Echinoceresi in Lobivie

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Echinoceresi in Lobivie

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 06 jan 2004, 16:30

V letošnjem letu se bom izključno posvetil Echinocereusom in Lobiviam. Za začetek jih že imam nekaj (7 Echinocereusov in 11 Lobivij). V mesecu aprilu pričakujem pošiljko najlepših Echinocreusov iz Nemčije. Z enim od priznanih kaktusarjev v Sloveniji pa bova nasadila 1 velik pladenj Lobivij. Zato me zanima, ali je še kak ljubitelj teh zvrsti kaktusov na forumu :?:
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 12 jan 2004, 08:50

Kdo bi si mislil, da nobenega na forumu ne zanimajo Lobivije in Echinocereusi, vidim pa, da vse kaj drugega, saj potekajo dialogi v drugo smer.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a renee » 12 jan 2004, 09:06

:lol: :arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 02 dec 2007, 08:05, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Lobivije

OdgovorNapisal/-a izi » 12 jan 2004, 09:55

Živjo,
lobij ni več. To so Echinopsisi.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 12 jan 2004, 10:31

Ne vem kaj sicer zbirajo ostali, vendar moj cilj ni v tem, da bi kupoval nepoznane kaktuse kar po vrsti (razne kaktus mixe). Začel sem z Notokaktusi (sedaj Parodia), nadaljeval s Parodiami, vendar sem se kmalu preusmeril na Echinocereuse in Lobivie, zato je v moji zbirki zelo malo kaktusov nepoznanih, pa še ti so bolj od začetka.
Echinocereus najlažje prepoznaš po cvetu, saj imajo značilni pestič na sredini cveta, medtem ko je tako prepoznavanje pri Lobivijah težje. Pri Echinocereusih sta značilna predstavnika "zelene vrste" (npr. E.Scherii, E.Knippelianus) in "ne zelene vrste" (npr. E. Pectinatus).
Pri Lobiviah pa je najbolj značilna oblika stebla kaktusa kot jo nakazujejo (L. Cinnabarina, L.Tiegliana, L.Oyonica, L. Jajojana). Najbolje je, da poslikaš nepoznane kaktuse in jih daš v svoj album na Forumu (privat zbirka), saj jih lahko kasneje tudi zbrišeš.
Sam ne sadim nobenih kaktusov, ker za to nimam pogojev. Ni pa se potrebno kosat z mano, saj nismo na tekmovanju. Zadostuje le, da so ti te vrste kaktusov všeč in bova lahko kdaj kaj zamenjala, ali pa se le pogovorila, če bodo nastale kake težave.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Leopold Scheicher » 12 jan 2004, 10:37

Izi hvala za opozorilo. Spet nisem na tekočem. Malo pa me le vseeno skrbi, saj se ta preimenovanja kar vrstijo po tekočem traku. Komaj sem se navadil na Notokaktuse, so že Parodije, komaj sem začel z Lobiviami, so že Echinopsisi. Kmalu ne bom vedel več kaj je kaj.
Poldi
Leopold Scheicher
Guru
Guru

Lobivije

OdgovorNapisal/-a izi » 12 jan 2004, 11:48

Lobivije so bile uvrščene v rod Echinopsis že pred notokaktusi, kar se mi zdi čisto logično, saj so na podlagi manjših cvetov in teles uvedli drug rod. Morfološko sta si zelo podobna, imata enake cvetove, rast, rebra in podobno.
Tudi Trichocereusi, Helianthocereusi in pd. je zdaj uvrščeno v Echinopsis. Cvetoovi so podobni samo rast stebla je malo bolj stebičasta, kar pa je po mejem (in seveda za strokovne kroge) premalo za svoj rod.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten