lp, v šoli mam predstavitev črnega trna. sm iskal neki podatkov po netu pa nism nič našu ma kdo kakšne odatke al pa kaj?
hvala
(se oproščam če sm dal v napačen podforum tole)
Moderatorji: dusanh, Moderatorji
vasko1 je napisal/-a:prvič pišem.kiksi možni,sicer preizkušen recept za okusen in zdrav sirup.Jagode oberi kona okus ne "vežejo" več (so že rahlo uvele,jutra pa precej hladna). 1kg jagod prelij z 1litrom vrele vode,pokrij, naj stoji 1 dan. precedi ,zavri, prelij spet čez jagode ,pokrij. čez 24 ur spet precedi, jagode zavrži, soku pa dodaj 1kg sladkorja na liter in spet zavri. Od tu naprej postani inovator (dodatki npr. sok limone, nageljnova žbica, košček cimetove skorje...)lahko prijetno dodajo h okusu, niso pa obvezni. Jagod ne mešaj ali mečkaj, če razpokajo precedi skozi gosto krpo.Še vroče v steklenice in zamaši.Stara mama pravi da je bil po 5 letih še brez napake,pri nas takšne starosti ni dočakal nikoli. Srečno.
Ivčk je napisal/-a:Jaz jagod nisem zavrgla!Iz njih sem naredila za moje pojme najokusnejšo marmelado kadarkoli!
Jagode sem zavrela(ker je notri ostalo veliko tekočine od namakanja),dodala 400g sladkorja in na srednjem ognju kuhala,dokler se sladkor ni raztopil.Potem sem jih ročno spasirala,da sem odstranila kožice in koščice in marmelado nadevala v kozarčke.Ker same jagode vsebujejo veliko pektina,jim ni treba dodajati ne citronske kisline ne želirnega sredstva.Začimbe dodamo po okusu...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov