PUŠPAN-presajanje

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

PUŠPAN-presajanje

OdgovorNapisal/-a dinksi » 20 apr 2008, 15:56

Pozdravljeni,

Upam, da mi bo znal kdo svetovati. Imam živo mejo iz pušpana (cca.50 kom.) visoko približno 60 cm. Pušpani so posajeni 25 cm narazen. Živa meja je stara 20 let. Rad bi ga presadil na drugi kraj.Zanima me:
Kolikšna je verjetnost, da se prime?
Ali je pušpan pred presajanjem potrebno najprej obrezati - zanima me koliko, da ne bom preveč?
V katerem letnem času je najbolje presajati pušpan?

Slika

Hvala
dinksi
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Koper

pušpan

OdgovorNapisal/-a Prava teta Pehta » 20 apr 2008, 17:02

Jaz sem svoje pušpane že večkrat presajala-po trenutnem navdihu o ureditvi vrta pač. Stari še sicer ni 20 let, kakih 10 pa sigurno. Moje izkušnje so dobre: presajati je najboljše zgodaj spomladi ali jeseni, v deževnem obdobju, le v sončni pripeki in sočasnem vetru bi bilo tvegano. Jaz sem najprej zasekala globoko vseokrog grma, nato pa enostavno s krampom privzdignila celo koreninsko grudo (pri tvojih bo težje), se zelo lepo drži skupaj, ker ima veliko drobnih korenin, prepletenih v grudo. Prej izkoplješ novo jamo, vanjo položiš grm s koreninami in zemljo, potlačiš, zaliješ in upaš na najboljše. Meni je vedno uspelo. LP
ker nikdar ne veš
Prava teta Pehta
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: SV

OdgovorNapisal/-a dinksi » 20 apr 2008, 22:17

Hvala za odgovor.
Mene najbolj skrbi, če kakšen ne bo uspel, ker potem bo luknja v novi živi meji.
dinksi
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Koper

Vrni se na Grmovnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov