Bolezen - rdeč kaktus v sredini

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Bolezen - rdeč kaktus v sredini

OdgovorNapisal/-a pinkpanter » 06 maj 2008, 08:04

Pozdravljeni,
Prosila bi za nasvet. Preko zime, je šlo v večna lovišča kar nekaj mojih kaktusov. Deloma je to posledica jesenske toče, mislim pa, da ne vse. Ena izmed mamilarij je zgnila po glavni žili navzgor in se popolnoma utekočinila, ko sem jo pa odprla je bila znotraj rdeča (rdeča sluz - stene so bile rdečkaste). Ali mi zna kdo povedati, če je kdo že kdaj imel podoben primer in kaj to sploh je?
Prav tako me zanimajo pike, ki se pojavljajo na različnih kaktusih. Pike imajo oker središče, rob je pa rumen. Velike so od milimetra do dveh milimetrov. Bom zadevo še poslikala, ko bo lepo vreme, pa bom slikco prilepila (takole na opis je malce težko). V glavnem, tele pikce kar nekako ostajajo na kaktusih (eni so jih imeli že lani) in skrbi me, da ne pomeni to kakšnega počasnega propada kaktusa, ali pa mogoče kakšno virusno bolezen...
Lepo prosim za pomoč, kajti ogrožena je skoraj cela moja zbirka (nekje 80 kaktusov). :?

Hvala! :D
pinkpanter
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a cyberman » 06 maj 2008, 13:48

Pojav, ki ga opisuješ, je gniloba - ponavadi posledica nepravilnega (prekomernega) zalivanja.

Tiste pike, bi lahko bila kaka okužba. Če imaš prostor, tiste kaktuse s pikami izoliraj od ostalih, in opazuj če se pike množijo.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov