Črna listna pegavost vrtnic

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Črna listna pegavost vrtnic

OdgovorNapisal/-a lubika » 01 jul 2008, 12:28

Kaj naj naredim..
spomladi sem dvakrat pošpricala s Piroxom, vsaj mislim, a se tako imenuje, proti pegavosti, sedaj pa vrtnicam na veliko odpadajo listi, najprej so dobili črne fleke, nato porumenijo in odpadejo listi... kako se vi soočate s to boleznijo. Imam nove, jesenske vrtnice, pa jih je tudi napadlo. Joj, kar zjokala bi se, ko so pa tako lepe, sedaj mi bodo pa gole :cry:
lubika
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ivančna Gorica

OdgovorNapisal/-a LHASA » 01 jul 2008, 13:22

Ja, tudi sama se vsako leto srečujem s plesnijo ali s tem ožigom. Letos sem se odločila, da zatrem in sem špricala s piroxom, žal, neuspešno. Pred kratkim sem kupila Topaz, ki je strup za vse tovrstne bolezni. Moram povedati, da sem vrtnice predhodno vse obrezala in odstranila poškodovano zelenje in špricala v zaporedju enega tedna, torej dva krat. Moram reči, da sedaj bujno rastejo novi listi in upam, da sem uspela izgnati hudiča.
Za vse obstajajo škropiva, zato pojdi v najbližjo prodajalno in kupi TOPAZ.
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Posavje

OdgovorNapisal/-a fresia » 01 jul 2008, 14:14

Vendar pazi!
Brez izkaznice za FFS lahko dobiš le bio pripravke in kar je dovoljeno- na strani FURS :D Priporočam, da greš delati izpit oz. na tečaj, ker je strogo zelo- delam tudi z FFS-ji in je uffffff brez izkaznice ni nič!
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a fresia » 01 jul 2008, 21:40

Jej sm pozabla napisati, da Topasa brez izkaznice ne moreš dobiti- žal:S Drugač je pa zelo dober tudi Bravo- z izkaznico seveda. Trenutno se proti boleznim da dobiti le bio pripravke, Antacol za preventivo,...
Poglej si- tu imaš link- http://www.furs.si/law/slo/ffs/SLO/trgo ... 9maj08.pdf
fresia
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a lubika » 02 jul 2008, 07:07

Se pravi da razen bio neučinkovitih sredstev ni nič. Da bodo moje vrtnice žalostno propadle.... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
lubika
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Ivančna Gorica

OdgovorNapisal/-a Garden-ja » 02 jul 2008, 22:47

Pirox je bolj preventiven, Topaz pa bolje deluje za pepelovko.
Najprej odtrgaj in s tal poberi vse okužene liste, potem špricaj Score, ki ga dobiš tudi brez izkaznice.
Rastlina do konca sezone verjetno ne bo več popolnoma zdrava, rešila pa jo boš.
Naslednje leto pa preventiva, preventiva, preventiva. :wink: Čeprav je težko verjetno, da tu pa tam kak list ne bi zbolel.
Garden-ja
Expert
Expert

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Jave » 03 jul 2008, 14:16

Po takih radikalnih posegih je dobro rasline pognojiti s kakšnim organskim gnojilom, da se okrepi.
Jave
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a LHASA » 04 jul 2008, 13:29

Ja, topas menda dajejo samo na izkaznico, ampak pri nas dobim tudi brez. Če kdo želi, mu ga lahko kupim....stane pa okoli tri evre. Sama sem sedaj špricala še s Cvetalom s kalcijem, ker so zeleni plodovi obarvni že z rjavimi fleki, pa je menda pomanjkanje kalcija temu vzrok.
Ma....me skoraj ima, da bi vse paradajze spulila, če je treba tako špricat in pojest toliko strupa in je glih vseeno, če ga potem kupim.
Brez domišljije bi živela samo eno življenje
----------------------------------------------------
LHASA
artline@mail386.com
LHASA
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Posavje

Vrni se na Grmovnice

• Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi