Kaktusi in sočnice na prostem čez poletje

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kaktusi in sočnice na prostem čez poletje

OdgovorNapisal/-a BoGo » 24 nov 2003, 18:55

Hojla. Ker je naša hiša že preprosto prenatrpana in več ni prostora za kaktuse, ne vem, kako bo spomladi z njimi, ko se prebudijo. Zato jih planiram postaviti ven. Me pa skrbijo nekatere zadeve. Govora je že bilo o tem, da jih je potrebno zaščititi pred premočnim soncem. Torej:

1. Ali se kaktusi senčijo z mrežo ves čas ali pa se navadijo in jim čez čas mreža ni potrebna?
2. Če imajo kaktusi večino dneva senco in le 3-4 ure direktno sonce, ali potem potrebujejo senčilo?
3. Kako pa je v primeru nevihte ali toče? jih poškoduje? Kako jih zaščititi pred tem?

Hvala vsem že vnaprej.
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a JEMA » 25 nov 2003, 08:56

BoGo,

prav bi bilo, da bi jih spomladi ščitil pred direktnim soncem, vendar sem mnenja, da 3-4 ure direktnega sonca ne bosta škodovali, tako da se na tvojem mestu s tem sploh ne bi obremenjeval. Edino kakšne sočnice, kot so na primer aloe, bi morda imel najprej ves čas v senci in jih šele potem dal na soce. V nasprotnem ti bo ožgalo liste. Po kakšnih 2-3 tednih pa jim sonce več ne bi smelo škodovati.

Kar se pa tiče nevihte in toče - vem, da bi rad slišal, da to kaktusov ne prizadene, vendar te moram razočarat. Še posebaj pri sočnicah se lahko na listih pojavijo pike, kjer je "udarjala" toča. Če pa gre samo za nevihto, pa ni problema. Dokler ne bo tornadov, se nimamo kaj bat :D

Upam, da sem ti pomagal. Bodo ti pa kaktusi izjemno hvaležni, če jih boš imel čez poletje zunaj in ti to tudi pokazali z lepšo rastjo in obilnejšim cvetenjem.

LP, M
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Lenart

OdgovorNapisal/-a BoGo » 25 nov 2003, 10:12

Jema, hvala za nasvete. Sem že razmišljal o "proti-točinem" sistemu in sicer takem, da bi imel nad njimi mrežo. Ta bi se lahko odkrila ali zakrila...
BoGo
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a renee » 25 nov 2003, 13:43

: :arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 01 dec 2007, 10:06, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a JEMA » 25 nov 2003, 14:50

Moje izkušnje s kaktusi na prostem so odlične. Seveda je boljše, če jih imaš v rastlinjaku pod streho, slabše pa je, če jih imaš v hiši oziroma stanovanju. Torej če nimaš danarja ali prostora za rastlinjak, je moj nasvet - daj jih na prosto. Nekaj jih imam tudi na zastekljen balkonu v stanovanju, a je razlika v razvoju očitna.

Kako imam sam to urejeno, pa lahko vidite na spodnjem linku, kjer je slikan moj skalnjak (doma pri starsih) spomladi, ko sem kaktuse postavil ven.

M
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Lenart

Senčenje

OdgovorNapisal/-a izi » 25 nov 2003, 15:19

Če nočeš imeti spomladi rdečih kaktusov, jih senči, ko jih prestaviš na prosto. Jaz uporabljam vrtex, ki se uporablja za prekrivanje posevkov. V naravi so kaktusi izpostavljeni ves čas soncu, zato so navajeni, pri nas so pa pozimi v svetlobno zelo slabih pogojih, zato jih je treba spomladi navaditi na direktno sonce. Senčenje potem počasi odstiramo, dokler je povsem ne umaknemo.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a BoGo » 25 nov 2003, 17:13

Aha. Predpostavljam, da je potrebno proces privajanja vsako leto ponoviti. Ali ne?
BoGo
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 25 nov 2003, 21:11

Ojla,

po mojem je tudi zelo pomembno "katero" sonce jih obsije. Če je to opoldansko sonce, potem je že spomladi potrebno senčenje, če pa jih navajaš z popoldanskim soncem (ali jutranjim) potem pa senčenje ni nujno. Seveda je odvisno od vremena, meni se je zaenkrat obneslo. Skalnjak je na SZ vogalu hiše in na pomlad kaktuse sonce obsije po 15h, čez poletje pa od 10-14h in od 15h do zahoda sonca. Epifite in sočnice imam na S strani in imajo sonce dopoldne od 8-10h in popoldne po 17h. Meni jih ne opeče, je pa res da na pomlad tudi niso na najbolj vročem soncu, potem se pa sonca privadijo.
Kot je že Izi napisal, je potrebno privajanje vsako leto (če so pogoji drugačni kot jih imajo moji), saj jih prinesemo iz "neosončenih" prostorov na popolno sonce.
Glede toče je pa tako, če se da (letos me je presenetila) jih zaščitim z velikim kartonom in "marelo", če pa mi ne uspe imajo pa "lepotne pike".
Meni jih je lani dež kar naprej pral, vendar če je drenaža dobra in prst peščena, gre vsa odvečna voda mimo in ni problema.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Senčenje

OdgovorNapisal/-a izi » 25 nov 2003, 22:27

Jaz senčim na zahodni strani kaktuse, ki jih imam na balkonu. SOnce je nekako od 12-13 naprej. Na jugu in jugovzhodu imam rastlinjak, ki je senčen do oktobra s 50% mrežo, drugače mi vse zažge.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 25 nov 2003, 23:37

Ojla,

ja Izi res je najbolj pametno biti siguren (jaz sem po 3 letih skalnjaka na istem mestu) in kaktuse senčiti, mene za drugo leto, ko mislim skalnjak premaknit tudi skrbi in jih bom verjetno senčila. Čez čas, ko bodo na novem mestu že nekaj časa in bom vedela, kdaj in kako na njih sije sonce čez leto, bom tudi vedela kako za naprej.
BoGo omenjal si mrežo (saj misliš tisto zeleno ne?), ki naj bi jih varovala pred točo-če jo razprostreš nad njimi kot "streho", bi jih po mojem lahko tudi senčila.
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a BoGo » 25 nov 2003, 23:54

Ja, se postavi enostavna konstrukcija, preko katere se (vsaj zgoraj) napelje mreža, ki se da tudi hitro odstraniti ali nastaviti. Tak je vsaj moj plan. Izi, a lahko poveš kaj več o teh mrežah? Kje se dobijo, kaki tipi so? Malo sem se ustavil na tem "50%".
BoGo
Guru
Guru

mreža

OdgovorNapisal/-a izi » 26 nov 2003, 10:38

50% pomeni, da je 50% tkanine, 50% lukenj.

lpi
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten