Skrivenčena leska

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Skrivenčena leska

OdgovorNapisal/-a Gusar » 19 okt 2007, 22:39

Zanima me če jo kdo ima, saj je še nisem opazil na kakšnem vrtu. Zaenkrat razmišlam o njej, tudi cene še ne poznam, verjetno je pa se jo sadi spomladi.
Mi lahko kdo pove kaj več?
Hvala!!!
Gusar
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: okolica Lj.

OdgovorNapisal/-a sasok » 19 okt 2007, 23:10

jaz bi ti samo povedaj da je sedaj pravi čas za sajenje drevnin, da se do spomladi lepo ukoreninijo in začnejo znova kot da jih nebi presadili! pomlad je za zamudnike! drugače pa sem to lesko zasledil pri mariborski in tusi ptujski bolnišnici, kod sadiko pa sem jo videl v Florini v Zrkovcih
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tinko » 20 okt 2007, 08:12

V OBI pojdi. Imajo tudi rdečelistno. Rdečelistna ima dvojno ceno. Zelenolistna se je zadnja leta pocenila za polovico, a je še vedno relativno draga, še posebej za vas, ki še niste pri "kruhu". Jo bom pa pomladi poskušal precepiti na navadno lesko. Skrivenčena leska je cepljenka in če ne odstranjuješ stranskih odrastkov iz podlage, jo kmalu zamorijo. Meni je letos leska rodila. Žal mi je le, da nisem lešnikov posadil. Imam tudi navadno rdečelistno lesko in če so se oprašile med seboj, bi bila lahko katera rdečelistna skrivenčena. Toliko za danes. Če te še kaj zanima, se javi in ti poskušam odgovoriti. Alojz
tinko
Guru
Guru

Kraj: koper

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 20 okt 2007, 21:05

Da bi iz lešnika zrasla skrivenčena leska je teoretično malo možnosti.
In žal, praktično neverjetno.
Treba bo "delovati" vegetativno. Torej cepiti ali grebeničiti.
Ja, pri grebeničenih sadikah ne bo divjakov !
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru

Slike: 14
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a tinko » 20 okt 2007, 23:46

Trdim, da je velika možnost. Lešniki so sad ljubezni moških cvetov ene leske in ženskih cvetov druge leske. Moški cvetovi na skrivenčeni leski so že sedaj vidni. Če jih potrgam, se bo leska oprašila z rdečelistno lesko. Če se spomnite iz šolskih knjig križanja graha različnih lastnosti, potem veste, kakšna je verjetnost, da rastlina potegne lastnosti enega ali obeh staršev. Že prvo leto se vidijo razlike na sejancih. Izločiš tiste, ki ne ustrezajo poskusu. Ostalo je le stvar časa, cepljenja ali grobanja. Od 50 lešnikov bi jih moralo kar nekaj utrezati zastavljenemu cilju. Se pa strinjam, da je bila pot do skrivenčene leske veliko daljša. Čakati je bilo treba na mutanta, ki je kazal osnovne znake znake skrivenčenosti, ga križati in odbirati. Za ta postopek je res potrebno vzgojiti več generacij rastlin. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 21 okt 2007, 06:52

Enotni nasad rdečelistne leske ima približno tri četrtine rdečelistnih potomcev.
Vendar v različnih barvnih različicah.

Estetsko pozitivno ovrednotene napake v rasti (skrivenčenost , povešavost ... ) se - vsaj za sedaj - genetsko ne prenašajo.
Pa ne obupat.
Narava ima v "folderju" z naslovom -PRESENEČENJA- neomejeno zalogo fantazijskih oblik .

Genetika naj bi temeljila na verjetnostnem računu.
Ta pa je najlepše predstavljen v knjigi - Štoparski vodnik po galaksiji ...
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru

Slike: 14
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a tinko » 21 okt 2007, 11:51

Genetika je zanimiva znanost in če bi še kdaj zbiral študij, bi ga v to smer. Skrivenčeno lesko opažam v prodaji okoli 10 let (vrbo veliko dlje) in v tem času je nekomu le uspelo priti do rdečelistne. Iz komercialnih namenov pa jo je laže razmnoževati s cepljenjem. Vsekakor pa bom poskušal še naprej. Tudi prve skrivenčene leske so bile baje sterilne (niso rodile lešnikov). Pri moji leski je bil letos obrod, zato sem poskusil okus tistih nekaj sadežev. Rdečelistna (neskrivenčena, da ne bo pomote) pa zelo dobro rodi in ima do 8 lešnikov v soplodju (če je to pravilen izraz). PR-ST! Hvala za naslov knjige. Vsekakor jo moram prebrati. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a tadejab » 22 okt 2007, 08:53

Na vrtu imam skodrano lesko že cca 15 let. Prva leta je rastla počasi, sedaj jo moramo vsako leto temeljito porezati, hitro zraste krepko čez 3 metre višine. Je zelo košat grm, osnovno deblo ima premer 15 cm. Jo pa sproti pomlajujem, tako da odžagam ( moj mož ) debele veje znotraj, zelo hitro se obraste. Obrodi vsako leto, vendar ne tako obilno kot navadna leska. Bolj za okras.... Iz tal redno poganja popolnoma ravne divjake, večkrat na leto jih porežem.
Najlepša je spomladi, ko iz skodranih vejic poganja mlade listke, pravi okras.
So pa veje vsestransko uporabne za razne dekoracije v stanovanju !
Priporočam !
tadejab
Expert
Expert

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a tinko » 22 okt 2007, 10:49

Razmnoževati s potikanjem ali grobanjem pa še nisi poskušala? Zanima me, kakšne izkušnje so s tem načinom razmnoževanja. Alojz
tinko
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Gusar » 22 okt 2007, 11:13

Hvala za odgovore; kot vidim jo hvalite. Nisem pa imel pojma da je mutant... Sej zato se pa učim :D .
Gusar
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: okolica Lj.

OdgovorNapisal/-a tadejab » 22 okt 2007, 12:32

Ne, razmnoževala je pa res nisem. Lešniki namreč sproti končajo v želodčkih mojih otrok.....
tadejab
Expert
Expert

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sasok » 22 okt 2007, 15:14

bilo bi zanimivo narediti kake potaknjence! menim da bi se kak zagotovo prijel in tisti potem nebi imel divjakov! tak oda tisti ki jo imate in imate vej preveč, veselo na delo :D
PS: rdeča leska za mojim blokom na veliko rodi in ker nihče ne pobira lešnikov se ponavadi spomladi veliko sejančov pojavi, vendar jih potem pokosijo! zasledil pa še nisem nobenega zelenega!
Slika
sasok
Guru
Guru

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov