HORTENZIJA - OBARVANJE CVETA V MODRO

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

HORTENZIJA - OBARVANJE CVETA V MODRO

OdgovorNapisal/-a power3 » 24 maj 2007, 11:41

Pozdravljeni!
Zanima me zakaj se moji hortenziji nočejo cvetovi obarvati modro, kjub temu da sem ji redno dodajala modrilo za hortenzije. Hvala za odgovor.
power3
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a Pepe » 24 maj 2007, 14:21

Zemlja ni dovolj kisla.
Pepe
Guru
Guru

Kraj: Tri palme

OdgovorNapisal/-a rok.k » 25 maj 2007, 14:31

Zdi se mei, da če v bližino hortenzije zakoplješ neko železno stvar, ali pa jo zalivaš z šelezovimi kleat(kot surfinije) hortenzije postanejo modre.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a muha » 25 maj 2007, 15:34

power3, tudi moje hortenzije ostajajo roza, pa so v zemlji okrog njih vsi žeblji od gradnje hiše :( . Imam dva enaka grma, okrog enega sem bogato potresala modrilo dve ali tri leta zapored - je cvetel čisto enako, kot oni drugi - roza :? . Obenem sem imela še zelo blede liste. Lani sem dodala magnezij, listi so se popravili, barva cveta je ostala. Ne odneham in sem letos potresla še železov prah, zaenkrat učinka še ni videti, ker se cvetki šele razvijajo, a preveč pričakovanj nimam.
Bodisi, da imam premočno alkalno zemljo, ali pa so te hortenzije take, da ne spremenijo barve - v eni oddaji o hortenzijah, mislim, da od gospe de Belder, sem zasledila podatek, da so nekatere roza barve stabilne ne glede na zemljo.
Bom pa naredila še en poskus - eno vejico bom vtaknila v zemljo nekje v divjini, blizu gozda ali močvirja. Potem se bo pa res izkazalo.

Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a johana » 25 maj 2007, 16:32

Tudi sama imam posajena dva grma čisto navadnih hortenzij, ki seveda cvetita roza....in smo poskušali z modrilom,pa z žeblji,pa nevem še s čim,aja pa zemlja je bolj kisla,(rasteta v neposredni bližini bora) hortenziji pa vsako leto veselo cvetita roza in to čisto bledo roza.Tako sem se letos odločila da dodam rdečilo za hortenzije, da bomo imeli vsaj izrazito roza cvetenje(tako vsaj upam...)

LP
Nekoga moraš imeti rad,
pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen....
(Ivan Minatti)
johana
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Tina » 25 maj 2007, 18:51

Načeloma se barva cveta spreminja glede na kislost zemlje, vendar to ne velja za vse vrste hortenzij.
Na spodnjem naslovu je nekaj koristnih informacij:

http://www.okrasnivrt.com/Rastline/Grmi/Hortenzije.php

Lp Tina
Tina
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a nasha » 25 maj 2007, 22:18

Moja hortenzija je popolnoma navadna roza kmečka hortenzija, v zemljo okrog nje sem zapičila 6 novih žebljev dolžine 20cm, ki smo jih enkrat kupili, pa nikoli uporabili. Tako se je obarvala lani, letos sem pa še dodala žeblje, da bom videla razliko, so pa žeblji vplivali malenkostno tudi na sosednjo hortenzijo.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Zadnjič spremenil nasha, dne 26 maj 2007, 13:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a PR-ST » 25 maj 2007, 22:54

skromen cvetek ...
v zakotju Sovanovega parka.
Uporabniški avatar
PR-ST
Guru
Guru

Slike: 14
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a muha » 26 maj 2007, 10:41

Nasha, jest sm ti pa en mal fovš . Take bi rada mela :!: Pa so trmaste, jim noben žebelj ne pomaga :cry: :cry:
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a nasha » 26 maj 2007, 13:19

Saj ti bo uspelo, samo potrpljenje, pa res kakšen močen žebelj iz pravega železa zraven zapiči.
Sem pozabila napisati, da je mož nekaj škropil z modro galico, pa je malenkost ostalo, pa sem ti dve hortenziji poškropila. Mogoče je tudi to kaj pomagalo.
Bom videla kakšne bodo letos, cvetov je nastavljenih izredno veliko, pa tudi listi so lepo temno obarvani.
Imam pa tudi bele hortenzije in sem sedaj dobila idejo ,da jih pobarvam, samo je verjetno že prepozno, ker so cvetovi že nastavljeni. Vseeno bom pri enem grmu poizkusila.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert

OdgovorNapisal/-a metulj » 08 jun 2007, 10:41

Malo sem brskala po tujih straneh in ugotovila, da povsod piše, da moramo za modro barvo cvetov dodati aluminij oz. aluminijev sulfat. Nikjer ni navedeno železo :shock: . Morda bi z alumijem torej šlo ...
Barva belih cvetov ni odvisna od Ph in se ne spreminja

http://www.hydrangeashydrangeas.com/colorchange.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydrangea_macrophylla
metulj
Guru
Guru

Kraj: Črnomelj

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 08 jun 2007, 15:09

Moje hortenzije so se po 5 letih cvetenja pobarvale v modro pa nisem nič dodajala
zaljubljena23
Guru
Guru

Kraj: Relacija Ptuj-Rače

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 17 jun 2007, 18:48

Eto in še slika teh hortenzij, ki so pred 5 leti bile samo roza barve ;)

Slika

Slika
zaljubljena23
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a jan24 » 17 jun 2007, 19:31

Pri nas je modra barva že malo zbledela, imamo jih pa za kakih 20 tekočih metrov. Kljub številnemu iginjanju cvetov in malenkost zbledeli barvi, mislim da so še OK.

Lep pozdrav
jan24
Guru
Guru

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a zaljubljena23 » 18 jun 2007, 05:06

Lepe, takšne sem jaz imela pred 3 leti, zdaj pa so čisto modre, kot vidite v moje prejšnjem postu
zaljubljena23
Guru
Guru

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov