Hrapavi listi na crasulli

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Hrapavi listi na crasulli

OdgovorNapisal/-a BoGo » 27 dec 2003, 00:06

Hojla. Na crasulli ovati (Money Tree) sem opazil, da listi postajajo hrapavi. To se je že sicer pričelo pred zimskim počitkom. Je to vredu ali pa moram ukrepati (in kako)?
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a manca1 » 27 dec 2003, 18:47

Na kakšen način hrapavi? Kot, da bi se sušili ali samo list ni čisto gladek, ko ga potipaš in je tako kot da je znotraj lista malo nagrbančeno. To drugo je normalno, še posebej, če je Crassula malce starejša. Na moji "ta glavni" crassuli, ki šteje že precej let, so nekateri listi kot da bi znotraj lista se nekaj spremenilo (grudice) pa niso več gladki, ampak po moje ni nevarno :roll: , ker bi drugače že bilo kaj bolj narobe.

Lp Manca

P.S. Da se pohvalim :D , prilagam sliko cvetkov, ki so me letos prvič presenetili in razveselili.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a BoGo » 28 dec 2003, 12:37

Hojla Manca. Verjetno bo to drugo, saj se ne suši in je potaknjenec s starejše rastline (od Renee). List je na zgornji strani rahlo hrapav.

Čestitam na prelepem cvetu. Kako pa je velika ta tvoja Crasulla?
Ste že prebrali namig dneva za danes?
http://users.volja.net/kitaraman
BoGo
Guru
Guru

Kraj: Murska Sobota

OdgovorNapisal/-a manca1 » 28 dec 2003, 19:46

Precej velika :!: . Poglej na moji strani.

Hvala za kompliment. :D

Lp Manca
manca1
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a renee » 05 jan 2004, 08:24

:mrgreen:
Zadnjič spremenil renee, dne 30 nov 2007, 11:35, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

Kaktusi in socnice

OdgovorNapisal/-a Liza » 23 mar 2004, 19:45

Pozdravljeni!
Kaj mislis, Renee, da potem "tolce" in bo ocitno tudi dotolklo mojo Crassulo Ovato. Mraz zagotovo ni. Namrec pred dvema letoma sem dobila precej veliko Crassulo, ki je zgledala naravnost cudovito (tako kot tvoja, Manca, le da ni cvetela). Nekaj vejic se mi je odlomilo, tako da sem jih podtaknila, pa so se vsi prav lepo prijeli. Konec lanske pomladi so se vsem zaceli povesati listi, postali so mehki in sivkaste, nic kaj zdrave barve. Poleti so si potem na balkonu povsem opomogle, ko pa sem jih jeseni dala noter, se je takoj pojavil ze znani problem. Najbolj trpi "mama" Crassula. Listi se en za drugim susijo (res je, lepa srebrno rjavo-siva barva) in odpadajo, vsa je cudno sive barve, veje pa ima ze povsem povesene. Skratka pogled nanjo je preprosto zalosten. Zalivam jo priblizno enkrat na mesec in ni na prepihu. Usi nima.
Lepo, lepo prosim, ce kdo ve, kaj jo muci, naj mi pomaga, da jo resim!
LP, Liza.
Liza
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 23 mar 2004, 22:53

Ojla,

jo imaš v normalno kurjenem prostoru?
Če je na toplem potem jo je po moje treba večkrat zaliti.
Če je na hladnem, je pa lahko bila preveč zalita in je začela gniti.
Kakšne so pa korenine?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a renee » 24 mar 2004, 08:16

:cry:
Zadnjič spremenil renee, dne 02 dec 2007, 08:25, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Liza » 01 apr 2004, 19:48

Ojla!
Zlati sta! Hvala. Prvic sem v kakrsnem koli forumu in si nekako sploh nisem nadejala odgovora. Vsaj ne tako hitro :D .
Ja, imam jo v normalno kurjenem prostoru, saj nimam kleti z ustreznimi pogoji (prekletstvo stanovanj v bloku). Kar mojim rozicam zagotovo ne manjka, je svetloba. Kar torej, ce sklepam po vajinih odgovorih, verjetno pomeni, da jo zalivam premalo :oops: . Kajne?
Kar se tice listov, se ne susijo in odpadajo samo spodnji (ce prav razumem, naj bi ti odpadali zaradi oblikovanja stebla), pac pa je vmes tudi kaksna povsem gola veja, ostali listi pa niso cvrsti, so mehki, nekateri povsem poveseni. Podobno je z vejami; ne le da so povesene, postajajo tudi mehke. Bi jih morala porezati?
Kaksne so korenine, ne vem, a dvomim, da so gnile. Se mogoce da to ugotoviti brez presajanja? Bi jo mogoce morala presaditi? V kaksno zemljo? Je zdaj primeren cas?
Na kaksen nacin naj se ti oglasim, Renee? Zelo rada bi namrec imela se kaksne druge krasule ovate.
Hvala, lp.
Liza
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a renee » 02 apr 2004, 08:13

:lol:
Zadnjič spremenil renee, dne 02 dec 2007, 08:25, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a ALMALISEC » 01 dec 2006, 19:53

Ojla,

tudi meni dela ta prelepa rastlina težave. Kupila sem jo pred tremi leti in je kar precej velika cca 50x50cm. Malo sem brala kar je že Renee napisal in ugotovila, no tudi po videzu sodeč je prehitro rasla in izgubila obliko, tako da so na koncu listki precej majhni. Težava ki sedaj nastaja je da lisi počasi ratujejo vodeni, nagrbančeni in odpadajo v precejšni meri. Zalivam jo menim da normalno, saj do sedaj ni bilo težav, res pa je da sem jo v zadnje pol leta trikrat prestavila. Kaj naj naredim? Ja malo sem tudi sedaj porezala te štrleče poganjke, ki jih sicer porežem vsako leto. A bi mi kdo lahko dal malo bolj podrobna navodila kako ohraniti njeno lepo obliko predvsem pa ohraniti oz. preprečiti odpadanje listov. No sedaj sem jo še presadila.

LP
ALMALISEC
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov