lovorikovci

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

lovorikovci

OdgovorNapisal/-a luxi » 19 dec 2003, 13:37

Ojla!
Konec oktobra sem na Gorenjskem ( Kr. Gora) posadil lovorikovce. Sedaj so tam ze precej nizke temperature, zjutraj menda celo do -8°C v zatišnih legah! Kako naj zascitim grmicke pred tem mrazom, da mi ne bodo pomrznili? Upam, da nisem ze prepozen?! Saj cez dan se vendarle ogreje na +1 do +2°C. Ali naj lovorikovce pokrijem z agrokopreno, v celoti, ali naj ovijem le spodnji del debla, ali bi bilo bolje, ce bi prekril tla z kakšim smrecjem, slamo, lubjem? Isto vprašanje imam še za bozje drevce( ilex aquifolium), ambrovec in ginko, ki sem jih prav tako posadil konec oktobra. Hvala za odgovore.
luxi
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Kalypsa » 10 jul 2005, 17:18

Pri nas imamo lovorikovec v loncu in ga čez zimo spravimo v hladnejši prostor.
Božje drevce imaš lahko čez zimo v zatišni legi na vrtu, za ostale pa ne vem.
Kalypsa
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a mihab » 11 jul 2005, 08:16

Vse naštete ratline prenašajo mraz brez težav
Če pa je rastlina v lončku je pa predvsem odvisno od velikosti lončka in zunanje temerature, da zemlja v lončku ne zmrzne
mihab
Guru
Guru

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a rok.k » 11 jul 2005, 10:26

Luxi ali si ti posadila pravi lovorikovec(ki ga boš uporabljala v kuhinji, ali si posadila okrasni nepravi lovorikovec.pravi lovorikovec ne prezimi na gorenjskem(vsaj meni ne)nepravi lovorikovec pa prenese zelo nizke temperature.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a burbonka » 11 jul 2005, 10:53

Lovorikovec (Prunus laurocerasus) je povsem prezimen grm, dobro prenaša mraz (tudi -20 stopinj C).
Listi malo spominjajo na lovor, zato ima to ime. Se ne uporablja v kuhinji.
Spada v družino Rosaceae - rožnice - šipkovke.

Pod "pravi lovorikovec" verjetno misliš lovor - Laurus nobilis, ki nima nič skupnega z lovorikovcem, spada v družino lovorovke-Lauraceae.
Ni odporen proti mrazu in razen v slovenskem primorju na prezimi na prostem. Se uporablja v kuhinji.
burbonka
Poznavalec
Poznavalec

OdgovorNapisal/-a žabec » 27 mar 2006, 21:03

Pozdravljeni

Mene pa zanima kdaj se obrezuje Lovorikovec ali je morda zdaj pravi čas :?: Zanima pa me tudi kakšno gnojilo naj uporabljam :?
žabec
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Litija

Gnojenje lovorikovca

OdgovorNapisal/-a muha » 28 mar 2006, 06:28

-OBREZOVANJE: kadarkoli, po potrebi, razen pozno jeseni zaradi prihajajočega mraza.
-GNOJENJE: po mojih izkušnjah ni potrebno.
-ZAŠČITA PRED ZIMO: pri nepravih ni potrebna, PRAVE pa na področjih z ostrejšo klimo močno prekrijemo čez in čez in naokrog z obilico smrekovih vej in bodo prestali tudi hudo zimo. Meni so celo lansko, ki je bila zaradi dolgotrajnih nizkih temperatur kar kritična (nadmorska višina ca 450 m). V takih razmerah sicer pomrznejo konci vejic a se spomladi obrasejo. Kadar je nad smrečjem še sneg kot letos, je to najboljša zaščita - pomrznil ni en sam listič :D . Priporočljivo ga je imeti na sončni legi.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a žabec » 29 mar 2006, 19:07

Hvala

Potem pa ga bom kar obrezal bo vsaj imel obliko saj se je že precej razrasel :roll:
žabec
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Litija

OdgovorNapisal/-a metulj » 29 mar 2006, 20:42

Razmišljam o zasaditvi žive meje iz lovorikovcev pa me zanima če bi dosegla višino približno dveh metrov in koliko narazen moram za to višino posaditi podtaknjnce?

LP
Petra
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a muha » 30 mar 2006, 10:33

Lovorikovec je po mojih opažanjih bolj nagnjen k rasti v zaokrožene oblike, ne sili v višino. Najbrž bi se ga s primerno vzgojo dalo "dvigniti", ampak 2 metra se mi zdi kar veliko. Meni je najlepša živa meja iz prosto rastočih (neoblikovanih) grmov lovorikovca. V tem primeru ne bi smeli biti posajeni gosteje od 1 metra. Žal zavzame taka meja veliko prostora in kar nekaj let traja, da se primerno zgosti. Če želiš imeti "nabito" in striženo živo mejo, moraš seveda potaknjence potakniti dosti bolj na gosto, ob upoštevanju, da se vsi morda niti ne bodo ukoreninili (morda v cik cak na 30 cm?) Še vedno odvečne kasneje lahko populiš ali porežeš
Veliko uspeha!

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a metulj » 01 apr 2006, 09:13

Hvala za pomoč. Bom jeseni poizkusila pa kar bo bo.

Lep pozdrav
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a miranda » 09 jun 2006, 13:45

Kljub gornjim odgovorom in izkušnjam moram dodati svojo: lovorikovec prav grdo in nemarno pozebe. Meni se je to zgodilo lani, sosedi pa tudi že prej v kakšni hudi zimi. Sicer se kasneje obraste, lep pa nekaj časa ni. Že itak bolj počasi raste.
Eni blizu nas so zasadili živo mejo iz njih, pa je lani tudi skoraj vsa pozebla (mlade rastline)
Smo na Dolenjskem.
So pa ti lovorikovci s širokimi in dolgimi listi. Imam občutek, da bi se tisti z ožjimi listi bolje obnesel.

Miranda
miranda
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a nasha » 12 okt 2006, 13:55

Lovorikovec vzgajan kot grm ima vse liste luknjaste,škodljivci priletijo na grm, ko naredijo luknje odletijo, na samih listih ni opaziti nobenih jajčec ali insektov. Ima kdo podobno izkušnjo.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert

Vrni se na Grmovnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov