Kako ravnati s semeni?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Kako ravnati s semeni?

OdgovorNapisal/-a tejan » 25 sep 2007, 14:17

Lep pozdrav!

Moja tašča ima nekaj starih kaktusov in eden izmed njih je letos prvič naredil plodove. Ko sem ga slikala, so bili še mladi, zdaj se pa že počasi sušijo.
Pobrskala sem malo po netu in zdi se mi, da gre za mammillaria bocasana, nisem pa sigurna, popravite me, če sem se zmotila. Zdaj desno se ga drži še malo kaktusa druge sorte, ki se je sam prijel (najbrž je na zemljo pred leti padel odlomljen odganjek sosednjega kaktusa)

Slika

V malih roza plodkih je precej zelo drobnih semen. Zanima me, kako naj ravnam z njimi, saj bi poskusila kaktus posejati, nimam pa še nič izkušenj s tem. Ali naj počakam, da se plodovi čisto posušijo ali naj jih odstranim že zdaj in jih posušim kje notri? Kako naj odstranim iz njih semena, da jih ne bi poškodovala? Kakšen substrat potrebujem in kako ravnati po sejanju (temperatura, vlaga, svetloba itd)?
Ali za kaljenje potrebuje posebne pogoje ali je v glavnem isto za različne vrste kaktusov? (če me slučajno prime posejati še kakega drugega)

Njalepša hvala za odgovore!

Teja
tejan
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a cyberman » 25 sep 2007, 14:32

Zdravo,

Jaz jih poberem, ko se že malo hočejo razbarvati, oziroma delujejo že malo osušeno. Potem jih prerežem na pol in počakam da se čim bolj posušijo, da gredo semena lažje od ploda.

O sejanju in substratih je bilo pa že veliko povedanega tudi na tem forumu.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a starina » 28 sep 2007, 09:33

semena tele vrsicke, pocakas da se osusijo in jih poberes. sranjevanje, pa na ne prevec vlaznem prostoru.

lp
_____
tomaz
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Kraj: vič-ljubljana

OdgovorNapisal/-a p*k*ca » 19 okt 2007, 17:50

Jaz mam tudi en problem s semeni :( enemu kaktusu ki nevem kak se mu reče, (se pa nahaja tu http://pkca.moj-album.com/ na prvih dveh slikah) sem mislim da prezgodaj pobrala semena, ker so še bla v neki mazlavi tekočini v semenskem "mešičku"(al kak se temu reče)...pol pa sem na istem kaktusu našla en suhi mešiček v katerem so semena bla tudi suha in malenkost večja od tistih "nesuhih".. Zaj pa me zanima če bo iz tistih nesuhih , če jih posušim zrastlo kaj ali na kompost z njimi? :cry:
p*k*ca
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Gornja Radgona

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov