ALOE ARBORESCENS DREVESASTA ALOJA ZDRAVILNA ALOJA
Pametno je, da zdravilno alojo vzgajate sami. Nikoli se ne ve kdaj jo boste potrebovali, ali vi ali vaši prijatelji in sorodniki. Semena aloje na splošno ne prodajajo, verjetno zato, ker bi jo lahko vzgojili sami in potem ne bi bilo povpraševanja po rastlini. Vzgoja je enostavna. Pozimi jo morate imeti v notranjem prostoru, okenski polici, zaprtem balkonu ali nekje čim bližje svetlobi. Zalivate samo z deževnico brez hranil. Tako ste lahko sigurni, da ne vsebuje nobenih kemičnih substanc iz mineralnih gnojil. Glede zalivanja z hranili so mnenja različna. Res je, da rastlina raste nekajkrat hitreje, toda koliko in katera hranila dodajajo vzgojitelji, nikoli ne boste izvedeli. Razen tega vsi, ki se ukvarjajo z množično pridelavo aloje, preventivno pri vzgoji uporabljajo pesticide. Enostavno si ne morejo privoščiti, da bi nekaj desettisoč kvadratnih metrov površine nasajene z alojo, v steklenikih ali na prostem, naenkrat bilo uničenih zaradi napada kakega škodljivca ali bolezni. Zato verjamem brazilskemu menihu ( Romano Zago je napisal knjigo » Raka lahko ozdravimo« ), da je Aloa arborescens najbolj zdravilna, če je nabrana v naravi. Zdravilno alojo, so baje uporabljali že pred 2000 leti in zanima me s katerim kemičnim gnojilom so takrat zalivali?
V prodaji je običajno Aloe barbadensis (Aloe vera), ki vsebuje znatno manj zdravilnih snovi kot drevesasta aloja (Aloe arborescens). Uvozijo jih iz Nizozemske in Nemčije pod imenom Aloe vera ali Medicinal aloa. Velikokrat po trgovinah opažam v prodaji alojo, ki ima ob koreninskem vratu polno malih potaknjencev. Praviloma rastline naredijo nove poganjke šele takrat, ko porežejo liste matični rastlini. Iz tega sklepam, da se prodajajo večinoma hibridi ali kultivarji, kakšna pa je njihova zdravilnost, naj vsak presodi sam.
Pri nas vzgajamo vrsto Aloa arborescens, ki vsebuje največ zdravilnih supstanc. Nekaj jih vzgojimo iz semen, večino pa iz porezanih vršičkov matičnih rastlin. Iz semen je vzgoja zelo počasna, ker za zalivanje uporabljamo samo deževnico. Na prikazanih slikah si lahko ogledate rast aloje v razmaku 4 let. V rastlinjakih z intenzivno vzgojo, prodajno velikost 30-40 cm, dosežejo že v drugem letu. Po mnenju strokovnjakov, morate tako rastlino vsaj 2 leti zalivati samo z deževnico, da se kemične substance postopoma izločijo.
Upam, da sem odgovoril na večino vprašanj, ki mi jih zastavljate na moj mail ter vam navedel nekaj dejstev, na vas pa je, da presodite in se odločite
Aloja stara 2 leti
Aloja stara 3 leta
Aloja stara 4-5 leta
Aloja stara 5-6 let
Aloja stara 10 let Visoka je cca 2 m Spodnji listi so že potrgani