Napisal/-a manca1 » 30 nov 2003, 14:03
Tudi jaz bi nekaj povedala iz lastnih izkušenj. Imam Sonyevega digitalca DSC-V1 s 5mio piksli. Cena fotoaparata je bila septembra okoli 170.000. Funkcij ima 3x preveč (ker imam doma Photoshop jih ne uporabljam). Sem se pa zanj odločila zaradi optike, ki je Zeiss-ova. Ker imam srečo, da poznam določene ljudi, sem dobila na preizkus več Sonyevih digitalcev. In lahko zatrdno trdim, da je bistvenega pomena ravno optika.
Koliko megapikslov ima posamezen fotoaparat pa je pomembno pri sami obdelavi slik in temu čemu jih bomo namenjali. Velika razlika je če razvijamo slike, ki so bile posnete pri 1,2 ali pa 3,2 ali pa 5 mio pikslov. Tukaj je pač odvisno od človeka kakšni so njegovi kriteriji za kvaliteto slike oz. fotografije.
Tudi pri trotl aparatih je razlika med tistimi iz praška pa tistimi, ki so malo dražji. Jaz osebno dam veliko na kakovost slike oz. fotografije zato sem bila pripravljena dati malo več denarja in sem dobila nekaj konkretnega in verjamem, da bom pri vsej hitrosti s katero se razvija tehnologija s tem fotoaparatom zadovoljna še nekaj časa, česar pa ne morem trditi, če bi imela fotoaparat z 2 mio piksli (sem ga tudi uporabljala pa nisem bila zadovoljna)
Jaz pač navijam za Sonya, ker poznam celotno paleto njihovih digitalcev in sem jih večino tudi preizkusila. Poznam ljudi, ki so imeli Canona pa so potem kupili Sonya in nočejo za Canona niti slišati več.
Dejstvo pa je, da je pri nakupu potrebno pregledati ponudbo na trgu in potem kupiti tisto, kar je optimalno za naše potrebe.
Pa še to: definitivno je boljše, če je digitalec na akumulator in ne na navadne baterije. In definitivno mora biti litijski. Če kam greš (potovanje, počitnice) pa kmoraš imeti vsaj dve bateriji oz alumulatorja. Iz lastnih izkušenj vem kako je, ker sem s sabo nosila tudi po tri pare Navadnih baterij za polnjenje, da sem lahko normalno slikala. Še posebej fleš požre ogromno energije.
P.S Makro je fina zadeva za slikanje majhnih zadev. Primer je recimo slika mojega gimnokalicija v temi še en ID pa vse slike na moji spletni strani.
Lp Manca