HELP TO ID!!!

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

HELP TO ID!!!

OdgovorNapisal/-a ronin » 07 jun 2004, 15:09

OJLA! Prosim če mi pomagate pri identifikasciji kaktusov v albumu pod uporabniškim imenom ronin! v naprej hvala :roll: :roll:
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Erzelj

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 07 jun 2004, 22:35

Ojla,

No pa ti je uspelo naložit slike!!!
Sem si ogledala, imaš lepe primerke :wink: upam da sledijo slike, ko se jim bodo vsi ti popki odprli.

PS: poglej še zbirke ostalih, boš našel kar nekaj imen za svoje kaktuse :roll:
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ronin » 29 jun 2004, 11:41

sPET PROSIM ZA POMOČ! Prosim za id teh dveh kaktej! Hvala za sodelovanje! :oops:
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a ronin » 30 jun 2004, 12:34

Upam da bo zdaj ok!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a ronin » 07 okt 2004, 19:12

Ojla! Sem si rekel, da poskusim še enkrat! Prosim dajte mi kakšno idejo katera kaktusa naj bi bila?
Visoka pa sta okrog pol metra!
Hvala
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a ronin » 07 okt 2004, 19:27

Pa še tega bi dodal ! usmilte se me in mi pomagajte!
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a cyberman » 08 okt 2004, 08:25

Ojla,

za tega zadnjega bi morda rekel polaskia chichipe.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a ronin » 08 okt 2004, 19:07

Ojla! cyberman hvala za informacijo! Sem malo pogledal za tem imenom po internetu in imaš prav- to je to!
Pa dam še enga za identificirat, da vidim, če si še v formi! Pa drugi mu lshko tudi daste eno roko oz. sivo celico! :P
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Klavdija » 09 okt 2004, 12:12

Ojla,

mogoče Thelocactus macdowellii? :?
LP Klavdija
Klavdija
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ronin » 09 okt 2004, 13:32

Ojla! Ja Klavdija nekaj takega je ja! Bom še mal preučil bodice in se odločil a bi bilo al ne za napisat na tablico to ime! Če nisem siguren v ime ga rajši ne dam zraven kaktusa kot pa da je napačno!
Klavdija se priporočam še za naslednje identifikacije! za začete dodam še enga! A je mogoče mammillaria rhodantha???
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

ID

OdgovorNapisal/-a izi » 10 okt 2004, 11:46

SPoštovani ljubitelji rastlin,
zelo nehvaležna naloga je Identificiranje rastlin s pomočjo fotografij. Če je rastlina taka, da je vsak dvom odveč, se jo lahko identificira brez problema. Stvar je največkrat taka. V centrih kjer razmnožujejo kaktuse, tu zraven lahko prištejemo tudi razne prodajalce semen, običajno ne skrbijo dovolj za to, da so rastline oprašene samo s primerki iste vrste, zato lahko pri vseh samosterilnih rastlinah pričakujemo, da rastlina (ali seme) ni tisto, kar smo kupili. Prodajo, saj tako je moje mnenje, množico hibridov, zato tudi rastline ponavadi niso etiketirane.
Svoje čase je seme v konroliranih pogojih prideloval že pokojni Reppenhagen iz Šent vIda na Koroškem, za Köhresa sem slišal da ima matičnjake na enem od španskih otokov nekje na prostem, kakšno seme se potem dobi, lahko samo mislite. Pri njem se mi je že nekajkrat zgodilo, da sem dobil čisto nekaj drugega, kar pa sem sejal.

Jaz kot kronični ljubitelj stapelijevk tudi dobivam semena in rastline od vsepovsod. Marsikdaj dobim tudi kaj drugega kot si mislim. Edino sigurno je takrat, kadar dobim potaknjence ali semena z originalnih nahajališč. Te še niso uvrščene v ogrožene vrste, tako kot kaktusi, zato je sama nabava rastlin in semen iz originalnih nahajilš še legalna.

Sam tudi oprašujem in pošiljam semena naprej, in se tudi prodajajo. Vedno označim, če je bila oprašitev izvedena ročno ali pa je bila naravna, ker samo za ročno opašene cvetove lahko garantiram, da bodo iz vzklilega semena zrasle prave rastlinice, pri naravno oprašenih cvetovih pa lahko pričakujemo kakšno presenečenje, saj poznamo samo mamo.

Za konec pa še to. Ne pričakujte preveč od moderatorjev. Kot je že Dule povedal pri kamenčkih, je včasih težko določit rastlino, ki je pogoto hibrid. Lahko brskate po internetu in najdete za podobno nekaj različnih imen. Če imate zadosti časa, lahko praktično najdete skoraj vse. Vendar pa temu kar najdete tudi ni nujno verjeti. Podatke na internet običajno dajejo ljubitelji - amaterji, kot ste vi, kot sem sam. Naše znanje o rastlinah, botaniki je omejeno in so razni kiksi neizbežni.

Pogosta napaka je tudi ta, tudi sam sem jo že večkrat naredil. Dobim ali sejem neko rastlino pod nekim imenom in si ustvarim stereotip te rastline po tistem, kar imam. In potem veselo naprej razširjam.

Upam da nisem bil predolg in upam da samo sporočilo ni preveč raztrgano, ker si mi veliko stvari podi po glavi.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a cyberman » 11 okt 2004, 08:30

Zelo zanimiva tema. Izi ti si obredel precej teh bolj profesionalnih vrtnarij. Ali imajo povsod rastline za razplod ločene z mrežami, ali so oploditve bolj mešanica čopiča in kakšnega mrčesa ? Kako skrbijo za higieno pri samem opraševanju ? Ali so to stare rastline z naravnih najdišč (pred uvedbo zaščite CITES) ali so tudi že iz novejše (vzgojene) generacije ?
Jaz tudi resno dvomim koliko so ta semena še "čista". Saj sicer hibridi nastopajo tudi v naravi, ampak problem velikih vrtnarij je ogromno število rastlin na zelo majhnem mestu. Poleg tega so tam zelo skupaj rastline, ki glede na naravna rastišča nikoli ne bi prišle v stik. Skratka možnosti navzkrižne oploditve so precej večje.
Glede na to da sem sam bolj tehnične izobrazbe, me tudi zanima kako se sploh lahko točno določi če je neka stvar že hibrid ? DNK analiza ?

Upam da nisem preveč firbčen :)

pozdrav
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a martina00 » 11 okt 2004, 09:38

ronin, men so takega, ki ga imaš ti pod številko 120_2062.JPG, prodali kot Echinomastus macdowellii.

lp, m
martina00
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a izi » 11 okt 2004, 11:26

Reppenhagen je mel nekaj časa zadevo ločeno in v rastlinjak za dostop se sploh ni dalo priti.Onje imel veliko zbirko rastlin iz narave. Imel je kompletni rod Mammillaria, napisal je tudi knjigo (monografijo) o mamilarijah v dveh zvezkih.

Jaz obiskujem bolj ljudi, ki prodajajo rastline, za semena je bolj znan v EU le Koehres, pa tudi de Herdt. V ZDA je Mesa Garden. Steven nabira semena v naravi, živi v Novi Mehiki in nima tako zelo daleč do naravnih rastišč.

V naravi nastajajo hibridi zelo redko. Vrste, ki cvetijo istočasno nimajo istih oprašiteljev, ali pa so s tako nesorodne, da do hibridov ne prihaja.

Z DNA bi se dalo pogruntat ali je rastlina hibrid ali ne, pr naravnih hibridih pa ponavad pogruntajo, če rastekakšna rastlina na območju dveh različnih vrst. Nato z umetnim križanjem to tezo potrdijo ali zavržejo.

Pristapelijevkah je primer Huernia distincta, ki je naraven hibrid med H. clavigero in H. pillansi in še nekaj drugih.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a ronin » 12 okt 2004, 19:01

Ojla! Izi ne skrbi glede tega, da si predolg-nikoli nisi predolg, ker zmeraj zvemo kaj novega in zanimivega! Ko pa boš začel pisat neumnosti na dolgo in široko pa boš sigurno opozorjen! :lol:
Martina z dvema nulama- Thelocactus macdowellii ali Echinomastus macdowellii - to je ena in ista pašta-sta sinonima! Pa hvala za sodelovanje!
LP Ronin
ronin
Ljubitelj
Ljubitelj

Vrni se na Kaktusi in sukulente

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov