Napisal/-a sasok » 20 avg 2007, 15:08
mislim da jo je najboljše kar kupiti, ali pa rastlino razdeliti! za razmnoževanje pampaške trave z semeni pa še nisem slišal. jaz sem jo kupil v florini v zrkovcih lani, letos pa je že tako zrasla da bo cvetela! mi je pa tam prodajalka svetovala naj jo ščitim pred zmrzaljo 3 leta, potem bo pa že tako utrjena da nebo več potrebovala zaščite! še nekaj malega o pampaški:
Pampaška trava (Cortaderia selloana)
Prihaja k nam iz Južne Amerike. Je značilna predstavnica argentinskih pamp. Zraste do 250 cm visoko, odvisno od sorte. Zahteva sončno mesto in dobra ter odcedna tla. Glede vodnih razmer je zahtevna. Uspeva v suhih tleh in jo zalivamo samo v sušnem obdobju. Če so tla prevlažna ali v njih zastaja voda, bodo cvetovi odpadli, odmre pa lahko tudi cela rstlina. Da vzpodbudimo cvetenje jo občasno zalijemo z gnojilom, ki smo ga raztopili v vodi (40g na 10 l vode). Trava je občutljiva na nizke temperature. Jeseni jo zaščitimo pred talno vlago. Dolga stebla in liste zvežemo skupaj, da ne poležejo po tleh. Po potrebi uporabimo oporo v obliki lesenih palic. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo korenin. Koreninski predel prekrijemo z zmletim lubjem ali listjem.