Napisal/-a izi » 10 okt 2004, 11:46
SPoštovani ljubitelji rastlin,
zelo nehvaležna naloga je Identificiranje rastlin s pomočjo fotografij. Če je rastlina taka, da je vsak dvom odveč, se jo lahko identificira brez problema. Stvar je največkrat taka. V centrih kjer razmnožujejo kaktuse, tu zraven lahko prištejemo tudi razne prodajalce semen, običajno ne skrbijo dovolj za to, da so rastline oprašene samo s primerki iste vrste, zato lahko pri vseh samosterilnih rastlinah pričakujemo, da rastlina (ali seme) ni tisto, kar smo kupili. Prodajo, saj tako je moje mnenje, množico hibridov, zato tudi rastline ponavadi niso etiketirane.
Svoje čase je seme v konroliranih pogojih prideloval že pokojni Reppenhagen iz Šent vIda na Koroškem, za Köhresa sem slišal da ima matičnjake na enem od španskih otokov nekje na prostem, kakšno seme se potem dobi, lahko samo mislite. Pri njem se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem dobil čisto nekaj drugega, kar pa sem sejal.
Jaz kot kronični ljubitelj stapelijevk tudi dobivam semena in rastline od vsepovsod. Marsikdaj dobim tudi kaj drugega kot si mislim. Edino sigurno je takrat, kadar dobim potaknjence ali semena z originalnih nahajališč. Te še niso uvrščene v ogrožene vrste, tako kot kaktusi, zato je sama nabava rastlin in semen iz originalnih nahajilš še legalna.
Sam tudi oprašujem in pošiljam semena naprej, in se tudi prodajajo. Vedno označim, če je bila oprašitev izvedena ročno ali pa je bila naravna, ker samo za ročno opašene cvetove lahko garantiram, da bodo iz vzklilega semena zrasle prave rastlinice, pri naravno oprašenih cvetovih pa lahko pričakujemo kakšno presenečenje, saj poznamo samo mamo.
Za konec pa še to. Ne pričakujte preveč od moderatorjev. Kot je že Dule povedal pri kamenčkih, je včasih težko določit rastlino, ki je pogoto hibrid. Lahko brskate po internetu in najdete za podobno nekaj različnih imen. Če imate zadosti časa, lahko praktično najdete skoraj vse. Vendar pa temu kar najdete tudi ni nujno verjeti. Podatke na internet običajno dajejo ljubitelji - amaterji, kot ste vi, kot sem sam. Naše znanje o rastlinah, botaniki je omejeno in so razni kiksi neizbežni.
Pogosta napaka je tudi ta, tudi sam sem jo že večkrat naredil. Dobim ali sejem neko rastlino pod nekim imenom in si ustvarim stereotip te rastline po tistem, kar imam. In potem veselo naprej razširjam.
Upam da nisem bil predolg in upam da samo sporočilo ni preveč raztrgano, ker si mi veliko stvari podi po glavi.
LPI