Pampaška trava

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Pampaška trava

OdgovorNapisal/-a avx » 20 avg 2007, 14:34

Pozdravljeni sem nov na forumu, pa sem tako malo razmišljal o nakupu pampaške trave, pa me prvo zanima, kje je možno dobiti semena, ali pa kako narediti podtaknjence iz takšne grmovnice. Zanima me pa še tudi kako jo je potrebno vzdrževati, čez vso zimo, malo sem že bral prejšne teme, samo mi je tako čudno odpirati eno staro temo, zato sem pa odprl novo. Vsem se že v naprej zahvaljujem za pomoč. Čim več informacij.
avx
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sasok » 20 avg 2007, 15:08

mislim da jo je najboljše kar kupiti, ali pa rastlino razdeliti! za razmnoževanje pampaške trave z semeni pa še nisem slišal. jaz sem jo kupil v florini v zrkovcih lani, letos pa je že tako zrasla da bo cvetela! mi je pa tam prodajalka svetovala naj jo ščitim pred zmrzaljo 3 leta, potem bo pa že tako utrjena da nebo več potrebovala zaščite! še nekaj malega o pampaški:
Pampaška trava (Cortaderia selloana)
Prihaja k nam iz Južne Amerike. Je značilna predstavnica argentinskih pamp. Zraste do 250 cm visoko, odvisno od sorte. Zahteva sončno mesto in dobra ter odcedna tla. Glede vodnih razmer je zahtevna. Uspeva v suhih tleh in jo zalivamo samo v sušnem obdobju. Če so tla prevlažna ali v njih zastaja voda, bodo cvetovi odpadli, odmre pa lahko tudi cela rstlina. Da vzpodbudimo cvetenje jo občasno zalijemo z gnojilom, ki smo ga raztopili v vodi (40g na 10 l vode). Trava je občutljiva na nizke temperature. Jeseni jo zaščitimo pred talno vlago. Dolga stebla in liste zvežemo skupaj, da ne poležejo po tleh. Po potrebi uporabimo oporo v obliki lesenih palic. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo korenin. Koreninski predel prekrijemo z zmletim lubjem ali listjem.
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 20 avg 2007, 16:41

Se pridružujem sasoku. Sicer se semena dobi na internetu, samo če sešteješ vse stroške jo je najbolje kar kupiti. Pa še prej bo cvetela. Moja je cvetela že prvo leto, sicer en sam cvet, vendar se hitro razrašča. Z zimsko zaščito pa bi bil previden, jaz sem namreč pretiraval in mi je od pomanjkanja zraka zgnila.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

PAMPASKA TRAVA

OdgovorNapisal/-a VRTNI CENTER KRŽIČ » 20 avg 2007, 17:51

PAMPASKO TRAVO JE NAJBOLJE KUPITI Z GOJENO KORENINSKO GRUDO SE BOLJE PA JE CE SO SADIKE VZGOJENE V SLOVENIJI.... TAKO PRIPRAVLJENE RASTLINE LAHKO DOBITE TUDI PRI NAS V VRTNEM CENTRU KRŽIČ
VRTNI CENTER KRŽIČ
VRTNI CENTER KRŽIČ
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: LESNO BRDO

OdgovorNapisal/-a avx » 20 avg 2007, 18:01

Am kako pa podtaknjence naredim?
avx
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a sasok » 20 avg 2007, 19:15

najbolje je da si pač en del skopaš pa nekaj korenin more imeti to 100%
Slika
sasok
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a avx » 20 avg 2007, 20:50

Toliko, da vem kako se to počne, ker trenutno sem na počitniškem zraven enega samo podjetnika, ki se ukvarja z urejanjem okolice, pa čedalje več ljudi povprašuje po teh pampaških travah, pa še ene so, ko imajo liste kot ena zebra, samo imena si nisem zapomnil.

Aja kdaj je pa vredu delat podtaknjence?
avx
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a rok.k » 20 avg 2007, 21:06

Trave se ne razmnožujejo s potaknjenci. Najbolj uspešno razmnoževaje je z delitvijo koreninske grude.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a sasok » 20 avg 2007, 22:17

hmm jaz mislim da bi nenazadnje lahko rastlino delil tudi sedaj, da bi se lepo ukoreninila do zime! nisem pa prepričan pravijo da probat ni greh :D
tukaj imaš dve sliki:
Cortaderia selloana - pampaška trava
Miscanthus sinensis'Zebrinus' - pisani miskant
Slika
sasok
Guru
Guru

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek