Rhododendron ne cveti?????????

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Rhododendron ne cveti?????????

OdgovorNapisal/-a Marian » 05 apr 2005, 15:07

Lep pozdrav!!!
Imam rhodondendron yak.Kalinka,katerega sem kupil lansko leto.Imel je bujno cvetje,vendar se je letos pojavila sprememba .Ko sem ga odkril sem opazil majhne rumene črvičke(lasaste) med koreninsko zasnovo,katere sem odstranil in vse skupaj pošprical z Biokillom.Sedaj mi vsaj za enkrat nič ne kaže na tisto bujno cvetenje kot prejšno leto.Sicer ima majhne poganjke vendar ne kaj konkretnega.Če ima kdo kakšne izkušnje glede tega oz.kako rešiti to rastlino se za odgovor naprej zahvaljujem.

LP
Marian
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Koroška

OdgovorNapisal/-a JELKA » 06 apr 2005, 13:24

Tudi jaz imam en rododendron, ki mi ne raste in ne cveti tako kot bi moral zato me zanima ali ga sedaj lahko presadim na drugo bolj sončno mesto ali ga pustim do jeseni?
Lp Jelka
JELKA
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Grosuplje

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 11 apr 2005, 11:32

Pozdravljeni,

[i]rhododendron je, kar se tiče vzgoje, zelo zahtevna grmovnica. Kot že verjetno vesta ima rad kislo zemljo (za katero ni nujno da je kupljena, čisto dobro služi tudi tista iz gozda), ki mora biti ves čas vlažna, konec marca ga je priporčljivo pognojiti z enim od specialnih gnojil za rododendrone gnojenje pa ponoviti še po cvetenju, vsako leto ga pred zimo in tudi spomladi zastiramo(po mojih izkušnjah so najbolše iglice iz gozda)in to tako, da mu spodnji del vej skoraj popolnoma prekrijemo. Ne mara okopavanja, zato ga pustimo popolnoma pri miru le tu in tam ročno odstranimo kakšen plevel. Če so zime suhe - brez snega, ga tudi pozimi malce zalijemo in sicer takrat ko se malce otopli in zemlja ni čisto zmznjena.
Kar se samega prostora tiče izberemo senčen ali polsenčen prostor najbolje pod kakšnim drevesom.
Sadike, ki jih kupimo v vrtnarijah so večinoma uvožene iz tujine predvsem Nizozemske, zato rabijo nekaj časa, da se prilagodijo našemu podnebju predvsem pa tršim rastnim razmeram, tam jim namreč omogočijo idealne pogoje za čimhitrejšo vzgojo česar pa jim mi ne moremo nuditi. Svetujem, da uvožene rdodendrone sadite spomladi[/i]
tako bodo imeli dovolj časa, da se ukoreninijo in pripravijo na zimo.

Slabša rast in cvetenje sta verjeno posledica pomankanja hrane. Poskusita z zgornjimi nasveti in upam, da bosta kmalu uživala v teh lepih rastlinah.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a JELKA » 11 apr 2005, 12:42

Zdravo
Imam dva rododendrona in eno azelejo, ki rastejo na sončni strani in krasno delajo enega pa imam posajenega bolj v senci pa nikamon ne gane. Vsi so posajeni v kupljeno zemljo za rododendrone in pognojeni z gnojilom za rododendrone, čez zimo so pili zaščiteni z smrekovimi vejami in mislim, da je vzrok samo senca ali pa še kaj drugega?
Lp Jelka
JELKA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jogruden » 11 apr 2005, 13:27

Tudi jaz imam eno vprašanje v zvezi z rododendromi in sicer
-zakaj postajajo listi rod. rumeni (ni zaznati škodljivcev) .
Ali naj ga izkopljem ?
LP in hvala
EVA
EVA
jogruden
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 11 apr 2005, 15:41

Listi postanejo rumeni največkrat zaradi pomanjkanja železa, temu je vzrok preveč bazična zemlja, včasih tudi suša, takrat rastlina ne more črpati potrebne hrane. Poskusi ga zaliti s kakšnim železovim pripravkom in pa zastiraj.

Azaleje so za sonce manj občutljive ker rastejo na obrobju gozdov, predvsem naša avtohtona vrsta pontske azaleje s čudovitimi rumenimi cvetovi. Med rododendroni pa so seveda tudi izjeme, jim pa vseeno bolj prija malce sence.

Jelka kokiko časa pa že imaš posajene?

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a JELKA » 12 apr 2005, 10:37

Zdravo
Moji rordodendroni so bili posajeni spomladi in gredo v četrto leto.
lp Jelka
JELKA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 12 apr 2005, 13:24

Super, potem je pa že kar nekaj videt. Povej mi kako so preživeli predlansko sušo. Nas se je dež izogibal kot kuge zato sem morala zalivati ves čas z vodo iz pipe. Listi in poganjki so bili manši in bolj bledi pa tudi na lanskem cvetenju se mi zdi, da se je malce poznalo, pa so rastline stare že več kot osem let.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a JELKA » 12 apr 2005, 13:50

Za rododendrone je bolje, da zaliješ enkra obilno, kot pa večkrat po malem. Tudi za letos obljubljajo vroče poletje, tako da bodo kangle z vodo kar uporabne.
Lp Jelka
JELKA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CARMEN » 14 apr 2005, 16:29

Tudi jaz ga imam ca.2 leti, vendar ne gre nikamor. Izgleda prav bedno. Ko sem ga kupila, je bil tako lep! Imam ga v vazi na terasi, sploh ne vem, kaj naj z njim. Skoraj nima listov, tudi stebla so nikakršna.
CARMEN
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 18 apr 2005, 15:32

Predvidevam, da ga nimaš možnosti vsaditi v zemljo - to bi bilo zanj namreč najboljše.
Poskusi takole: kupi si dva lonca, enega velikega s premerom cca. 60 cm in enega malo manjšega in to toliko, da bo pasal v večjega( manši je lahko tudi plastičen). Ko jih postaviš enega v drugega naj bo za kakšen palec razlike. Rastlino posadi v manši lonec, v zemljo za rododendrone in vse skupaj postavi v večjega(ne pozabi na odcedne luknje vkolikor jih že ni). Mednju, v vmesen prostor nasuj glinopor. Na ta način boš rastlino zaščitila pred poletno pripeko in pred zimskim mrazom. Dobro zalij s postano vodo in upaj na uspeh.

Pa kaj poročaj kako ti je uspelo.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a CARMEN » 18 apr 2005, 15:37

Kaj pa če mu najdem prostor na vrtu? Kakšne pogoje rabi?
CARMEN
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 18 apr 2005, 15:41

Najbolje je da se vsaj približno držiš zgornjih nasvetov ( tisto o zemlji, zastiranju, gnojenju...). Mu pa skoplji kar veliko sadilno jamo.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

z mojim rododendromom je nekaj narobe

OdgovorNapisal/-a zm » 03 avg 2005, 12:55

posadila, sem ga v kislo zemljo in ga zalivala enkrat na dan (v tej vročini bolj močno)-zalivam redno.a vseeeno od spodaj listi rumenijo, preostali listi pa izgledajo oveneli. kaj naj naredim?
zm
zm
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 03 avg 2005, 20:43

Hm,

glede, da je letošnje z obilico vlage poletje za rododendrone skoraj idealno, je tole res malce čudno. Edini vzrok, ki mi pade na pamet je, da morda zemlja okoli sadike ni dobro potlačena in voda prehitro odteče. Jaz imam isti problem letos z eno na novo posajeno hortennzijo, sicer ji listi ne rumenijo, ovene pa v trenutku, pri meni je problem, da je bila koreninska gruda v lončku hudo prepletena, pravzaprav čisto nabita, zato bolj slabo sprejema vodo,oziroma jo hitro popije ker se še ni dobro ukoreninila se zemlja okoli nje zelo hitro izsuši - morda je pri tebi kaj podobnega.

A je kakšna možnost, da si ga pri sajenju kaj poškodovala?

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Re: z mojim rododendromom je nekaj narobe

OdgovorNapisal/-a matevzl » 03 avg 2005, 22:22

zm je napisal/-a:posadila, sem ga v kislo zemljo in ga zalivala enkrat na dan (v tej vročini bolj močno)-zalivam redno.a vseeeno od spodaj listi rumenijo, preostali listi pa izgledajo oveneli. kaj naj naredim?

A je opazit kakšne znake bolezni? Pogosto se simptomi ne pojavijo takoj, ampak šele ob stresu zaradi suše ali prevelike vlage.

lp,

matevž
Okrasni vrt
www.okrasnivrt.com
matevzl
Strokovnjak
Strokovnjak

Moj rododendrom!

OdgovorNapisal/-a zm » 04 avg 2005, 09:00

Ker v bistvu nisem vec vedla, kaj naj nardim, (saj ga imam ze 2leti in je obe leti lepo cvetel), sem ga danes ponoči nastavila na dež in se mi zdi, da izgleda malo bolje!
popravila sem zemljo, kot svetovano, se mi pa ne zdi da bi kazal kakšne znake bolezni, tako da nevem
upam, da mu je malo samo vročina škodla in da bo bolje
hvala, lp
zm
zm
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a ygregorn » 04 avg 2005, 09:32

Aha,

torej ga imaš v posodi. Potem mu pa verjetno samo hrane manjka. Poskusi ga pognojiti s kakšnim specialnim gnojilom za rododendrone in zalivaj z deževnico, voda iz pipe je namreč preveč alkalna.

LP

Tamara
ygregorn
Guru
Guru

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek
  • Bambus cveti