Ali je to bolezen?

Diskusija o kaktusih in sukulentah (sočnicah). Kako kaktuse in sukulente vzgajamo, presajamo, gnojimo, ...

Moderatorji: dusanh, izi, Moderatorji

Ali je to bolezen?

OdgovorNapisal/-a anchi » 02 avg 2005, 17:05

Lepo pozdravljeni,

pred kakšnimi 6 meseci sem kupila kaktus, ki mi je pred kakšnima dvema mesecema začel lepo rasti, sedaj ima že 3 nove "liste" (ne vem kako jih naj imenujem). Sem pa ravno danes opazila nekaj majhnih belih lis na kaktusu in sicer je to trdo kot recimo vodni kamen. Resnično me skrbi, saj je to moj največji kaktus (v višino meri okrog 40 cm) in me je groza že samo misli, da bi mi kaktus poginil!! Poskusila bom pripeti sliko, če mi bo uspelo! Bila bi zelo vesela, če bi mi vedeli povedati kaj bi to lahko bilo!

Tole je moj ponos! :o
Slika

Tole pa ne! :oops:
Slika
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Gornja Radgona

OdgovorNapisal/-a burbonka » 02 avg 2005, 20:11

Ga kdaj poškropiš z vodo? Če praviš, da izgleda kot vodni kamen?!
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a anchi » 03 avg 2005, 00:14

Nikoli ga ne škropim. V bistvu pa je ta stvar trda in je tudi nekoliko izbočena. Me pa resnično skrbi, saj že nekaj časa opazujem dva izrastka, kjer bi morala zrasti lista, pa imam občutek, da nikamor več ne rasteta. Mogoče se motim in bosta zrastla.
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a renee » 03 avg 2005, 07:24

:arrow:
Zadnjič spremenil renee, dne 03 dec 2007, 09:28, skupaj popravljeno 1 krat.
renee
Guru
Guru

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a cyberman » 03 avg 2005, 11:05

Če je res trdo in se ne "spaca" potem najbrž niso uši.
Zaenkrat po moje ni razloga za paniko in se to pojavlja pri vseh starejših kaktusih.
Aleš
cyberman
Guru
Guru

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a anchi » 03 avg 2005, 12:59

Hvala za vaše odovore. Mene tole spominja nekoliko na nekakšno peno, ki se je strdila. Z nožem sem poskusila tole stvar malo pokrampat iz kaktusa in se je odluščilo in ni videti, da bi bile uši. Zdi se mi tudi da je teh madežev vedno več. Skrbi me tudi to, da ima kaktus že dalj časa dva popka, kjer bi morala zrasti dva nova lista, pa imam občutek, da odkar sta pogledala ven, več nikamor ne rasteta. Tako, da se resnično bojim, da je s kaktusom kaj narobe. Jutri pa odhajam na dopust in me je kar groza pustiti kaktuse, saj jih imam na balkonu kjer nanje sveti dopoldansko sonce in imam občutek, da jih moram zalivati vsakih 10-14 dni. Je to preveč? Sicer bo mama doma, ampak ona se jim ne bo tako posvetila kot jaz, ki jih vsak dan pregledujem in opazujem če ima kakšen kaki novi popek ali cvet. Povrh pa še mi začenjata cveteti dva kaktusa in bosta ravno v času ko bom na dopustu zacvetela! :cry: Upam, da bosta imela še vedno lepe cvetove, ko pridem nazaj, saj ju bo treba poslikati! Pri kaktusih je zanimivo, da cvet tako dolgo rabi da zacveti, nato pa tako hitro odcveti! Je pa vseeno vredno čakanja! :wink:
anchi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a burbonka » 04 avg 2005, 08:47

Anchi -
Pri kaktusih se včasih rast malo zaustavi, zato nič bat, novi poganjki bodo pognali ob pravem času.
Kaktusom se v času tvojega dopusta ne bo zgodilo nič slabega. V naravi rastejo ponekod v izjemno težkih razmerah - na nekaterih naravnih rastiščih po nekaj mesecev ne pade niti kaplja dežja in sonce neznosno žge.

Ker imaš tako rada kaktuse, ti priporočam, da vzameš v roke kakšno literaturo o kaktusih in njihovih naravnih rastiščih. Pa boš takoj manj zaskrbljena. :wink:

Kot že veš: Prej jih uniči preveč vlage kot premalo.
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a račka » 06 sep 2005, 13:26

Joj joj joj mislim, da moj katus gnije, prosim za nasvet! Ne vem točno kateri kaktus je, sem ga dobila za darilo in mu dala ime, zdj pa revček od spodaj navzgor gnije, postaja bel in rjavkasta, ali ga lahko rešim. Kaktusi so edine rože, ki jih imam rada pa še za to ne znam poskrbet. A naj ga slikam, da boste vedeli kateri je? :( :( :(
račka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a račka » 07 sep 2005, 13:05

Prosim pomagajte!!!
račka
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a starina » 07 sep 2005, 13:21

ce je to ta, ki je na sliki je opuntia.
hmm ce gnije, od uspodaj, oz. se je ze kej prelomu uspodaj, potrgaj stran liste vrhove, jih daj v zemljo in ti bodo naprej rastli.
malo manj zalivaj in ne prestavljaj ga iz konca na konec, da ti nav kak sonce ozgal kaktus.
tudi prehitro premebo npr. soba balkon, kjer je imel veliko manj sonca, ga lahko ozge in rata rjavkast..
SUX TO MUCH

_____ www.skerca.si_____
starina
Guru
Guru

Kraj: vič-ljubljana

OdgovorNapisal/-a račka » 07 sep 2005, 13:29

Ne ne ni ta k je na sliki, moj je tak okrogel z veliki bodicami in gnije od spodaj navzgor pa ne vem kaj naj naredim, a mu lahko kako pomagam?Majhen je še, mislim mlad, na eni starni je že čist bel, a lahko to kako dol poberem, al ga dam na sonce ali kaj? nisem ga že dolg zalila, ker ne vem a smem, ker gnije, joj joj, hvala za vso pomoč, prosim pomagajte mi rešiti kaktus, zelo bom hvaležna.
račka
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Kaktusi in sukulente

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Bolezen?
    Pripete datoteke Napisal/-a tanja » 06 nov 2003, 21:50
    15 Odgovori
    9659 Ogledi