kaktusodrom :)

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

kaktusodrom :)

OdgovorNapisal/-a BoGo » 22 avg 2004, 13:09

Hojla. To leto sem se odločil kaktuse postaviti na eno skupno mesto, tako da sem jim pripravil eno "Polico". Nedavno pa sem polico nadgradil še z "umetnim soncem" in sedaj celotna zadeva izgleda takole:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a Kaktus » 22 avg 2004, 22:31

Ideja z umetnim soncem mi je všeč in sem že sam gruntal če bi kaj podobnega skup spacal. Zanima pa me, če sta tale dva umetna sonca kakšne posebne žarnice (take kot v cvetličarnah ...nekako violetr barve) ali običajni reflektorčki. Če so kakšne specialne, me zanima kje se jih dobi in koliko stanejo?

LP Simon
Kaktus
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a BoGo » 22 avg 2004, 22:44

Hojla

Ja, žarnici sta posebni. Jaz sem ju kupil v OBIju za 1500 sit/kom.
BoGo
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a marko100 » 23 avg 2004, 07:32

kaj jih cel dan osvetljuješ? Ali bi bilo ta način uporaben če bi hotel rastline in kaktuse prezimit v prostoru brez oken?
L.P. Marko
marko100
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 23 avg 2004, 10:24

Ponavadi se za tako možnost odločajo tisti, ki so na tesnem s prostorom ali nimajo naravnih možnosti gojenja.
Naravnega sonca in svetlobe, vetra, razliko v temperaturi,ti kaktusi zagotovo ne bodo imeli. Primer1: Lobivie najbolje uspevajo tam, kjer je razlika v temperaturi med dnevom in nočjo čim večja. Primer2: Ferokaktusi, echinocactusi (grusoni)... imajo radi veliko močnega sonca in vročino. Primer3: Echinocereusi imajo radi veliko svežega zraka in sonca, kar zavisi od gostote trnov. Na splošno velja, da kolikor bolj naravno gojimo kaktuse tem lepše uspevajo. Dobro, je da tudi vemo v kakšnem okolju rastejo v naravi. Vse navedeno so razlogi zakaj se jaz nisem lotil tega, čeprav ne trdim da ne gre. Določene vrste kaktusov bi težko uspevale v takih pogojih.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a marko100 » 23 avg 2004, 10:46

Jaz jih ne mislim stalno tako gojit samo prezimil bi jih rad,ker jih je pač preveliko za v stanovanje. Kot drugo možnost pa sem imel v mislih zapreti balkon in mu vzdrževat primerno temperaturo.
L.P. Marko
marko100
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a BoGo » 23 avg 2004, 22:05

Po mojem jih ni potrebno cel dan osvetljevati. Jaz jih ponavadi zvečer še malo "Zažarčim", saj čez dan dobijo nekoliko svetlobe, vendar pa ker so pod streho na terasi, jim malo primanjkuje in sem imel dva reflektorja pri roki... :roll:
BoGo
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov