Lovorikovec težave

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Lovorikovec težave

OdgovorNapisal/-a sebastijan01 » 09 mar 2010, 10:18

Pozdravljeni.

Lansko jesen smo okoli hiše zasadili lovorikovec. Čez zimo so listi na posameznih rastlinah porjaveli. Na nekaterih le par listov na drugih pa skoraj vsi.

Slika

Prosim, če mi lahko poveste vzrok temu in ali obstaja rešitev za rastline.

Hvala za odgovore.

LP Sebastijan
sebastijan01
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 09 mar 2010, 10:37

Po moje je vzrok mraz. Tudi sam opažam podobno na trdoleski (pisanolistni). Počakaj, če bodo odgnali brsti, sicer pa rastline poreži. Vendar res počakaj na toplo pomlad, ko se bo pričela vegetacija, takrat se bo videlo, kako naprej!
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a sebastijan01 » 09 mar 2010, 11:16

Hvala za hitri odgovor.

Koliko pa porežem rastline? Jeseni sem že skrajšal za toliko kolikor so zrastli tisto leto.

LP Sebastijan
sebastijan01
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a stara postaja » 09 mar 2010, 11:29

Predvsem počakaj, da boš videl, kolikšen del rastline je živ. Potem pa pač odrežeš suhi del. Pozneje, ko si opomorejo, pa po želji, da oblikuješ grm in željeno višino rastline. Lahko bi bile poškodbe tudi posledica suše, ki jo zimzelene rastline včasih trpijo pozimi, a glede na letošnjo snežno odejo to ni verjetno.
ki te ljubim, zeleno
Uporabniški avatar
stara postaja
Guru
Guru

Kraj: na Štajerskem

OdgovorNapisal/-a winni » 02 maj 2010, 14:03

Pozdravljeni.
Sem nov na forumu zato upam, da nisem preveč zgrešil teme :?

Zanima me sledeče: trenutno imam nekaj grmovja lovorikovcev, sedaj bi jih pa rad namnožil za živo mejo na drugi strani hiše - poskusil sem s "podtaknjenci" v vodi (a se tako reče :? ??), pa jih je od 20 pognalo korenine le dva.
Poskusil sem direktno v zemljo, pa se ravno tako ne ravno prime.

Kakšen predlog, oz. kako vi to počnete?

lp
winni
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a barbika » 02 maj 2010, 16:36

Uspelo ti bo z grebeničenjem, to se pravi, da mlade veje spodaj pogrobaš v zemljo, vendar ne ločiti vejo od glavne rastline. Jaz jo tako pogrobam, da jo ojačam z železno debelejšo žico, ki jo v obliki črke U obrnem narobe in vtaknem med pogrobane veje. Seveda moraš vejo pokriti z večjo količino prsti. V letošnjem letu ti bo zraslo nekaj korenin na tej veji, tako, da jo boš lahko naslednjo pomlad ločil od glavne rastline. Seveda se prej prepričaj, če ima zadosti korenin, da bo lahko zaživela samostojno.
Naslednjo pomlad pa poročaj, če ti bo uspelo.
barbika
Guru
Guru

Vrni se na Grmovnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov