Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...
Moderatorji: dusanh, Moderatorji
Napisal/-a simonas » 29 sep 2003, 08:36
Lep pozdrav!
Imam leto dni star rdečelistni javor. Od začetka mi je poganjal prav lepe rdeče listke in vsak dan je bil lepši in bogatejši, da ga je bilo prav veselje gledati. Poleti pa so njegovi listi čez poletje postali zelene barve, nato pa so se novi poganjki začeli sušiti. Zdaj prav žalostno zgleda.
Vse poletje sem ga zalivala s studenčnico in ni bil preveč izpostavljen soncu. Mi lahko kdo svetuje kaj naj storim z njim? Naj ga obrežem, da bo pognal nove poganjke ali ga kar pustim? Kaj je bil pravzaprav vzrok, da so listi poleti ozeleneli?
Slik zal ne uspem pripeti. Ce kdo misli, da mi lahko pomaga, pa mu jih rade volje posljem po mailu.
Lep dan želim vsem ljubiteljem rastlin! Simona
-
simonas
- Uporabnik
-
- Kraj: Slovenska Bistrica
Napisal/-a misa » 29 sep 2003, 14:45
Pozdravljena,
tvoj javor je najverjetneje dobil vrocinski sok. Rad ima pol senco do senco in postano, sobne temperature vodo.
Sedaj ga nikar ne obrezuj, pust ga, da narava naredi svoje. Spomladi obrezi, kar bo posusenega, kar ne bo odgnalo. Morda ga cez zimo malo zalij, poredko in rahlo zasciti.
Veliko uspeha
-
misa
- Guru
-
Napisal/-a simonas » 30 sep 2003, 07:00
Najlepsa hvala za odgovor. Tudi meni se je zdelo, da ga je zdelala vrocina, pa ceprav je bil v senci celo popoldne. Prevec je vendarle prevec. Sedaj me samo se zanima, kako ga naj zascitim za prezimovanje...
Lep dan želim vsem ljubiteljem rastlin! Simona
-
simonas
- Uporabnik
-
- Kraj: Slovenska Bistrica
Napisal/-a misa » 30 sep 2003, 07:23
Pozdravljena,
odvisno od velikosti javorja, lahko ga zascitite kar z vlaknasto foijo, nekaj plasti, lahko smrecje, koruznica, listje, karkoli kar je dober toplotni izolator.
Lp
-
misa
- Guru
-
Napisal/-a borutanja » 08 mar 2004, 13:56
Pozdravljena!
večina odgovorov si že dobila, tudi sam mislim podobno. Za zanimivost pa bi še dodal predlog , ki mi ga je zaupal t. potnik iz Italije in sicer, da je priporočljivo rdečelistne javorje presejati z rahlo kislimi substrati oz. v tvojem primeru dognojevati z gnojili, ki delujejo kislo, sicer rastlina spremeni barvo na zelen odtenek!
veliko sreče z zelenega na rdeče!
brut
-
borutanja
- Uporabnik
-
- Kraj: komen
Napisal/-a Matej ´momiji´ » 12 apr 2004, 16:04
Pozdravljeni,
V svetu je znanih več sort pahljačastih rdečelistnih javorjev, ki izvirajo z dežele vzhajajočega sonca;
No naj jih nekaj naštejem:
-Acer palm. Fire Glow (počasi rastoča sorta z najbolj intenzivno rdečo barvo listja, višina rasti; 3-4m)
-Acer palm. Bloodgood (poleti močno temno rdeče obarvani listi, skorajda črni od daleč gledano, višina rasti; 5-6 m)
-Acer palm. Red Flash (podobno kot fire glow)
-Acer palm. Red Pigmy (posebnost-oblika lističev)...........
Lep Pozdrav!
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
srečen celo življenje? postani vrtnar
-
Matej ´momiji´
- Uporabnik
-
- Kraj: vrhnika
Vrni se na Grmovnice
-
- Japonski javor
Napisal/-a Gretka » 26 sep 2007, 10:52
- 2 Odgovori
- 4260 Ogledi