Ricinus

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Ricinus

OdgovorNapisal/-a Joža » 07 maj 2003, 10:40

Na vrtu sem posadila ricinus. Zanima me, kako ga najbolje vzgajam?
Joža
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a crash_recovery » 10 maj 2003, 20:52

Ricinus v našem podnebju gojimo, kot enoletno rastlino, saj ne prenese nizkih temp, oz. pomrzne, ko se tem. spusti pod ledišče. Vzgoja ni težavna. Pomembno je samo, da ima rastlina dovolj prostora za svojo rast, ter čim boljšo zemljo. Tudi gnojenje mu ne bo škodilo. Rastlina v začetku počasneje raste, sredi poletja pa ob ustreznih pogojih (zalivanje, gnojenje) začne s hitro rastjo. Do pozne jeseni lahko zraste do višine 2 do 3 m. V topli jeseni dozori tudi seme. Vendar pazite, ker so seme strupena. In posebno nevarna za otroke, ker so podobna fižolovim.

Takšne so moje izkušnje z ricinusom.

lep pozdrav;

bostjan
crash_recovery
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a borutcerkvenic » 12 maj 2003, 13:25

KLOŠČEVEC (Ricinus communis) je ena od smrtno strupenih rastlin. Iz njenih plodov sicer izdelujejo ricinusovo olje, ki pomaga pri odvajanju. Vsebuje namreč strup ricin. Plodovi so podobni klopom, zato klopu po domače rečemo tudi klošč. Grmiček je enoletna nezahtevna rastlina, da plodovi dozorijo mora rastlina imeti dosti sonca. Zelo previdno, da z njo ne pridejo v stik otroci. Strupena je tako, da če jo zaužijejo otroci, je dovolj 3 fižolčki.

Lep pozdrav!

Borut Cerkvenič
CRGA
borutcerkvenic
Moderator
Moderator

Kraj: Maribor

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek