kaj je narobe z mojo HAWORTHIO FASCIATO?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

kaj je narobe z mojo HAWORTHIO FASCIATO?

OdgovorNapisal/-a Bredica » 05 avg 2008, 11:19

dobila sem jo za rojstni dan...3 mesece mi je lepo uspevala.
zalila sem jo le 2x po malo...imela sem jo na TV, ki pa je redko prižgan in je na bolj temačnem kot svetlem mestu.
kaj sem delala narobe in kaj je narobe z njo? :?:

http://www.moj-album.com/uredi/bredica/ ... s=13077713
Bredica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 05 avg 2008, 15:00

Hmmm, koliko praviš da si tole zalivala? Meni zgleda, kot da je zgnila. Po mojih izkušnjah je potrebno počakati, da se zemlja izsuši in šele nato zalijemo. Pa še to po načelu: večkrat po manj kot pa malokrat veliko. Se pravi, da je bolje, da zalivaš večkrat in čisto po malem, kot pa malokrat pa takrat preveč. Če vodo doziramo po malem bo ta lažje izhlapela, kot pa veliko vode nakrat (sploh v senčnih delih, kjer jo imaš, kot praviš, ti). V zemlji, ki je prepojena z vodo se bo vlaga dlje časa zadrževala in s tem vpodbudila gnitje. Če zalivaš po malem pa bo rastlina del vode porabila, medtem, ko bo odvečna vlaga preprosto izhlapela.

Sklepam tudi, da je bila rastlina z lončkom postavljena v še en, okrasen, lonček. Tu je treba biti previden, da v okrasnem lončku ne zastaja voda.

Poleg tega vidim, da je naokoli nasejan tisti nagravžen okrasni pesek, ki rastlini zagotovo ne dene dobro. Poleg tega bi pripomnil, da je ta pesek verjetno pripomogel k zadrževanju vlage v zemlji. Če že želiš uporabiti pesek raje kupi, ali še bolje - naberi, popolnoma naravne kamenčke.

Na koncu bi rekel še to, da so haworthie po mojih izkušnjah zelo prizanesljive rastline, kar se tiče nezadostnega zlivanja. Imel sem rastlino, ki sem jo pozabil na južnem balkonu in posledično se je zemlja že popolnoma izsušila (celodnevno direktno sonce). Ko sem opazil kaj sem storil je bila rastlina že popolnoma mehka in rjava, kar pomeni, da je že začela izrabljati vodo shranjeno v listih. Ko sem jo zalil je v zelo kratkem času (nekaj ur) pridobila na čvrstosti listov in v roku enega dneva spet dobila bogato zeleno barvo.
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten