Kitajski oslez in Yucca

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Kitajski oslez in Yucca

OdgovorNapisal/-a Kalipso » 07 apr 2007, 12:49

Lep pozdrav!

1. Imam kar velik hibiskus v loncu (no osnovno deblo ima kake 3 cm obsega, veje so dolge od 50cm do meter). dobila sem ga lani in sem ga imela celo poletje zunaj (na obali) in je zelo lepo cvetel. proti koncu poletja je dobil ene take bele uši in sem že lani špricala z biokillom, vendar jih verjetno nisem uničila do konca, ker so se letos zopet pojavile. prezimila sem ga v garaži, zdej pa sem ga spet dala ven. z biokillom sem pošpricala 2x, mislim, da sem uši uničila, vendar pa se mi zdej zdi kot da hira - veje so sicer bolj gole, ker so listki šele začeli poganjat,vendar pa so tisti ta večji listi, ki so na vrhu stebla, začeli bledet in se sušit.
torej imate kakšne ideje, kaj naj naredim, naj ga porežem, ali pognojim ali kaj?

2. glede yucce me zanima samo, če jo lahko imam zunaj čez poletje, če ji paše močno sonce?

hvala že vnaprej!
Kalipso
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a muha » 07 apr 2007, 13:59

Kitajski oslez: listi bledijo in odpadajo lahko tudi zaradi sončnega ožiga oz. šoka, ker pride rastlina nenadoma na močnejšo svetlobo. Meni se je dogajalo vsako leto, dokler jih nisem začela že zgodaj spomladi privajati v zatišnem kotu, v začetku prekrite s kopreno.
Svetujem presaditev v za eno številko večji lonec. Istočasno lahko obtrgaš odmrle korenine - običajno so to koreninice ob robu na vrhnji tretjini lonca. Se jih da na pogled lepo ločiti od živih. Če bo v dobri zemlji (ASEF ali COMPO ali kaj v tem razredu) in primerno gnojen, se bo uši obranil sam. Pri meni so se pojavile samo enkrat v neobvladljivi količini (dokler nisem kupila močnega namenskega škropiva) in to tisto leto, ko sem smatrala, da ga ni treba presaditi !!!.
Obrezovanje: čisto po tvoji lastni želji. Tukajle si lahko ogledaš sličice mojih hibiskusov v cvetu in na počivanju.

http://www.rastline.com/viewtopic.php?t=1988&highlight=hibiskus

LP
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a Kalipso » 08 apr 2007, 17:58

hvala muha za odgovore.

hibiskus sem že malo porezala. kar se tiče presajanja, sem ga lani dala v št. večji lonec, ko sem danes pogledala, pa korenine že gledajo ven iz luknjic lonca, tako da ga bom verejtno spet morala presaditi. pa malo pognojit...

lp
Kalipso
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Izola

OdgovorNapisal/-a Pepe » 09 apr 2007, 08:05

Yucca mora biti na soncu.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

Vrni se na Grmovnice