Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...
Moderatorji: dusanh, Moderatorji
Napisal/-a kolegica » 05 mar 2007, 21:29
Sem iz Štajerske in zelo so mi všeč Minoze. Ali bi ta rastlina uspevala in cvetela pri nas ?
-
kolegica
- Uporabnik
-
Napisal/-a Pepe » 06 mar 2007, 09:04
Verjetno misliš mimoze. Najtrdovratnejše pozebejo pri -8°C. Če imaš rastlinjak je odgovor da, sicer pa ne. Lahko pa upaš, da bodo vse zime kot letošnja in tvegaš.
-
Pepe
- Guru
-
- Kraj: Tri palme
Napisal/-a ns » 06 mar 2007, 10:54
Na obali so zdaj mimoze v polnem cvetju.
Je pa temperatura pozimi včasih tudi več ko -8 zato mislim da bi v kakšnem zaveterju preživela tako kot preživijo fige ki jih je tudi nekaj po Štajerskem.
-
ns
- Expert
-
- Kraj: Ob morju
Napisal/-a Pepe » 06 mar 2007, 12:15
Figa zdrži neprimerno nižje temperature od mimoze. Poleg tega je pomembno še kako dolgo trajajo nizke temperature. Če neka rastlina prenese -10 stopinj nekaj ur, še ne pomeni, da bo preživela -10 dlje časa.
Na obali so najvišje dnevne temperature le izjemoma pod lediščem, v notranjosti pa je pozimi to prej pravilo kot izjema.
Na internetu mrgoli opisov entuziastov, ki so sadili občutljive rastline v hladnejšem podnebju, tudi sam sem eden od njih in imam precej izkušenj s primorskimi rastlinami v ljubljanskem podnebju, zato lahko trdim, da mimoza nikakor ne bo preživela povprečne celinske zime.
Če mi pa kdo dokaže nasprotno, bom pa z največjim veseljem posadil eno ob hiši.
-
Pepe
- Guru
-
- Kraj: Tri palme
Vrni se na Grmovnice
Kdo je prisoten
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov