Spet te temne kleti

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Spet te temne kleti

OdgovorNapisal/-a mary » 02 nov 2006, 12:21

Že tri dni hodim po hiši in iščem prostor za prezimovanje Yucce, Phoenix palme, Cycas palme, oleandra in treh primorskih palm (te so še majhne), pa ne vem, kam naj jih dam. V kurilnici je sicer svetlo, ampak pretoplo (15-20 C), pa še zelo suh zrak je tam. V kleti je temno, a bi znala temperatura biti pravšnja (od 10-15 C), v garaži pa je ful svetlo, ampak premrzlo (okoli 3-6 C). Te temperature sem merila lani pozimi, rože sem kar prestavljala z enega konca na drug in bile so ful boge.

Imate kak nasvet oz. povejte, kako vi prezimujete rastline, ki sem jih navedla zgoraj ? :cry:

LP, Mary
LP!
mary
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a Skala » 13 nov 2006, 20:37

Pozdravljena mary,

No naj ti zaupam da tovrstno početje me je stalo ze kar nekaj propadlih rastlinc..kajti v stanovanjski hisi se dejansko zelo zelo tezko najde primeren prostor za mediteransko rastlinje al je presuho al pa pretemno....po dolgih letih tovrstnega početja...premikanja iz kleti na hodnik itd. sem se koncno razjezil in si rekel zdej pa dost in si nabavil steklenjak...res da je kar precejsen strosek..in seveda prostor je treba imeti....toda koncno rastline prezimujejo tako kot se spodobi....torej svetlobe v izobilju; nobene zmrzali (gretje krmilim z grelcem preko termostata) ko pa je prevroče notri pa enostavno odprem stresno okno ter vrata in prezracim kdaj pa kdaj pa vklopim ventilator (pozimi vzdrzujem okoli 5 stopinj ponoči preko dneva pa od 15- 20 stopinj)

Skratka ce imas moznost postavit kak steklenjak s prikljuckom elektrike to postori...ali pa zimski vrt (se ga da prov poceni narest...no ja kakor za koga)...ce le imas balkon ga lepo zasteklis s steklom al pa termopan ploščami..nekomu das neredit profile na katere vpneš steklo oz. alternativo steklu...seveda ni nujno da zasteklis celega, lahko le delček...samo lotiti se je treba dela se ne ozrati na denar...misliti samo na rastline in bo

Torej preverjeno najboljsa varianta za prezimovanje mediteranskega rastlinja...

Res da ni ravno izcrpen odgovor...je le ideja,ki si je tudi meni porodila vse do takrat dokler je nisem uresnicil.. in resnici na ljubo zdaj resnicno uziva moje rastlinsko kraljestvo v novem domu

Če te še kaj zanima ti kar povprasaj mary....

pa lep pozdrav do prihodnjič
Redke rastline...moja največja strast

http://album.email.si/momiji/
Skala
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: onkraj meja

OdgovorNapisal/-a Pepe » 14 nov 2006, 08:37

Vse naštete rastline prenesejo vsaj -5°, jaz imam vse mediteranske rastline še vedno zunaj, pa smo imeli zadnjič močno slano in jim ni nič. Na tvojem mestu bi jih prezimil v garaži. Bolje svetlo in hladno, kot toplo in temno.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a mary » 14 nov 2006, 11:47

Ha, zimski vrt ali rastlinjak! Kot da se sama ne bi spomnila na to. Če bi mojemu dragemu bilo kaj do mojega rastlinskega kraljestva, bi ga naredil pri priči. Tako pa se izgovarja (grozni stroški, to mora priti firma delat, če ne, bi skazila hišo, bla bla bla). :evil:

Tako, da še zaenkrat to ostajajo moje sanje. :(

Torej je boljše, da rastline prezimijo na hladnem in svetlem, kot obratno. Oleander in Yucco že imam v garaži, pa v redu izgledata (oleander še zdaj cveti), ostale pa v kurilnici in sem že opazila posledice presuhega in pretoplega zraka, saj so se listi že začeli sušiti.

Zdaj grem pa k mojemu dragemu, naj mi vse znosi v garažo, ob njegovemu sopihanju :D pa bom javkala "Joj, ko bi jaz imela zimski vrt ....." :(

Hvala obema za odgovor.
LP!
mary
Ljubitelj
Ljubitelj

Vrni se na Grmovnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov