Jesenski podmladek pikačev

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Jesenski podmladek pikačev

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 26 okt 2004, 13:24

Letos se mi prvič dogaja, da imam ta problem (oz. negotovost).
Kaj narediti z jeseni sejanimi pikači oz. z jeseni podtaknjenimi?

Najprej kaj s sejančki, ki so komaj prikukali na plano? Ali jih normalno prezimujem kot vse kaktuse - torej brez vode, ali pa male bebice razvajam, jih imam na sobni temperaturi in normalno zalivam?

Kaj pa danes podatknjeni vršički? Podtaknila sem kaktus in se trenutno nahaja v kuhinji na sobni temperaturi. Prav tako sem ga tudi zalila. Ka sedaj? A počakam, da se ukorenini in ga potem pošljem spat, ali pa mu sploh ne naklonim počitka in ga ujčkam naprej? :lol:

Hvala za nasvete!
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a cyberman » 27 okt 2004, 07:35

Ojla,
jesenski sejančki imajo še premalo rezerv za zimo. Jih bo treba kar imeti na toplem in svetlem prostoru ter držati substrat vlažen. Glede na pomanjkanje svetlobe pozimi, se ti znajo malo potegniti.
Če je potaknjenec večji bo preživel zimo brez vode. Dokler ne požene korenine itak previdno z zalivanjem (raje ne) ker lahko zgnije.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 27 okt 2004, 07:38

Hvala za odgovor...
Obljubim, da jih bom samo ujčkala in crkljala... :)
pinkpanter
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a manca1 » 27 okt 2004, 09:32

Živijo!

Sem že hotela zagnat paniko, ker se noben več ni oglašal na forumu!!!

Kaktuse prezimujemo predvsem zato, da se jim zdi, da jim gre slabo in zato cvetijo. (povedano na zelo poenostavljen način).
Jaz kaktuse, ki jim gre bolj slabo pozimi nesem v svojo sobo, da so na normalni temperaturi (okoli 20) in jih tudi malce zalivam, da si opomorejo. Ravno tako ne prezimujem jesenskih podtaknjencev, ki se niso ukoreninili in pa čisto majhnih pikcev.

Lp Manca
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

glede mladičkov

OdgovorNapisal/-a m-a-j-a » 27 okt 2004, 19:15

hy!

no letos morem reči da imam svoje prve mladičke na kaktusih in me zanimam kako zdaj z njimi! ali jih pustim lai jih odstranim in jih poseben zakoreninim!

lp maja
m-a-j-a
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 28 okt 2004, 07:19

Dobro vprašanje...
Oki - razumem, da se tisti majčkeni kaktusi, ki zrastejo na matični rastlini pri tleh sami ukoreninijo. Ampak, kaj je pa s tistimi, ki zrastejo više?
A jih pač potržeš in ukoreniniš ali pa počakaš, da sami odpadejo?
Če jih potržeš - koliko morajo biti stari, da si to lahko privoščiš?
A ti baby-ji kaj škodijo matični rastlini? Ali pa to lahko povzroči, da ne cveti, ker ji zmanjka hrane? :?

Ali pa recimo, ko pikači napolnijo posodo - se razrastejo... Ali je bolje, da jih presadim, populim ven tiste, ki se gužvajo ali pa jih pustim zgužvane in pustim, da se sami rihtajo? Kaj je bolje za njih, da mi bodo še naprej cveteli? Nekje sem slišala, da kaktusi raje cvetijo, ko so nagužvani, kot pa če vsak raste posebej??? :oops:
pinkpanter
Guru
Guru

Problem začetnikov

OdgovorNapisal/-a izi » 28 okt 2004, 07:33

Zgleda da je to problem vseh začetnikom, da mislijo da morajo vse stranske poganjke potrgat preč. Rastlina dela stranske poganjke tudi v naravi. Pustite jih pri miru, samo če želite rastline razmnožit, jih potrgajte le toliko, koliko jih potrebujete in še to na takem mestu, da estetsko ne bo motilo. Ne vem zakaj bi morali imeti recimo deset istih rastlin. Dobro je da imate kakšno za backup, pa kakšno za menjat, pretiravat pa ni treba. Nekatere rastline so splošno zelo razširjene. Tiste vam ne bo nihče vzel, zato je brez veze, da si jih namnožite, ker čez leto ali dve jih boste vrgli v kompost. Jaz sem na zadnje srečanje prinesel en zaboj kaktusov, pa sem vse rastline prinesl domov. Notri je bilo nekaj več kot 20 let starih primerkov, pa jih ni nihče hotel.

LPI

P.S.
Tudi jaz sem bil tak.
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 28 okt 2004, 07:55

Izi...
Nisem mislila, da jih moram vreči preč. Obstaja pa tudi ta možnost, zato sem pa vprašala. :wink: Ponavadi odvečne kaktuse razdam za darila prijateljem... Ne me vprašat kako jim uspe, ampak kaktusi jim dejansko crkujejo - tudi zaradi pomanjkanja vode. :lol:

20 let stare? - ojej kaj zamujam, ko ne pridem na sestanke - drugič bodi raje tiho :lol: :lol: :lol: !!! Zdaj mi je pa žal...
Očitno se moram potruditi in se namalati na teh predavanjih...
pinkpanter
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a manca1 » 28 okt 2004, 08:51

Hojla!

Moje amatersko mnenje (ki sem ga razvila glede na zdravo pamet) je, da s tem, ko kaktus "brsti" in rastejo poleg glavne rastline zraven še mladi poganjki, kaktus gotovo ni na škodi. S tem, ko mora prehranjevati večji sistem, se tudi korenine krepijo in razraščajo, da zagotovijo več hrane. Nekateri poganjki se pa ob stiku z zemljo tako ali tako sami od sebe vkoreninijo.

Meni osebno so bolj všeč gruče kaktusov kot en sam glavni kaktus. Pri samostojni rastline so takoj opazne vse poškodbe in anomalije, če je pa v gruči se pa to ne opazi toliko. Pa tudi bolj simpatičen mi je kupček kaktusov, kot pa en sam velik kaktus.

Lp Manca
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 28 okt 2004, 11:30

19. avgusta sem odpr post z naslovom "Zračni poganjki", pa ni nihče hotel debatirati o tem, kljub 123. ogledom. Danes zame to ni več aktualno.
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 28 okt 2004, 12:42

Očitno res.
Ali se potem taki dojenčki pravilno imenujejo "zračni poganjek"? :)
pinkpanter
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a starina » 21 nov 2004, 15:19

Pri meni, je bilo pa 2x, da sm dal dol oz. potrgal poganke in s tem taglavnega unicu. Glavni kaktus mi je umru, ostali tamali poganki pa danes zelo lepo rastejo. Sej to je napaka, da sm najbrz prevec jih pocopu in s tem sok naredu rastlini...

imam pa poganke :lol:
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Kraj: vič-ljubljana

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek