ker jo najdemo takorekoč v vsaki zbirki, ker plodi brez težav in ker jih ni škoda pojesti, saj je rastlin hitro dovolj za našo zbirko. Najboljši so jeseni, v drugih letnih časih pa niso tako sočni in sladki. Njega dni sem jih moral skrivati pred sinom, ker mi je vse sproti pojedel.
Pri drugih vrstah so sladki vsi rdeči do vijolični plodovi. drugi niso. Mnogi nimajo dovolj "mesa". V glavnem je plod iz kože, ki jo je izak bolje olupiti, v notranjosti pa so trda, neužitna semena brez mnogo sočnega tkiva. Nekako tako kot pri granatnem jabolku, kjer nimaš kaj jesti.
Predlani so k nam uvozili okoli novega leta plodove vrste
Hylocereus undunatus iz Vietnama. En plod je imel skoraj pol kile užitnega materiala. Okus je malo podoben jagodam, vendar bolj sočen. Dobro, ampak drago.
Od kaktusovih stebel sem poskusil marsikaj privlačnega, a je vse grenko ali pa sluzasto, skratka bljak. Mogoče bi bilo s posebno pripravo in namakanjem tudi kaj užitnega. Poskusil sem konzervitane rezine opuncije, kar naj bi nadomeščalo naše vložene kumarice ali paprike, pa se zadeva skrije. Ni vredno.
Nekaj receptov se najde na tej ali podobnih straneh:
http://www.succulent-plant.com/crecipe.html