minoza

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

minoza

OdgovorNapisal/-a kolegica » 05 mar 2007, 21:29

Sem iz Štajerske in zelo so mi všeč Minoze. Ali bi ta rastlina uspevala in cvetela pri nas ?
kolegica
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 06 mar 2007, 09:04

Verjetno misliš mimoze. Najtrdovratnejše pozebejo pri -8°C. Če imaš rastlinjak je odgovor da, sicer pa ne. Lahko pa upaš, da bodo vse zime kot letošnja in tvegaš.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a ns » 06 mar 2007, 10:54

Na obali so zdaj mimoze v polnem cvetju.
Je pa temperatura pozimi včasih tudi več ko -8 zato mislim da bi v kakšnem zaveterju preživela tako kot preživijo fige ki jih je tudi nekaj po Štajerskem.
ns
Expert
Expert

Kraj: Ob morju

OdgovorNapisal/-a Pepe » 06 mar 2007, 12:15

Figa zdrži neprimerno nižje temperature od mimoze. Poleg tega je pomembno še kako dolgo trajajo nizke temperature. Če neka rastlina prenese -10 stopinj nekaj ur, še ne pomeni, da bo preživela -10 dlje časa.
Na obali so najvišje dnevne temperature le izjemoma pod lediščem, v notranjosti pa je pozimi to prej pravilo kot izjema.
Na internetu mrgoli opisov entuziastov, ki so sadili občutljive rastline v hladnejšem podnebju, tudi sam sem eden od njih in imam precej izkušenj s primorskimi rastlinami v ljubljanskem podnebju, zato lahko trdim, da mimoza nikakor ne bo preživela povprečne celinske zime.
Če mi pa kdo dokaže nasprotno, bom pa z največjim veseljem posadil eno ob hiši.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

Vrni se na Grmovnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov