Kaktus gnije

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kaktus gnije

OdgovorNapisal/-a račka » 08 sep 2005, 00:07

Na pomoč! Moj kaktus gnije že nekaj časa, ko sem bila na dopustu je začel gniti sedaj pa je vsakdan bolj bel in rjav in sploh ni več zdrav zelen kot takrat ko sem ga dobila. Kako ga lahko še rešim? Grozno izgleda in mi je zelo hudo zanj pa ne vem kaj naj storim, upam da se bo našel kdo, ki mi bo pomagal s kakšnim pametnim nasvetom. Kaktus je okrogel z velikimi bodicami. Zaradi gnitja pa kr skupaj leze, groza! Prosim za pomoč! :(
račka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 08 sep 2005, 07:38

Ne vem, če ni že prepozno, ampak jaz rešujem probleme gnitja na tak način... :?
Čimprej ga obrežem do zdravega, pustim kakšen teden, da se rana zasuši, ter ga ponovno posadim.
Kakšen boljši nasvet pa pričakuj od naših strokovnjakov na forumu. Vsekakor imajo več izkušenj... :)
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 08 sep 2005, 09:01

Moj predlog. Ne trdim pa, da je najboljši. Ja, če gnije ob strani ali na vrhu ga lahko odrežete z olfa nožem. Ti postopki so bili na forumu že večkrat pojasneni. Vendar pa morate vedeti, da s takim posegom kaktus ni več brezhiben - je odrezan in tega se na da skriti. Če vrh odrežete, je le -ta primeren za posaditev naprej. Ostane vam pa štrcelj, ki ga ne zavrzite, saj vam lahko kasneje požene mladiča.
Drug hujši primer pa je, če gnije spodaj, pri koreninah. V takem primeru je najbolje, da ga stresemo iz lončka in pregledamo koreninski sistem. Istočasno skušamo ugotoviti vzroke gnitja (preveč zalito, neprava zemlja, premalo odcedna zemlja, kakšni škodljivci, plesni itd.) V takem primeru skušamo z rezanjem rešiti vsaj zdravi del rastline. To je to.

P.S.
Ne krivite takoj sebe. Včasih nismo mi nič krivi, pa se vseeno lahko to zgodi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a račka » 08 sep 2005, 11:29

Gnije od spodaj navzgor in je gnil že skoraj do konca, do vrha, na nekaterih delih, če ga malo pobezam kar razpade. Ima pa ta dolge, ta velike bodice in ne vem kako se naj ga lotim, ali naj bodice obrežem, da pridem do njega ali kako, malce več pomoči prosim grozno mi je, ne vem kaj bi lahko bil vzrok, verjetno preveč zalivanja. Presadila sem ga kakšne dva tedna nazaj in takrat opazila da gnije, zdj je pa že čisto na koncu.
račka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 08 sep 2005, 13:48

Vsako presajanje, menjava zemlje ali karšenkoli drug poseg v korenine kaktusa, ko je za kaktuse čas rasti ni dobro. Jaz sem enega samo predjal iz manjšega v večji lonček pred 14 dnevi, pa se mu že pozna. Začel je povsem svojo novo rast in to se vizualno takoj opazi (stara rast-nova rast).

Preveč zalivanja, pa presadila ste ga pred 14 dnevi - tukaj nekaj ne štima. Kakorkoli že, če je gnil od spodaj navzgor in se ne da nič rešit, je po moje samo še za na kompost.
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sandi » 08 sep 2005, 14:55

Hoj,

Glede na opis situacije bi se jaz strinjal z Poldijem [/je po moje samo še za na kompost.]. Na žalost. Drugega nabavit.

Sandi
Naj cvetijo Kaktusi!
sandi
Guru
Guru

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a matija » 08 sep 2005, 21:44

Pozdrav

Imam podoben primer (enak?) - bi prosil za navodila ker nebi rad izgubil kaktusa...

kaktus mi zelo pospeseno "gnije" ...približno dva meseca nazaj sem imel uši ampak sem jih uspel zatreti - vsaj na izgled jih ni več

prilozena slika:
Slika

na sliki je videti tudi nekaj kapljic - sem ga ravno stuširal z vodo v upanju da bo kaj bolje...zatem sem našel ta forum...

prosim za hitro pomoč kajti zadeva se pospešeno širi!
matija
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a starina » 12 sep 2005, 14:54

jaz sem imel tak problem... zdej ne vem bodo strokovnjaki povedal...
ampk pri meni se je zgodilo podobno, ko so korenine stale v vodi... pistil sem ga pri miru, sedaj pa imam uspodaj gnil(ze 1 leto)l zgoraj pa lepo raste.

ostali, pa bodo povedaj kaj tocno to je
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Kraj: vič-ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 12 sep 2005, 15:19

Ja, lestos je bilo zelo vlažno in deževno poletje. Relativna vlaga v stanovanjih 65%. To govorim zato, ker se kaktusi :evil: nočejo hitro osušiti. Tudi tega že malo na "špico" vleče. Iz osebnih iskušenj lahko povem, da se pojavijo uši, pa tudi plesen, če je kaktus predolgo moker, in to v korenine, bi rekel v "noge".
Ma ne vem. Eni so očitno bolj občutljivi na vlago, drugi manj. Spet je odvisno, kje je bil kupljen, kakšna je zemlja (prepustnost), kakšni so rastni pogoji. Eni imajo radi vlago, drugi sploh ne. Eni počivajo čez poletje, drugi ne. Pa če si ga takrat zali, pa je začel gniti.

Tudi za tega na sliki ne bi rekel da bo preživel. Če ga bo rezal bo katusa pol manjkal i ne bo več lep. Ne verjamem, da bi se Matija z rezanjem strinjal.
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a matija » 12 sep 2005, 15:25

hvala za odgovore - misel na rezanje mi res ni prevec pri srcu - mi je pa res skoda tega kaktusa ker je moj prvi - pa se podarjen - tako da upam da prezivi

torej je zadeva nastala od tega da sem ga preveč zalil in je voda stala?

lp, Matija
matija
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sinopa » 12 sep 2005, 23:07

Zivjo!

Matija, ce vidis da kaktus gnjie, zakaj ga potem se spricas z vodo... to ni lih dobra poteza. Sej kaktusi zacnejo gnit ravno zaradi preobilice vode. :roll:

Moje izkusnje z gnitjem kaktusov niso ravno dobre. Ponavadi vsak, ko zacne gnit nima lepega konca :cry: Dobro no, ce si pa dovolj zgoden pa ni panike :P

Lp, Sinopa
sinopa
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kobdilj (Kras)

OdgovorNapisal/-a matija » 12 sep 2005, 23:30

sinopa: saj ne zgleda da gnije - meni bolj deluje da se suši - pa moje "pranje" je bilo samo površinsko - zemlja je ostala nenamočena

zaenkrat se je ta "bolezen" ustavila - hope it stays that way... tako da pojma nimam kaj mu je
matija
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sinopa » 13 sep 2005, 14:23

jpa iz slike je vcasih res tezko videt kaj je. Ce je kaktus na bolanem mehak, potem najverjetneje gnije :cry: No ma, ce se je stvar ustavila dejmo drzat pesti :P

Lp sinopa
sinopa
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Kobdilj (Kras)

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov