okrasna banana

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

okrasna banana

OdgovorNapisal/-a katjusa » 13 avg 2007, 09:13

prejšnji teden sem kupila okrasno banano, vendar listi močno rumenijo. Kaj zahteva ta rastlina? Imam jo notri, ob oknu, tako da svetlobe ima dovolj. zemlja v loncu je povsem suha, vendar se je ne upam še zaliti.
MERSI
katjusa
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a Pepe » 13 avg 2007, 09:21

A piti si pa upaš ko si žejna?
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a katjusa » 13 avg 2007, 10:20

V trgovini kjer sem jo kupila so rekli da listi rumenijo ker sem jo preveč zalila! Kupila sem jo v soboto in v torek sem jo zalila ker se mi je zdela povsem suha, potem so začeli listi rumeneti. ostale rastline ki jih imam povsem uredu funkcionirajo na ta način. Zalivam ko je zemlja suha.
Banane pa res ne poznam! Zato ne vem na kakšen način ugotoviti kdaj jo zalivati.
MERSI
katjusa
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 13 avg 2007, 16:42

nekje sem prebral, da se nadzemni del banane pozimi posuši. Če ni bila predraga ali pa če imaš več teh rastlin, eno odreži čisto pri tleh 8)
Če jaz ne vem, ali zaliti ali ne, nalijem vodo v podstavek, potem si pa naj rastlina sama vzame, kolikor rabi, če rabi. Verjetno to deluje kot če na suho kuhinjsko krpo daš kapljico vode, bo voda počasi lezla navzgor. Kapilarni efekt, ali kako se temu reče ?
psevdonim
Guru
Guru

Kraj: Slo

OdgovorNapisal/-a katjusa » 14 avg 2007, 08:12

Te okrasne banane niso drage, cca 10 eurov. Je pa super za zapolnitev prostora ker je velika. V eni knjigi sem jo našla in piše da je kao zelo nezahtevna. Lahko je na direktnem soncu in rabi veliko vode tudi škropiti jo je treba, vendar če narediš to jo ne smeš postaviti na direktni sonce, če ji ne obrišeš liste, ker jih drugače požge, začnejo rumeneti. Uglavnem jaz bom delala po svoje, ker v trgovini kjer sem jo kupila je itak vsak govoril svoje (Obi). Se mi zdi da ravno ne obvladajo preveč. Če pa ima kdo še kaj več izkušenj, če mogoče banano ima, bom vesela vsakega nasveta. Sedaj sem jo postavila na najbolj svetlo mesto ob okno, tudi zalila sem jo ker je bila suha zemlja. Se mi zdi da so listi že bolje.
MERSI
katjusa
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a HellHavoc » 14 avg 2007, 08:48

poslušati prodajalce v vrtnih centrih je tazadnja. ker takšne kot ti ljudje klobasajo je neverjetno. niti eden izmed njih ni usposobljen za njihovo vzgojo. me preseneča, da rastline sploh preživijo dovolj dolgo, da jih lahko kupimo.

jaz grem raje na internet in tam pogledam kako se za mojo rastlino skrbi. če bi upošteval vse tiste prodajalce bi imel na leto nekaj kil komposta več...
[img]http://shrani.si/f/1w/F0/3icdVq3l/sig4.png[/img]
Uporabniški avatar
HellHavoc
Guru
Guru

Kraj: Izlake

OdgovorNapisal/-a Pepe » 14 avg 2007, 09:26

psevdonim je napisal/-a:Če ni bila predraga ali pa če imaš več teh rastlin, eno odreži čisto pri tleh

Ne morem, da bi bil tiho ob takih "nasvetih". Najprej se bom zahvalil psevdonimu, da mi je prihranil strošek za kavico, ker mi je dvignil pritisk do plafona. Porkaduš, koliko banan pa si že odrezal čisto pri tleh, da lahko daješ take nasvete? Koliko banan si sploh gojil? Če nimaš pojma, še ne pomeni, da se moraš smešiti predvsem pa dajati zgrešene nasvete.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a Pepe » 14 avg 2007, 09:33

Katjuša, tvoj problem je edino v pomanjkanju vlage. Banana mora imeti vedno vlažno zemljo. Preveri še spodnjo stran listov, če se niso pojavile pršice. Preventivno je dobro spodnjo stran listov brisati z mokro gobo. Rumeni listi se ne bodo popravili, ampak nič hudega, ker v optimalnih razmerah hitro dela nove.
Pepe
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a katjusa » 14 avg 2007, 10:25

Ok, super, bomo vidli če bo šlo. Drugače mi super delajo filadendrumi in drevesa življenja skupaj. Predlagam! Drevo življenja je v oporo filadendrumu, skupaj izgledata zelo bogato. Preverjeno! Tudi krasno se jih da razmnoževati in res so zelo enostavne, nezahtevne. Po en primerek sem dobila cca 10 let nazaj, sedaj imam takšnih kombinacij že 7, vsi delajo krasno.
MERSI
katjusa
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 24 avg 2007, 21:46

tole sem danes kupil v Merkur Velenje za 8E90 -60%.
Ali kdo pozna - je lahko pozimi zunaj ?

Slika
Zadnjič spremenil psevdonim, dne 24 dec 2007, 23:46, skupaj popravljeno 1 krat.
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 24 avg 2007, 23:11

Mislim da je to sobna musa, ki zunaj ne prezimi. Jaz sem kupil eno lani za 999 sit in še vedno lepo raste.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 25 avg 2007, 12:18

hvala; pozabil sem vprašati, v kakšen lonec presaditi, ker sedaj je v št.17, kar je za tako veliko rastlino najverjetneje premalo ? Pa zgleda tudi kot da bi poganjali dve-tri nove rastline spodaj, verjetno iz korenine. Tega najbrž ne morem kar z nožem ločiti od originalne rastline in presaditi v svoj lonec ? Ali pač ?
Kako se tole obnaša pozimi ? Še vedno trdim, da sem nekje prebral, da se nadzemni del banane pozimi posuši in se ga odreže, spomladi pa zraste na novo, a tega članka ne najdem več. Kaj storiti s tole, ko se vremenska napoved začne približevati 0°C ?
psevdonim
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a versace » 25 avg 2007, 12:30

Mi imamo doma te (okrasne) banane že nekaj let. Čez poletje smo jih posadili na vrt na sončno mesto, pozimi pa smo jih pospravili v klet, torej smo jih izkopali dali v lonec ali v vrečo in so čez zimo v kleti normalno zdržale. Letos pa jih imamo samo v večjih loncih in jih nismo več sadili na vrt ker so prevelike in malo pretežke.
Psevdonim, tisti novi poganjki ki jih imaš lahko previdno odrežeš stran, mi smo to odsekali kar z lopato in jih nato posadili v svoj lonec pa so rastle naprej. Nadzemni del se pozimi seveda posuši oz. zmrzne, četudi jih oviješ ne zdržijo, ker smo mi eno leto jih pustili čez zimo veni pa zgornji del ni preživel, pa mislim da smo ga spomladi odrezali stran, potem pa so pognali novi poganjki iz korenin.
versace
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a psevdonim » 15 sep 2007, 12:28

zimska idila
Slika
psevdonim
Guru
Guru

Vrni se na Grmovnice

Kdo je prisoten