Neznana rastlina

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Neznana rastlina

OdgovorNapisal/-a miki2323 » 17 maj 2005, 21:24

Pred časom sem videl rastlino visoko cca 2,5 metra ki je imela izredno lepe cvetove v obliki zvezd.Najprej so bile te zvezde zelene barve s časom pa so se spremenili v belo.Posadil sem eno vejico vendar mi je na zalost posušila.
Prosim uporabnike ,če kdo pozna to rastlino da mi javi .Bil bi zelo hvalečen !!!!!!
miki2323
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 10 jul 2005, 17:08

Mogoče imaš v mislih krastavec (pri nas mu rečemo tako, ne vem latinskega imena).
Visoka rastlina z velikimi listi, ter trobentastimi cvetovi, ki so na koncu v obliki zvezde :?:

Najbolje bi bilo, če bi dodal kšno sliko....
Kalypsa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a CARMEN » 27 jul 2005, 17:42

Morda KRISTAVEC, lat. DATURA INNOXIA ali DATURA STRAMONIUM.
CARMEN
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a CARMEN » 27 jul 2005, 17:42

Morda KRISTAVEC, lat. DATURA INNOXIA ali DATURA STRAMONIUM. Išči na GOOGLE pod SLIKE pod KRISTAVEC.
CARMEN
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a miki2323 » 29 jul 2005, 08:01

CARMEN je napisal/-a:Morda KRISTAVEC, lat. DATURA INNOXIA ali DATURA STRAMONIUM. Išči na GOOGLE pod SLIKE pod KRISTAVEC.

Ne bo pravo Temu pri nas rečemo Angelske trobente.Mislim pa da imam nekje sliko samo če mi jo bo uspelo najti
miki2323
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a rok.k » 29 jul 2005, 13:35

a je taka
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a miki2323 » 30 jul 2005, 01:47

rok.k je napisal/-a:a je taka

Ja to je Angelska trobenta samo ni prava tista je bila višja višine nekje Španskega bezga in je bila en sam cvet upam,da bom našel sliko od te
miki2323
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a McBobo » 02 avg 2008, 11:09

Kalypsa je napisal/-a:Mogoče imaš v mislih krastavec (pri nas mu rečemo tako, ne vem latinskega imena).
Visoka rastlina z velikimi listi, ter trobentastimi cvetovi, ki so na koncu v obliki zvezde :?:

Najbolje bi bilo, če bi dodal kšno sliko....

Imam problem s Kristavcem Flamenco. Namreč listi mi že nekaj časa rumenijo in odpadajo. Na vrhu rastline so temno zeleni, spodaj pa začnejo rumeneti in odpadati, tako da je spodaj že cisto oskubljena. Berem, da je za rumenenje in odpadanje listov krivo prekomerno zalivanje. Zalivam zadnje čase zelo malo, tako, da listi začnejo že kar malo veneti pa spet zalijem, ampak rumenenje ne preneha, tako da mislim, da ne rumeni zaradi zalivanja.
Potem sem tudi prebral, da zna biti pomankanje železa.
Kaj naj naredim, da bodo listi tudi spodaj temno zeleni, ali je to naravni proces te rastine, kar močno dvomim.
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 02 avg 2008, 23:39

Vse Dature ali Brugmansie potrebujejo v času rasti in cvetenja velike količine vode. So pravi požiravniki. Če je v loncu jo je potrebno poleti vsak dan obilo zalivati, sicer se pa sama odzove na pomanjkanje vode z uvelimi listi. Seveda pa ni dobro čakati, da se to zgodi. Dature potrebujejo senco in zelo hranljivo zemljo ter enkrat tedensko gnojenje v času rasti in cvetenja. Če so izpolnjeni ti pogoji ima lahko edino škodljivce. Če boš na spodnji strani lista ob glavni žili in naokrog opazil temne pike imaš pršice šiškarice. Če pa so pod listi zelo majhne bele mušice, ki ob dotiku lista vzletijo imaš rastlinjakovega ščitkarja. Lahko pa imaš tudi rdečo sadno pršico.
Skratka v teh treh primerih rumeni listi in odpadanje zelo hitro napreduje. Pršice se škropi s škropivom Vertimec, Demitan in Milbeknock. Rastlinjakovega ščitkarja pa se zanesljivo znebiš s Confidorjem. Zaradi njihove trdovratnosti škropljenje ponavljaš v enotedenskih razmakih, dokler ni ni več znakov te nadloge.

Je pa letos nasploh zelo veliko pršic in ščitkarja. Moja Datura je imela letos že oboje. Komaj sem jo spravila k sebi.

Rumene liste odstrani in ostale liste skrbno pošpricaj, če se da od spodaj. Jaz si nadenem masko in rokavice, ter vsak list obrnem, ter ga pošpricam tako, da je cel list moker. Drugače ne pomaga, ker so zares trdovratna nadloga.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

Kraj: dob

OdgovorNapisal/-a McBobo » 03 avg 2008, 02:35

Jaz sem pa mislil, da jo preveč zalivam in da ima zaradi tega rumene liste, pa sem jo stradal vode. No jutri jo zalijem, da se bo spet napila do sitega.
Tiste bele živalce-ščitakarje sem pa res opazil na listih. Sicer jih ni bilo veliko, zato jim nisem posvečal velike pozornosti. Bom še enkrat preveril, če je kaj pod listi in poškropil.
Hvala za nasvet . :)
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 03 avg 2008, 14:37

Poleg tistih belih mušic boš na spodnji strani nekaterih listov zelo verjetno našel tudi bela drobna jajčeca in ličinke, ki sesajo sok iz listov.

Rastlinjakovemu ščitkarju rečejo tudi ščitasta uš ali rastlinjakova bela mušic.

Veliko koristnega si lahko prebereš še tukaj:

http://www.pinus-tki.si/sl/Bolezni_11/

http://www.bioteh.si/catalog/datoteke/p ... 134743.pdf
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a McBobo » 06 avg 2008, 11:55

Žal sem Kristavca zalil in pošprical po listih tudi s pripravkom tekočega železa, ker sem mislil, da listi rumenijo zaradi pomanjkanja železa. Očitno napaka, ker mi je sedaj v roku enega tedna, še posebej včeraj in danes popadala skoraj polovica listov na tla. Listi so dobili črne lise na listih in popadajo na tla. Očitno sem jih zažgal z tekočim železom. Vsaj to me tolaži, da na mestu, kjer odpade velik list, poganja ven šop malih listov, tako, da če se bo obdržala, bo potem še bolj košata. Upam samo, da ne bodo popadali na tla še ta mali listi.
Zalivanje pa res pomaga, ker je nehala rumeneti. Žal bom moral še malo počakati, da bom spet lahko užival ob pogledu na velike liste.
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 06 avg 2008, 12:45

Pozdravljen,

če si pravilno doziral železo, kot piše na pripravku, ne bi smelo zažgati listov in seveda pod pogojem, da je rastlina v senci ali vsaj polsenci in ne na soncu. Črne lise, sploh pa če potekajo ob glavni žili, so poškodbe pršic. Upam, da nisi pozabil škropiti proti pršicam in rastlinjakovemu ščitkarju. Jaz namešam Confidor 1, ml in Demitan 0,5 ml na 1 l vode.
Tudi, če ti bo rastlina odvrgla vse liste jih bo ponovno odgnala, ker je kar precej trpežna zadeva, samo cvetela ti verjetno letos ne bo več, ker je že malo pozno, ali pač. Bo pa zagotovo ponovno odgnala spomladi. Skratka, če imaš pršice ali rastlinjakovega ščitkarja, se ga začni lotevati takoj, ker si boš nakopal velike težave tudi z drugimi rastlinami. Ne delaj nekaj na pamet in bodi dosleden pri zatiranju teh škodljivcev.
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a McBobo » 06 avg 2008, 12:55

Ker sem Kristavca dobil šele letos, je še bolj majhen, vendar presenetljivo hitro raste. Tako da na cvetove letos niti nisem računal. V kolikem času pa požene cvetove? Sedaj je ene 50 cm velik.
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a McBobo » 06 avg 2008, 16:25

Pa še tole bi vprašal: kako in kje ga prezimiti, da bo preživel zimo in kdaj ga spomladi lahko dam na prosto; katerega meseca in do katere temperature še zdrži?
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a tanja1 » 08 avg 2008, 17:31

Sem res nekako mislila, da je tvoja Datura malo večja. No zagotovo ti bo cvetela drugo leto, če bo imela dovolj velik lonec (vsaj 50 cm premera in več) in zelo dobro zemljo. Primerna je zemlja za pelargonije ali pa tudi vrtnice. Imaš jo v vseh centrih. Jeseni jo moraš pospraviti, preden začne zmrzovati, npr. takrat kot limono ali oleander. Jaz jo prezimim v garaži pri ca. 10 stopinjah in skoraj nič svetlobe. Zalijem jo mogoče enkrat na mesec zelo malo (kakšen liter). Notri ti bo odvrgla vse liste in ko bo gola ji porežeš stebla npr. pri tebi, ker je še mlada, na 30 cm in jo pustiš, da spi zimsko spanje. Za rez ti bo zelo hvaležna, ker bo spomladi iz vsake obrezane veje pognala po več mladičev in tako se ti bo oblikovala v gost grmiček. Pa še to. Spomladi, ko ne bo več zmrzali zunaj jo postavi ven v senco in ko bo že dobro začela odganjati, jo presadi.

No pa tukaj še moja datura.
Slika
Uporabniški avatar
tanja1
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a McBobo » 08 avg 2008, 21:30

No, tole je pa še moja "oskubljena" Datura. Polovico listov je že izgubila, ostalim se pa tudi ne piše dobro. Na levi strani se prav vidi, da list črni. Po površini lista so se naredile rumenkaste lise in če jih podrgnem s prstom in povoham, smrdi po rji. Očitno sem res pretiraval s tekočim železom. Drugič bom dal samo nekaj kaplic in ne toliko kot piše-35 ml na 2 litra. Upam, da si bo do drugega leta opomogla, za letos pa po moje lahko pozabim tudi na liste, ker odpadajo tudi ta mali listi.

Slika
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a greeny » 09 avg 2008, 10:19

Hey!
Mene pa zanima, če se jo dá razmnožiti s potaknjenci?

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru
Guru

Kraj: MS-LJ

OdgovorNapisal/-a palicnjak111 » 09 avg 2008, 12:18

Ja, ker se je sosedi zgodilo, da se je vrh odlomil. Ona je to kar poleg rastline vtaknila v zemljo. Prvič je potaknjenec ovenel, zdaj pa lepo raste.
Lep pozdrav

palicnjak111
palicnjak111
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a greeny » 09 avg 2008, 13:44

Aha, ok, hvala!

LP
Verde, que te quiero verde
Uporabniški avatar
greeny
Guru