Božični kaktus- kaj je narobe?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Božični kaktus- kaj je narobe?

OdgovorNapisal/-a redtiger » 22 nov 2005, 12:49

Čau, pred kratkim sem v dar dobila božični kaktus. To je moj prvi in nimam izkušenj! Ko se samo dotaknem popka, le-ta odpade, a je to običajno, meni se ne zdi... Sprašujem pa zato, ker jih je že kar nekaj odpadlo :( Če kdo ve, zakaj se to dogaja, lepo prosim, vsak nasvet je dobrodošel :? Lep dan vsem skupaj!
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj

Božični kaktus

OdgovorNapisal/-a muha » 22 nov 2005, 14:30

Mene so učili, naj dam božični kaktus najkasneje v sredi oktobra na mesto, kjer ga želim imeti čez zimo. V nasprotnem primeru naj bi odvrgel popke, ker je zelo občutljiv na spremembe. Se mi je enkrat nekaj takega zgodilo, ampak je bil tisto leto izjemoma "velikonočni kaktus" :lol: . Pri tebi je nabrž nekaj podobnega.
Ja pa še to so mi rekli, naj ga ves oktober nič ne zalivam in se tega držim.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a redtiger » 22 nov 2005, 16:25

A potem ga zdaj ne smem zalivat, do kdaj pa naj ga ne bi, a to velja samo za oktober? Ja verjetno je res šok, ko so ga iz cvetličarne prenesli k meni, upam da ne bo vseh popkov odvrgel...
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj

Božični kaktus

OdgovorNapisal/-a muha » 22 nov 2005, 17:48

Če naj bi bil za decembrsko cvetenje suh v oktobru pomeni, da je ta faza potrebna približno mesec in pol pred cvetenjem.
Za poskus, da bi cvetel spomladi bi ga morda pustila žejnega v februarju. Mislim pa, da ga jaz tisto leto, ko mi je cvetel spomladi, nisem nič "stradala". Je bolj občutljiv na premeščanje, kot na to, ali je ali ni en mesec brez vode. Moj je vseskozi bolj pičlo zalit, že par let je v enem in istem teglcu, nič presajan, ker ne gre ven, teglca mi je pa škoda razbit in ga zalivam lahko le še v podstavek. A se je vseskozi divje razraščal in cvetel dokler mi ga ni lani nevihta grdo ocufala in sem ga morala postriči skoraj čisto "na balin".
Nič panike, je trpežna rastlinica, vode pa raje manj kot več (podobno kot pri vijolicah). Kadar bo res premalo zalit,se bo poznalo na listkih, bodo mlahavi. V takem primeru lonček za par ur potunkaš v vodo in pride k sebi brez posledic.

Lp
muha
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a redtiger » 22 nov 2005, 18:48

Hvala! :D
redtiger
Ljubitelj
Ljubitelj

Božični kaktus

OdgovorNapisal/-a izi » 22 nov 2005, 21:47

Na moji spletni strani je članek o božičnem kaktusu.

LPI
Uporabniški avatar
izi
Moderator
Moderator

Kraj: Lesce

Božični kaktus

OdgovorNapisal/-a muha » 23 nov 2005, 07:27

Ja, redtiger, nujno preberi še izijev članek. Sem zvedela mnogo novega. Izgleda pa, da je moj kaktus strašno potrpežljiv, ker mi je obilno cvetel tudi ob nekaj odstopanjih od pravilne vzgoje. Takoj, ko se otopli ga dam na balkon na severno stran. Na stopnišče s temperaturo okrog 15 stopinj pa ga prenesem sredi oktobra, ko še nima popkov.

Pozdrav!
muha
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a poppy-- » 28 nov 2005, 21:42

Moj božični kaktus je pa objeden in sem gledala pa nisem videla nobene živalce na njem, na kaktusu so ene rjave pike, kot majceni iztrebki. Bojim se ga premikat, saj je naredil že popke, ki so ravno na tem da se odpro :( . Bi ga s kom pošpricala? Kako naj ugotovim kaj je z njim?

Lep pozdrav!
poppy--
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tinko » 29 nov 2005, 01:02

Po moje se nekje skriva polžek. Malo pozno, a tudi možno, da je gosenica. Če je en sam, ga bo težko izslediti. Če jih je več in je kaktus precej objeden, se bo škodljivec kmalu izdal. Opazuj. Povsem ti ga ne bodo uničili. Ko jih najdeš, potem pa... Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov