Kaktus dela probleme [Iglice odpadle, listi rastejo novi]

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kaktus dela probleme [Iglice odpadle, listi rastejo novi]

OdgovorNapisal/-a stadion » 01 jul 2008, 00:03

Za rojstni dan sem dobil kaktus ki je na slikah, veliko izkušenj z vzgajanjem kaktusa nimam ...rečeno je bilo da rabi le malo vode in veliko sonce.
Puščam ga na balkonu ker so topli večeri, veliko sonca, dobi vodo na kakšne 3 tedne po največ slab deci.

Skrbi me pa slednje, od začetka je izgubil svojo živo lepo zeleno barvo in postal precej tak lisast. Iglice ki jih je bilo mnogo iz teh pikic ven so odpadle i n je sedaj brez, samo te pikice so ostale (sicer se zdi kot da bi nastajale nove) skratka igle so povečine odpadle stran od kaktua, postaja po vrhu zlato-rjavo rumene barve.

Kljub vsemu temu "razpadanju" pa kaktusu sta vseeno zgoraj na vrhu zrastla dva nova poganjka in eden nov poganjek raste pri dnu.

Kaj naj storim da bo kaktus spet bolj žive zelene barve in da bodo iglice spet zrastle nazaj?
Spodaj imam še slike za lažjo predstavo.

Hvala

Slika
Slika
Slika
Slika

Pri tej zadnji sliki se celo vidijo neki lisasti kanalčki vdrti v list kaktusa.

Men deluje kot bi bil dehidriran, ampak to ziher ne more bit :)
stadion
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: slovenija

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 01 jul 2008, 09:26

No, tvoja opuncija (katera podsorta točno je ne vem) je meni zelo zelo všeč. Tudi jaz imam 3 takšne, samo da so še malo manjše.

Glede vode - kaktusi in sukulenti res rabijo malo vode - povprečno! Jaz jih npr. od decembra do marca nič ne zalivam, to je 4 mesece! Ampak ko so temperature nad 28, 30 stopinjami pa le rabijo nekaj vode za preživetje! Zadnja 2 tedna, ko je bilo precej vroče in so kaktusi sicer uživali na sončku sem jih jaz zalivala 1 do 2 x na teden! In to obilno! Predvidevam, da zemlje v tvojem lončnu ni kaj dosti več od pol dm3 in voda pri teh temperaturah izhlapi iz glinenega lončka že po par urah!

Če bi bila jaz na tvojem mestu, bi ga ne samo zalila, temveč bi ga zvečer, ko ne sije več sonce nanj dala v eno vedro ali kašno drugo posodo višjo od lončka in ga pošteno napojila. Jaz sama zalivam kaktuse izključno z deževnico, če je nimaš, pa vodo natoči že čez dan v vedro, ki ga imej zraven kaktusa, da bo enake temperature! In potem imej vedno pripravljeno postano vodo v plastenki ali čem podobnem! Ko pa bodo temperature padle, pa le previdno z zalivanjem!

Veš, rastline večinoma kar same pokažejo kaj jim manjka. In zaupaj svojim občutkom, saj sam praviš, da ti zgleda dehidriran.

Pa še nekaj - ko so takšne moje male opuncije napojene, so na otip čvste in trdne, ko jim manjka voda, pa potanejo mehke in mlahave.

Pa obilo užitkov!
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a stadion » 01 jul 2008, 10:24

Torej, najbolje je da kaktus preselim v večji lonček in več zalivam.
Sicer me je zalivanja kar malce strah, pravijo da kaktusi preživijo v puščavi v neverjetni vročini in brez vode dalj časa, tako da upam da ga ne bo to stalo življenja če bom 2x tedensko zalival.

Koliko pa je priporočena količina vode za takle velik katus?

2deci, 3 deci?
stadion
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sandi » 01 jul 2008, 12:33

To je opuntia microdasys in z njo ni (vsaj po slikah sodeč) čisto nič narobe. Mogoče je malo dehidrirana. Ni nujno, da jo presadiš v večji lonec (razen če je še vedno v kupljeni zemlji). Zalivaj pa v tej vročini bolj pogosto. Zalij fajn, potem pa pusti, da se zemlja osuši in ponovi postopek. Jelkačin predlog je zelo vredu. Če je zemlja propustna (kar mora biti) bo odvečna voda tako odtekla, nikar ne dovoli, da bi stala v podstavku.
Naj cvetijo Kaktusi!
sandi
Guru
Guru

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a stadion » 01 jul 2008, 13:17

Hvala!

Zdaj za začetek sem mu dolil 2 deci vode notr, upam da ni bilo napačno ker baje kaktusi res ne rabijo met velik vode, tako so me prepričevali.

Zemlja je pa še originalna kot je bila ko sem ga dobil, na vrhu so še tista semena rdeča d prekrije zemljo.
Kaj naj s to zemljo potem notr, zamenjam z drugo ki jo ma mami za rože?
Pa če se mi prav zdi tale posodica keramična spodaj nima lukenj tako da voda nima kam odteči.
stadion
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a jelkaca » 01 jul 2008, 14:36

[quote="stadion"]Torej, najbolje je da kaktus preselim v večji lonček in več zalivam.
Sicer me je zalivanja kar malce strah, pravijo da kaktusi preživijo v puščavi v neverjetni vročini in brez vode dalj časa, tako da upam da ga ne bo to stalo življenja če bom 2x tedensko zalival.

Koliko pa je priporočena količina vode za takle velik katus?

2deci, 3 deci?[/quote]

Ja, kaktusi že preživijo v puščavi v veliki vročini, samo dvomim, da ta sorta!!! Pa tudi nabrana ni bila v puščavi, ampak vzgojena iz semena v rastlinjaku!

Glede zemlje: jaz res ne kompliciram: vzamem 1/3 vrtne zemlje, 1/3 peska, ki mi je ostal od zidarjev in 1/3 posebne zemlje za kaktuse, ki jo dobiš po raznih Bau - hausih, maxih ipd za 5 eur vrečko. Lahko pa uporabiš samo kupljeno. Navadna zemlja za rože ni primerna.
Glede lončka: OBVEZNO mora imeti spodaj odprtino, da voda odteka. Brez nje pa je lahko problem, ker tako pa res voda zastaja in korenine lahko začno gniti. In toplo ti priporočam glinen lonec, ne plastičnega, ampak iz slike je ravidno, kot da je glineni. Če pa imaš kak sveder in vrtalnik doma, pa kar sam izvrtaj luknjico, ki pa mora biti vsaj 7 mm! In preveliki lonci nimajo nobene dodatne prednosti, prej obratno.
Glede presajanja: načeloma sedaj ni ravno pravi čas za presajanje. Jaz bi samo previdno stresla opuncio iz lončka z zemljo vred in prosila nekoga, da jo pridrži, zvrtala luknjo v lonček in jo dala nazaj.
Glede zalivanja: človek tudi zdrži do 5 dni brez tekočine, samo zakaj pa bi, če jo ima na dosegu roke? In tudi ne rabiš zalivati 1 ali 2 x tedensko, če pri tebi ni tako vroče in boš videl, da zemlja še ni čisto izsušena.
No, poročaj še kaj, kako napreduje!

LP
jelkaca
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a stadion » 01 jul 2008, 15:39

Da, lonec je res glinen, spodaj pa nima luknje, sem preveril.
Torej mu manjka samo nekaj lukenj v loncu za odtekanje vode in več zalivanja, 2x na teden po 2 deci, tako da bo zemlja vlažna.

Bom probal v tem stilu pa upam da bo bolj "rožnat" postal. Trenuto je dajal vtis kot da bo vsak čas ovenel, ko je tako rumenkast postal in izgubljal igle.
stadion
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stadion » 01 jul 2008, 15:44

Vseen se pa zdi problem vrtati luknje, če bom preveč mahal po zraku s posodo in vrtal notri se bo še kak košček gor odlomil na vrhu stran, ne delujejo krepko pritrjeni.

Isto z menjanjem zemlje, precej trda je k kamen, ko sem malo špikal notri da bi jo zrahljal, bolj kot bi bil grob da bi izkopal ga ven, bolj je strah da se zgornji listi odlomijo dol.

Skrbi me še tisto ko je nastalo malce sivo, belo kar se vidi na sliki dobro...kot da bi bilo zgnito ali da je nekaj napadlo rastlino tam..
stadion
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stadion » 01 jul 2008, 16:02

Klical sem še v cvetličarno. Prvo moram preveriti če niso slučajno na dnu kamni, ker če so kamni ni potrebno vrtati lukenj. Po vsej verjetnosti bi morali biti če so prodali posodo glineno brez lukenj.

Pa res je, če je takole na močnem soncu cel dan je priporočljivo 1x na teden zalivanje.
Upam da si bo opomogel.
stadion
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sandi » 01 jul 2008, 18:22

Oj,
Ne poslušaj onih v cvetličarni, ker imajo pojma. Lonček mora meti luknje, ker drugače ti bo kaktus zgnil, razen, če boš res pazil z zalivanjem. Prvič, ko bo kaktus suh ga spravi iz lončka in presadi v novo svežo zemljo. Jaz to vedno naredim takoj ko pride kakšen kaktus iz trgovine, in se ne oziram če je čas za presajanje (razen če imajo cvetne nastavke) ali ne, to pa zato ker so komercialni kaktusi posajeni v šoto, ki je strup za korenine kaktusa, saj ko se posuši postane kot trda kot beton, Spravi kaktus iz lončka, ko bo suh in poskušaj odstranit čimveč zemlje s korenin. Nato pa posadi v zemljo za kaktuse ali pa jo zmešaj tako kot je predlagala jelkača. Jaz tudi sam mešam in sicer pesek + zemlja za kaktuse + seramis+ mivka + akvarijski pesek. Zemlja mora biti prepustna. V tisti zemlji za rože, ki jo kupi tvoja mama pa je veliko šote, zato ni primerna.

Glede lončka pa se jaz bolj nagibam k plastičnim. Ampak vsak ima svoje prioritete, sam se odloči.

POZOR: Opuntie nimajo iglic ampak glohide, ki sezlahka odstranijo in primejo v kožo in jih je težko odstranit. Pazi pri presajanju. Daj si gor kakšne rokavice ali kaj podobnega, ker bo drugače joj.
Naj cvetijo Kaktusi!
sandi
Guru
Guru

Kraj: Ruše

OdgovorNapisal/-a primozc » 08 jul 2008, 10:42

Tako kot je rekel Sandi. Pa ne se obremenjevat z decilitri. Lahko zaliješ tudi s 5L vode in če bo zemlja dovolj propustna in na dnu lončka luknjice, bo odvečna voda odtekla. V lončku jo ostane vedno enaka količina. Zato se zaliva kaktuse vedno tako, da na dnu voda priteče ven in to je to.

LP Primož
Primoz
primozc
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a stadion » 24 jan 2010, 15:37

Moj kaktus je do danes ratal takšen pa mi ni kaj všeč, a je kaj narobe z njim.
Tako različne komentrje dobivam, eni da naj več zalivam ker ni to pravi kaktus iz puščave in je bil vzgojen v zunanjem vrtu cvetličarne, drugi pa da ga ne smem skoraj nič.

Izgleda pa tak kot spodaj na sliki. Glavna siroka stebla so se sedaj povesila navzdol in ratala bledo zelena, črne pike nastajajo ob tistih rumenih kjer so včasih rastle iglice, ta nova stebla ki so zrastla pa rastejo samo kot cevi dolge, zdaj so cudno zacele spet rasti navzgor...

ma kdo kak nasvet, ali je to vse normalno?

Slika
stadion
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a primozc » 25 jan 2010, 09:41

Tvoj kaktus je podivjal, ker je najverjetneje v pretemnem in predvsem pretoplem prostoru. Kaktusov se celo zimo ne zaliva če jih držiš na temperaturi recimo pod 12 stopinj. Tvoja Opuntia ni izjema. Kaktus je postal precej deformiran in ga bo težko rešiti. Poskušaj ga postaviti na bolj hladno in potem spomladi odrtgati kakšno zdravo še ne razpotegnjeno vejo in jo podtaktniti.
Primoz
primozc
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Laško

OdgovorNapisal/-a stadion » 25 jan 2010, 22:35

Kaktus imam v svoji sobi, tu je stopinj ponavadi 24 recimo. Ven ga ne bom dal ker je -4 že precej dolgo časa. kar se svetlobe tiče pa imam res vedno zagrnjene žaluzije.
Se bom še potrudil da mu ugodim.

Nekaj časa nazaj sem ga samo zalival enkrat na teden z malo malo vode, ker sem mislil da ga to muči - potem ko je nekdo rekel da samo puščavski kaktusi se ne zalivajo, ne ti iz rastlinjakov, češ da je treba te bolj pogosto zalivati. Zdaj ga že nekaj tedno ne zalivam, bo dobil še svetlobo. Upam da se ga bo dal rešiti. Malo raste dol, malo navzgor..
stadion
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a palicnjak11 » 27 jan 2010, 21:32

Da se rešit. Spomladi pobereš dol podivljane poganjke ter ga daš na svetlo in bo pognal lepe "normalne" poganjke. :wink:
lp palicnjak111

Cycas ni palma! :)
palicnjak11
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stadion » 20 feb 2010, 00:28

Če sem razumel stvar prav naj čez kak mesec ko bo že prava pomlad vzamem iz vseh širših listov kaktusa dol te divje poganjke in bojo tam zopet zrasli novi in pa zdravi poganjki.

Kaj naj storim potem z vsemi temi podivjanimi odtrganimi poganjki?

Trenutno sem ga postavil na balkon, stopinj je tako ali tako okoli 3, tako da je dosti hladneje kot prej v moji sobi, pa tudi bolj svetlo :)
stadion
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov