Napisal/-a jelkaca » 01 jul 2008, 14:36
[quote="stadion"]Torej, najbolje je da kaktus preselim v večji lonček in več zalivam.
Sicer me je zalivanja kar malce strah, pravijo da kaktusi preživijo v puščavi v neverjetni vročini in brez vode dalj časa, tako da upam da ga ne bo to stalo življenja če bom 2x tedensko zalival.
Koliko pa je priporočena količina vode za takle velik katus?
2deci, 3 deci?[/quote]
Ja, kaktusi že preživijo v puščavi v veliki vročini, samo dvomim, da ta sorta!!! Pa tudi nabrana ni bila v puščavi, ampak vzgojena iz semena v rastlinjaku!
Glede zemlje: jaz res ne kompliciram: vzamem 1/3 vrtne zemlje, 1/3 peska, ki mi je ostal od zidarjev in 1/3 posebne zemlje za kaktuse, ki jo dobiš po raznih Bau - hausih, maxih ipd za 5 eur vrečko. Lahko pa uporabiš samo kupljeno. Navadna zemlja za rože ni primerna.
Glede lončka: OBVEZNO mora imeti spodaj odprtino, da voda odteka. Brez nje pa je lahko problem, ker tako pa res voda zastaja in korenine lahko začno gniti. In toplo ti priporočam glinen lonec, ne plastičnega, ampak iz slike je ravidno, kot da je glineni. Če pa imaš kak sveder in vrtalnik doma, pa kar sam izvrtaj luknjico, ki pa mora biti vsaj 7 mm! In preveliki lonci nimajo nobene dodatne prednosti, prej obratno.
Glede presajanja: načeloma sedaj ni ravno pravi čas za presajanje. Jaz bi samo previdno stresla opuncio iz lončka z zemljo vred in prosila nekoga, da jo pridrži, zvrtala luknjo v lonček in jo dala nazaj.
Glede zalivanja: človek tudi zdrži do 5 dni brez tekočine, samo zakaj pa bi, če jo ima na dosegu roke? In tudi ne rabiš zalivati 1 ali 2 x tedensko, če pri tebi ni tako vroče in boš videl, da zemlja še ni čisto izsušena.
No, poročaj še kaj, kako napreduje!
LP