Je že čas da grejo kaktusi ven?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Je že čas da grejo kaktusi ven?

OdgovorNapisal/-a anchi » 09 apr 2007, 09:07

Mene zanima ali je že pravi čas, da preselimo kaktuse ven, glede na to da je zunaj že prav toplo in zime sploh ni bilo? Že kaj razmišljate v tej smeri?
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gornja Radgona

Re: Je že čas da grejo kaktusi ven?

OdgovorNapisal/-a robi » 09 apr 2007, 10:10

anchi je napisal/-a:Mene zanima ali je že pravi čas, da preselimo kaktuse ven, glede na to da je zunaj že prav toplo in zime sploh ni bilo? Že kaj razmišljate v tej smeri?

jaz sem jih nekaj že dal ven, vendar v zavetje :D
robi
Expert
Expert

Kraj: NM

OdgovorNapisal/-a anchi » 09 apr 2007, 11:13

V bistvu bi moji bili tudi v zavetju in sicer na balkonu. Bom jaz tudi dala kake opuncije že ven, z drugimi pa še bom malo počakala.
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a Tina » 09 apr 2007, 18:06

Nočne temperature so za večino kaktusov še prenizke. Do 15. maja je lahko še kakšna slana, zato jih je čez noč bolje prenesti noter.
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 09 apr 2007, 19:11

Zdravo ,
mi naših 75 vrst sploh nismo prenesli preko zime noter ampak smo jih posadili na skalnjak in prvi pediocatusi že cvetijo.

Tudi ta možnost obstaja če si naveličan stalnega prenašanja ven in noter.

Poskusite in ne bo vam žal.

lp

Andrej
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 apr 2007, 19:35

Trenutno je za kaktuse idealno vreme, zato čimprej ven z njimi. Moji so zunaj od začetka marca, z izjemo tistega tedna, ko je bil sneg in sem jih pospravil v zavetje.
En (zelo splošen in poenostavljen) napotek - kaktusi so lahko zunaj, ko notri ni treba več ogrevati.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a JEMA » 10 apr 2007, 07:46

Če jih imate samo nekaj, jih kar dajte ven in spremljajte vremensko napoved. Če bo kazalo na slano, jih pa postavite nazaj na toplo.

Seveda to ne velja za kaktuse, ki tudi pri nas prezimijo zunaj. In takšne ima verjetno Andrej, saj bi mu kljub mili zimi v nasprotnem marsikateri kaktus pomrznil. Da ne omenjam lanske zime...
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Lenart

OdgovorNapisal/-a kostelka » 12 apr 2007, 18:42

Moji so tudi že zunaj, od ponedeljka... In glede na to, da (sploh popoldne) sonce ni tako močno, jih mam nekaj ur na dan kar na direktnem soncu... Drugače smo pa pogruntali eno fajn zadevo kako premaknit kaktuse pod streho v primeru dežja ali česa hujšega...
Bom ob priliki slikala in poslala :)

Veliko sončka vam želim,
Maja
Why do you need wings to be an angel?
kostelka
Guru
Guru

Kraj: Kostevka dolina :)

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 18 apr 2007, 07:58

Moji so tudi že na polno zunaj v skalnjaku, vključno s tavelkim Cufkotom. Sedaj bomo pa čičali in čakali, kaj nam vreme prinese... :?
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 18 apr 2007, 09:24

Dragi Jema,
kaktuse ki jih vzgajamo zunaj , so zunaj že 5 leto tako, da vem o čem govorim. Kaktusi niso pokriti in tudi prenašamo jih ne v rastlinjak. Najnižja temperatura izmerjena na skalnjaku je bila -27Cel..

Je pa potrebno zagotoviti nekaj pogojev in tudi izbrati vrste , ki že v svoji domovini rastejo v podobnih razmerah.

lp

Andrej
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a izi » 18 apr 2007, 19:43

Jaz jih tudi že nosim ven, sicer so na balkonu pri zidu pod streho in jih ne bom nesel not, tudi če bo zahladilo
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Simona K. » 06 maj 2007, 17:44

Čao,
mene pa zanima, če že dognojujete kaktuse? Mislim tiste, ki niso na frišno presajeni. kako pa kaj zalivate? Jaz sem jih danes kar obilno, prvič odkar niso več na zimskem spanju. Je bila zemlja res povsem izsušena, kot prah. Letos sem jih zalila samo dvakrat - enkrat februarja in potem čisto malo, ko sem jih prenesla bolj na svetlo, kake tri tedne nazaj.
Pa še tole - vem, da je narobe, če kaktus preveč zaliješ; kaj pa, če ga v bistvu zelo malo, morda premalo? Mislim, ali ja lahko to vzrok, da kaktus ne raste in ne cveti? Izgleda, da meni letos kljub temu, da so bili lani vsi presajeni v zemljo za kaktuse, so prezimovali na hladnem, brez zalivanja, noben ne bo cvetel, vsaj tako kaže. No, razen dveh, ki sem ju pa že kupila s popki. Kar ne morem verjet, res. Kolegica, ki je popolnoma mačeha do njih, nobene posebne zemlje in pogojev jim ne nudi, pa ji cvetijo ko nori. jst pa na sonček, pa iz njega, pa pozno jeseni spet na sonce, pa zemlja, pa zalivanje proti ušem, pa ne vem kaj še vse...pa nič. nekateri so enako veliki kot dve, tri leta nazaj, ko sem jih kupila. če ne bi videla na svoje oči, ne bi verjela.

Imate še kak nasvet? Pa ne rečt, da naj za nazaj preberem, ker sem tale forum in še marsikateo spletno stran in knjigo pregledala....

No, pa prilagam eno slikico od astrofita, ki lepo cveti, ima cvet dvakrat tolikšen kot je sam. samo ta je kupljen, letos, že s popki.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Bodeč pozdravček, Simona!
Simona K.
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a Tina » 06 maj 2007, 19:24

Glede zalivanja;
Kadar je deževno vreme in je taka tudi napoved za prihodnje dni jih jaz ne zalivam, ker se zemlja predolgo ne osuši. Poleg tega pa v deževnih dneh sočnice na rabijo veliko vode.
Drugače je pa bolje, da jih zalivaš manjkrat in takrat bolj obilno, kot pa večkrat po malo. Sploh po zimskem počitku je pomembno, da se celotna zemlja prepoji z vodo. Ker če zalivaš po malem in od zgoraj se ti lahko zgodi, da voda sploh ne pride do drobnih koreninic na dnu lončka. Te se zato kmalu posušijo in odmrejo, rastlina pa mora pognati nove, pri čemer izgubi energijo, ki bi jo lahko porabila za cvetenje. :wink:

Lp Tina
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a cyberman » 07 maj 2007, 09:17

Tako nekako ja Tina. Ko se vidi da je kaktus v rasti (poganja nove bodice), mu je kar treba pomagati z vodo in gnojili :)

Letos je pri meni tudi slabo kazalo (pretoplo prezimovanje v kleti), ampak počasi se že nastavljajo popki in zgleda da ne bo slabo. Kar nekaj jih je ki bodo letos prvič cveteli. Pa tudi ne spomim se da bo kdaj že imel skoraj cel april katuse zunaj na terasi.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a JEMA » 07 maj 2007, 09:49

ygregorn je napisal/-a:Je pa potrebno zagotoviti nekaj pogojev in tudi izbrati vrste , ki že v svoji domovini rastejo v podobnih razmerah.

Andrej, saj točno to sem napisal v svojem prejšnjem sporočilu - "Seveda to ne velja za kaktuse, ki tudi pri nas prezimijo zunaj. In takšne ima verjetno Andrej"

Bi pa bil zelo vesel, če bi lahko nekaj več napisal o pogojih, ki jih je potrebno zagotoviti in katere vrste kaktusov imaš čez vse leto na svojem skalnjaku. Mislim, da bi marsikomu ta podatek prišel prav. No, meni že :)

Matej
JEMA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Lenart

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • kaktusi kaktusi...
    Napisal/-a belladonna » 21 feb 2004, 01:07