Kako sadim lophophoro williamsii

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kako sadim lophophoro williamsii

OdgovorNapisal/-a Tron » 30 apr 2005, 05:00

Mene pa zanima glede sajenja semen lophophore williamsii.Do zdaj sem vse kaktuse ki jih imam sedil v kupljen substrat za kaktuse ampak v recimo hrovatinovem katalogu piše vse skupaj malo bolj komplicirano(sestava substrata,razkuževanje semen,gretje,...).Zato me zanima če mi bo kaktus iz semena uspel če ga posadim v ta kupljeni substrat plus seveda dodam na vrhu še malo peska?Pa tudi glede dodatnega segrevanja Ki ga tam omenjajo nebi uporabil.Kaktus bi sadil zdaj,kaj je v redu ali naj še malo počakam večje temperature?
Kaj bo vredu tako ali ne?Vsakega nasveta bom vesel.
Tron
Uporabnik
Uporabnik

Sejanje

OdgovorNapisal/-a izi » 30 apr 2005, 09:06

Sadi se rastline, semena se seje. Način sejanja je različen. Jure seje na toaletni papir, jaz v plovec, nekdo kam druga,. Substrat naj bo precej porozen, fino je, če je sterilen, da ne dobimo kakšnih gliv, ki nam uničijo pridelek. Zdaj ne bo treba dogrevat, ker je že zadosti svetlo, bo pa treba senčit, drugače nam lahko sonce pridelek posmodi.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Tron » 30 apr 2005, 13:11

Kot sem omenil sem začetnik v teh stvareh zaradi tega rabim bolj detajlno razlago.Sicer pa še vedno ne vema točno kako naj sejem?
Jast bi sejau kot sem omenil v pripravljen substrat za kaktuse.Se pravi bolj porozna zemlja kaj je s tem mišljeno da bi dodal še malo peska v to zemljo?Bo to v redu?
Aha glede peska kaj ga moram prou kupiti ali ga lahko uporabim kar tistega navadnega od uzunaj(tisti ko pride ob kakih cestah),seveda bi ga dobro spral (danes nemorem več v trgovino).
Pa kaktuse bom imel doma tako da je res potrebna kaka razkužitev(s prahom)?Ker jaz tega nebi uporabil razen če je res tako nujno.
Pa če je bolje kako sejem na toaletni papir,...?
Kaj bo kaj narobe če v eno malo večjo vazo usejem recimo ene pet semen,pa ko malo zrastejo dam vsakega posebej?
Prosim če mi lahko en to,kar sem zgoraj uprašal da brez straha že posejem teh par kaktusov.
Tron
Uporabnik
Uporabnik

sejanje

OdgovorNapisal/-a izi » 30 apr 2005, 14:22

Mislim, da je bilo o sejanju tudi že kar nekaj povedanega na tem forumu. Prst za kaktuse je premočna za kaktuse, zato jo jaz vend razredčim s mineralnim ali peščenim dodatkom.
Navaden pesek ni dober, boljši je kremenčev ali opečni drobir, perlit, plovec. Dobro je presejat vse skupaj, da niso delci preveliki.

Vse poseješ v lončke za rože. Globina je lahko 4-5 cm. Jaz za sejanje uporabljam lončke št 5 (diagonala je 5 cm)

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Tron » 30 apr 2005, 16:29

Saj človek ne more verjeti sem iz pivke in sem vse trgovine obrnu potem še v Postojni in človek ne more dobiti enega usranega peska.
Na koncu sem našel nekega za angažiranje raznobarvnega(finega) jast sem seveda uzel belega,ki pa ga je ena čisto majhna vrečkica 1000 sit (pa sej niso resni)in izgleda čisto navaden pesek.
Potem(ko mi ni preostalo drugega) sem pa šel še na pokopališče po bolj grobega za povrhu.Bo vredu?
Zdej me pa samo še zanima koliko in na koliko časa moram zalivat med tem dokler se ne pokaže nič iz zemlje a to se naj bi zgodilo v enih 15 dneh?Gdaj pa umaknem matirano steklo?Pa ne spet da vse piše na forumu ker se ta kaktus drugače vzgaja od večine,kokr jaz vidim.
Tron
Uporabnik
Uporabnik

Pesek

OdgovorNapisal/-a izi » 30 apr 2005, 16:59

Nisem nič govoril o grobem pesku za povr. Pri meni so vsi delci manjši od 3 mm.

Poleg tega jaz nikoli ne sejem na staro luno. Vedno med mlajem in polno luno.

Jaz vzgajam vse kaktuse enako. Kam bi pa prišli. če bi vzgajal vsakega po svoje.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Tron » 30 apr 2005, 19:16

Samo jaz ko gledam slike od hrovatina in drugje po netu vidim da je po vrhu kar zrnat pesk oziroma kamenčki.Pa šenkrat bi ponovil uprašanje nujno gdaj odmaknem mat. steklo?
Tron
Uporabnik
Uporabnik

Sejanje

OdgovorNapisal/-a izi » 30 apr 2005, 19:25

Za začetnike bi priporačal, da seješ kaj bolj enostavnega. Tako je manjša verjetnost, da obupaš, če ti setev ne uspe.

Odmakni steklo kadar hočeš, samo pazi, da ti jih ne posmodi.

Zavedaj se še tega, da enotnih receptov ni. Jaz sejem drugače kot Dule ali Jure ali kdo drug. Vsak ima svoje pogoje, svojo mikroklimo. Če bi jaz tretiral kaktise kot Jure, bi mi vse zgnilo.

Najti moraš svojo pot.
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Jure » 01 maj 2005, 17:42

Teh začetnih veščin ne boš osvojil dopisno, garantiram. Pridi v društvo, zmeni se s tipom, ki sedi na tvoji levi in je že kaj poseja, pa ti bo demonstriral.
Za začetniške eksperimente so semena predraga (in predragocena), pa še voljo lahko izgubiš.

(PS: drugače pa sej enkrat med prvim krajcem in prazno luno +- tri dni.)
Jure
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov