KAJ PA ZDAJ?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

KAJ PA ZDAJ?

OdgovorNapisal/-a tanjaz » 16 mar 2005, 21:33

:P Lep pozdrav vsem!

Imam težavo: kaktuse sem prezimila v idealnem prostoru. ( 11 stopinj, ne presvetla soba...) Kot ste svetovali, sem jih vmes(od septembra ) samo enkrat poškropila. Moram povedati, da se kaktusi zelo dobro držijo; se mi zdi, da se jim kar vidi kako so si odpočili in bodo poleti zacveteli( oh, ko bi le). Zdaj me pa zanima, kako naprej s to nego. Ali jih lahko sedaj, ko je zunaj že tako lepo toplo, že dam nazaj v stanovanje in kako ravnati z njimi, saj so verjetno zdaj zelo občutljivi?

PROSIM, POVEJTE MI, KAKO JIH ZDAJ ZALIVATI, KAKŠNA NAJ BO SVETLOBA, DA JIH NE BI OŽGALO,ITD....

Upam, da mi bo kdo pravilno svetoval . In kako naj ravnam z gnojili? Ali jih je treba kajj gnojiti? S čim?

Najlepša hvala za odgovor

Ljubiteljica kaktusov :wink:
tanjaz
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: podvelka

OdgovorNapisal/-a kostelka » 17 mar 2005, 18:15

Mene bi tudi to zanimalo...
Zdaj imajo moji kaktusi komaj prvo prezimovanje in nočem narediti kaj narobe... :roll: :wink:

Hvala že vnaprej!
Why do you need wings to be an angel?
kostelka
Guru
Guru

Kraj: Kostevka dolina :)

OdgovorNapisal/-a manca1 » 18 mar 2005, 12:15

Če so se kaktusi dobro odpočili in imeli dovolj svetlobe, bodo sedaj že začeli nastavljati popke oz. začeli z novo rastjo. In ko se to zgodi jih začneš počasi zalivati. Sedaj je najbolje če jih poškrošiš (prvi pomladanski dež), da se začnejo prebujati. Sicer pa prava pomlad še ni čisto nastopila in se zna zgoditi še kakšen skok v temperature pod ničlo, zato se ne veselite prezgodaj!!!
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a kostelka » 18 mar 2005, 14:24

upssss... :oops:

jst sm jih že malo zalila... čisto pikico (pred kakih tednom)...

a je to hudo narobe? :oops:
kostelka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a manca1 » 19 mar 2005, 21:48

Eno pravilo, ki sem ga pogruntala pri kaktusih je: ne preveč komplicirat. kaktusi so zelo vzdržljive rastline in mi jih celo preveč razvajamo. Torej draga Kostelka, samo brez panike. Zanašaj se malo na svoje lastne občutke, opazuj, spremljaj pa boš videla kaj kaktusom najbolje paše. Malo se lahko vržeš na tuje internetne strani, raziščeš od kje izvirajo tvoji kaktusi, kakšno je tam podnebje in boš tako najlažje ocenila tudi kaj jim v slovenskih razmerah ponudiš, da se bodo počutili kot doma.

lp
manca1
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a cac » 20 mar 2005, 08:41

Lep pozdrav vsem kaktusarjem!
Se popolnoma strinjam z Manco! Nekaj osnovne nege pač mora biti, preveč komplicirati se pa res ne splača. Vsekakor pa so največ vredne lastne izkušnje, ki si jih pa pridobiš postopoma.Res lahko kaj poiščeš na internetu, kjer je ogromno materiala, še boljša varianta pa je obisk sestankov DPKS, kjer Ti bodo izkušeni gojitelji radi pomagali z nasveti!
Najbolj posrečeno pa je osnovno oskrbo opisal F.Vardjan, ki je dejal nekako takole: dajte kaktejam skromno zemljo, malo vode in veliko svetlobe in zraka. Pozimi pa hladen prostor in nič vode.
Čeprav je zunaj bolj turoben dan, vam želim veliko lepega, Cac
cac
cac
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: škofja loka

OdgovorNapisal/-a kostelka » 20 mar 2005, 17:56

Hvala!!!
Res je, da mi manjka izkušenj... No ja, upam, da jih bom čimprej dobila :D

Naj vam kaktusi čim lepše rastejo in cvetijo! :)
kostelka
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a anchi » 04 maj 2005, 21:30

Jaz sem moje kaktuse začela zalivati z gnojilom za kaktuse. V navodilih piše, da jih je treba gnojiti na vsake tri tedne. Takšen pa imam tudi razmah zalivanja. Zdaj pa sem v dilemi ali jih naj vsakič zalijem z gnojilom (kar se mi po eni strani ne zdi pametno) ali pa jih naj recimo vsakič drugič zalijem z gnojilom?

Moji kaktusi so na srečo vsi preživeli zimo, zdaj pa se že prebujajo in celo rastejo, eden pa mi je začel tudi cveteti, vendar glede na to da sem ga kupila pred kakšnima dvema mesecema, ne po moji zaslugi.

Hvala že vnaprej!
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a manca1 » 05 maj 2005, 14:30

Jaz kaktuse gnojim kadar se glih spomnim (več kot po en mesec razmaka). Če zalivaš na tri tedne potem jih pognoji vsakič tretjič na primer. Tudi če jih celo leto ne pognojiš ni čisto nič narobe. Ne bojo propadli.

lp manca
manca1
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov