kdaj presaditi hortenzijo?

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

kdaj presaditi hortenzijo?

OdgovorNapisal/-a petruska » 30 avg 2005, 16:12

Imam hortenzijo, a bi jo rada presadila, saj mi na mestu, kjer je posajena, ze vec let ne cveti. :cry: Ceprav je v polsenci in sem ji dodajala gnojilo namenjeno za hortenzije, ni pomagalo. Kdaj jo naj presadim? Jeseni ali spomladi?

Za nasvet bom zelo hvaležna. :D
Lp, P.
z rožcami je svet lepši :)
petruska
Uporabnik
Uporabnik

Kdaj presaditi hortenzijo

OdgovorNapisal/-a muha » 30 avg 2005, 17:12

Meni hortenzija tudi ni hotela cveteti. Sem jo namreč vsako leto pridno obrezala do tal. Potem so mi pa povedali, da je tu razlog - do tal lahko porežeš le suhe in odvečne veje, ostale pa le malo prikrajšaš, ali pa še to ne. Od takrat mi vsako leto lepo cveti, razen letos, ker jo je izgleda zima malo "zmatrala". Kako pa je z obrezovanjem pri Tebi?
Glede presajanja - kot laična vrtnarka, ki dela po posluhu, bi jo presadila spomladi.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a matevzl » 30 avg 2005, 19:46

Hortenzije uspevajo tako na polnem soncu kot tudi na bolj senčnih legah, vendar se število cvetov zmanjšuje, ko število sončnih ur pada proti štirim uram sonca dnevno.
Na rastišču potrebujejo lahka, dobro odcedna tla, ki jih obogatimo z organsko snovjo. Pri težkih tleh dodamo 1/3 zrelega komposta ali gnoja.
Pri hortenzijah lahko z napačnim rezom odstranimo vse cvetove. Številne vrste bodo cvetele enako uspešno tudi, če jih ne obrezujemo.
Pri najpogostejših vrstah grme obrežemo spomladi, ko je se nova rast že povsem razvila. Odstranimo vsa stebla, ki so pomrznila. Stebla, ki nosijo lanske cvetove ali pa niso olistana do vrha porežemo do prvega stranskega poganjka. Te vrste hortenzij cvetijo na lanskih poganjkih in če nepravilno obrežemo poganjke, lahko odstranimo vse cvetove, ki bi se odprli letos.

lp,

matevž
Okrasni vrt
www.okrasnivrt.com
matevzl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petruska » 31 avg 2005, 14:31

Najlepše hvala za odgovora. Glede obrezovanja - obrežem le suhe veje spomladi, ko že zeleno požene.

LP
z rožcami je svet lepši :)
petruska
Uporabnik
Uporabnik

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov