Hibiskus in rdeči hroščki

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Hibiskus in rdeči hroščki

OdgovorNapisal/-a illy » 01 okt 2007, 15:17

Zdravo!

Zunaj na vrtu imamo posajen hibiskus (ze precej velik grm) in sem opazila na njem ogromno število rdečih hroščkov - rdeče barve s črnimi vzorci. Tej hroscki se ponavadi nahajajo na popkih zaprtih cvetov in iz popkov pijejo sok (porinejo not taki cisto tanek rilcek) in po dalšem opazovanju sem ugotovila da tej popki se sploh ne odpreja ampak se posusijo.

Naj povem da število teh hrosckov zmeraj bol narasca...je kaksna resitev?

spodaj prilagam link slike hroscka:
http://www.royensoc.co.uk/images/pageimages/red_bug.jpg
illy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a muha » 01 okt 2007, 16:38

To je ena izmed stenic, imenujejo jo tudi rdeči škratec ali šuštar. Tudi pri nas jih je vse polno, zato sem prav lovila kakršnokoli informacijo, ali so škodljive ali ne. Potem sem slučajno gledala eno izmed otroških poučnih oddaj, kjer so prav o tej črno-rdeči povedali in pokazali tole:
- živi na in od lipe. Jajčeca odlaga v špranje med lubjem, mlade stenice, ko so še zelene, ostanejo na deblu, odrasle - rdeče-črne - se pa prehranjujejo izključno z lipovimi semeni.
Zelo ljubijo toploto, zato se takoj spomladi, ko se otopli, hodijo gret na bližnje tople površine (listje, lubje ..)
Potem mi je bilo pa vse jasno. V bližini imamo eno ogrooomno košato staro lipo, ki proizvede dovolj hrane za vso to vojsko. Da jedo semena bo držalo, ker bi sicer spomladi vsenaokrog zrastlo kak miljon mladih lipic, pa komaj kje zasledim kakšno.
Zdaj jih ne preganjam več, na hibiskus se po moje bolj hodijo sončit, kot delat škodo. Oz. grejo nanj potem, ko popki že pričnejo odmirati, opazila sem, da jim je tudi vsakršne odmirajoče rastlinje prav všeč.
Lp
muha
Guru
Guru

Kraj: Medvode-okolica

OdgovorNapisal/-a illy » 01 okt 2007, 16:54

hm..sam sem eno to zivalco opazovala zelo od blizu, in je rilcek potisnila not v zaprti popek hibiskusa..ker nahajajo se vecinoma na popkih..in jih je npr. ene 5 na vsakem popku in vse imajo rilcke not zabodene..zato je bil moj sum, da popijejo sok s popka, tako da ga izcrpajo in pol popek ne scveti, ampak odmre...ker letos je hibiskus imel ogromno popkov..cvetov pa zelo malo, ker so se popki preden so se sploh lahko razvili do konca izsusili.

ampak, vseeno hvala za odgovor :)
illy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a illy » 01 okt 2007, 17:11

sem zdej do nove ugotovitve prisla...vsi rjavi (izsuseni) popki hibiskusa so se cisto rahlo razprli in notri je kr lepo stevilo semen, pogledala sem ker sem opazla 3 te rdece hroscke z glavicami not v teh zasusenih popkih..pojejo pol tudi semena na koncu?
illy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a illy » 01 okt 2007, 17:23

sem nasla odgovor na moj sum ...

Tej hroscki so skodljivci, zelo tezko se jih resisi in napadejo popke rastlin (lipa, bombaz, hibiskus) tako da se razvoj rastline ustavi..na koncu pa pojejo se izsusena semena. V ZDA med industrisko revolucijo se naredili veliko skode.

spodaj povezave:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrrhocoridae

http://en.wikipedia.org/wiki/Firebug

Dobrodosla pa bi bila kaksna uncikovita resitev - kako se jih znebit, ce je ze kdo imel podobno tezavo!

hvala
illy
Uporabnik
Uporabnik

OdgovorNapisal/-a lunca » 01 okt 2007, 17:45

tudi mi imamo polno teh hroščkov na hibiskusih. Pa smo tudi opazili da letos ni tako bujno cvetel kot lani.
lunca
Guru
Guru

Kraj: grosuplje

OdgovorNapisal/-a nasha » 01 okt 2007, 19:55

Jaz sem imela te barabe na zelju, naredili so luknje, ker zelja ni veliko sem jih ročno odstranila, je pa v bližini ena velika lipa, sama imam pa tudi eno malo 4 leta staro lipico.
Se pravi,da bo ta nadloga sedaj gost pri hiši.
Lp Nasha
nasha
Expert
Expert

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov