echinocactus grusonii gnije?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

echinocactus grusonii gnije?

OdgovorNapisal/-a verdi » 02 sep 2008, 09:34

Pozdravljeni!

Pred enim tednom sem za darilo dobila 25 cm velikega echinocactus grusonii. Verjetno je v pravi zemlji (iz trgovine) in v glinenem loncu z lukno spodaj. Ker sem slišala, da ga ni treba veliko zaliovat, sploh pa ne od zgoraj sem ga postavila ob okno in nič zalivala. Popoldan se v okno upre sonce. Mogoče mu je to škodilo? Včeraj sem opazila, da spodnji deli njegovih reber zgledajo tako kot da bi gnili. Malo so se nagrbančila in spremenila barvo. tudi iglice so spodaj postale bolj tembe. Iglice v venčku na vrhu so se vse dvignile, prej so bile bolj položne.

Včeraj sem potem potipala zemljo in je bila zelo suha, zato sem ga ob strani zalila, malo pa sem mu dala še v postavek. dala sem ga proč od okna, tako da je na svetlobi, ampak ne na soncu. Vso vodo je popil, venadr se bojim da ga je sonce preveč poškodovalo.

Ali obstaja še kaj upanja zanj? Bi lahko bilo še kaj drugega narobe?

Hvala za pomoč.

Lep pozdrav.
verdi
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 02 sep 2008, 14:09

Jaz imam vse kaktuse na vzhodni strani, da dobijo jutranje in dopoldansko sonce. Dobro je, da na vrh zemlje nasuješ kamenčke ali pesek, da se voda ne zadržuje ob vratu kaktusa in ta ne segnije. Mogoče je kaktus le ožgan od sonca, kar se zgodi, če ga kar naenkrat postaviš na močno sonce.
Probaj zalivati 1x na teden, ne zalivat v podstavek ampak samo v lonček. zemlja pa mora biti mešana z sipo ali peskom, da je čimbolj prepustna. Trgovinska zemlja je ponavadi mešana z šoto in ni najbolj primerna.
Kalypsa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a sempervivum » 05 sep 2008, 18:19

Nagrbančeni spodnji deli reber, ki so trdi, niso znak za gnitje ... Tako se pač kaktus stara. Če so rebra mehka, potem gnije. V kanto z njim!
sempervivum
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dinksi » 05 sep 2008, 19:43

Kaktuse, ki imam zunaj so brez podstavkov. Tisti v stanovanju pa imajo podstavke, vendar jih spraznim par minut po zalivanju, da voda ne ostaja v njih. Zalivam 1x na teden.
dinksi
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a verdi » 09 sep 2008, 15:27

Spodnji deli reber so postali mehki in zgleda kot da gnije. Ali je možno pri tako velikem in kompaktnem kaktusu, da se vzpostavi nazaj, oziroma da to nekako preboli, brez da bi zgnil do konca? Obstaja kakšno zdavilo ali postopek ravnanja, ki bi ustavilo gnitje?
verdi
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a palicnjak111 » 09 sep 2008, 20:28

Če je manjša površina, lahko gnilo mesto izrežeš in namažeš z nečim, da ne gnili dalje. Z čim točno, ti povejo pametnejši ;)
Lep pozdrav

palicnjak111
palicnjak111
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 12 sep 2008, 14:03

Ostane ti edino, da ga obrežeš, če to ne bo delovalo bo pa žal propadel.
Kalypsa
Guru
Guru

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov