Kaktusi brez klorofila

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

OdgovorNapisal/-a Jure » 23 jun 2004, 13:20

Seveda je možno. Tudi mnogo bolj enotno pobarvani kaktusi še vedno imajo nekaj zdravih klorofilnih zrn, vendar ne dovolj, da bi zelena barva prevladala. Pri tem zadnjem primerku je rdečega tkiva (brez klorofila) le za vzorec, vse ostalo je normalno tkivo, ki vsebuje klorofil + betacian, kar da skupaj temno vijolično barvo.
Količina zdravih klorofilnih zrn se lahko spreminja tekom letnega časa in zaradi specifičnih svetlobnih razmer. Na vzven se vidi nekako takole: če je preveč temno, so kaktusi bolj zeleni; če je dovolj svetlo, so barve žareče rdeče ali rumene. Na hladnem in sončnem se obarvajo bolj rdeče.
Jure
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 23 jun 2004, 13:25

Thx - zdele pa vse jasno :)
Pa hvala za seznam podlag - ravno to sem hotela :P
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a katy6 » 01 dec 2004, 00:36

ojla!

jaz sem bolj nova na tem foromu, le 1x sem nekaj napisala, drugače pa večino odgovorov, ki jih rabim najdem kar v starih temah...
stara sem 20 let in že kar nekaj časa skrbim za svoje kaktuse (čeprav se nekateri obnašajo kot da bi res grdo ravnala z njimi! :? ) in moja zbirka jih šteje okoli 40.
zdaj imam nov problem, imam tudi nekaj teh cepljenih kaktusov. zdaj pa je začela podlaga enega od njih propadati (sploh ne vem zakaj?! :( vsi ostali, ki so bli kupljeni hkrati in za katere sem enako skrbela so vredu). ker se mi vedno bolj zdi, da podlagi ni več pomoči, sem razmišljala o tem, da bi rdeči kaktus cepila na novo podlago. zanima me, kje bi lahko dobila katerega od teh kaktusov, ki so primerni za podlago ( kaktus ki ga želim cepit je verjetno gymnocalycium mihanovichii)? po vseh vrtnih centrih sem iskala primeren kaktus, takega kot je ta, ki je do zdaj služil za podlago (mislim da je myrtillocactus geometrizans), pa ga nisem našla... šla sem tudi do centra hrovatin, pa je na veliko pisalo da majo zaprto, da se lahko oglasim na štantku v citiy parku. no bila sem tudi tam, pa mi gospodična za štantom (oz gospodična ki je priskočila od sosednjega štanta) ni znala nič pomagat... zmanjkalo mi je idej, kje naj še iščem...
ima kdo kakšno idejo? verjetno se mudi...zeleni kaktus kmalu ne bo mogel več držati rdečega, ki zankrat zgleda še zdrav... :cry:

že vnaprej hvala za trud :)

lep pozdrav...
katy6
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

Podlaga

OdgovorNapisal/-a izi » 01 dec 2004, 10:45

Marsikateri član društva bi ti lahko priskočil na pomoč, ker imajo vsi kar nekaj podlag pripravljenih za cepljenje.
Vendar se bojim, da zdaj ni ravno pravi čas, ker kaktusi počivajo.

Trikotna podlaga je precej občutljiva in neobstojna. To je rastlina, ki bujno uspeva v tropskih pogojih pri visoki temperaturi in zračni vlagi, v naših zimah se ne počuti najbolje. Poleg tega jo kakšni brezklorofilni kakusi kaj radi izčrpajo in se ne opomore več.

Za cepljenje Myrtilocactus ni najbolj po mojem okusu. Precej boljši so kaki Trichocereusi ali Harisia jusbertii.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a katy6 » 02 dec 2004, 16:48

hvala za odgovor! kljub temu še zmeraj ne vem kaj naj naredim, če zdaj ni primeren čas, ker kaktusi počivajo... naj probam rdeči kaktus posadit kar brez podlage? mislite da se bo prijel? (je čisto enakomerno svetlordeče barve) kako pa naj ga ločim od podlage? podlaga kmalu ne bo več za nobeno rabo... :?

lep pozdrav!
k.
katy6
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jure » 07 dec 2004, 22:30

Bi dal roko v ogenj, da ne bo dočakal naslednjega poletja. Zdaj ni čas ne za sajenje, ne za cepljenje.
Jure
Guru
Guru

Prejšnja

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov