Pozdarvljeni !
Po internetu in trgovinah sem zadnji teden iskala angelske trobente, ki bi jih rada podarila za rojstni dan .
Na žalost je trenutno tak čas, ko se to po trgovinag ne prodaja, niti se ne da naročiti ( sezona bo šele konec aprila ) .
Zasledla pa sem ta stari forum in upam, da bo kaj več uspeha.
Kakšne so vaše izkušnje glede pisanih - barvinih sort?
Ali kdo ima trenutno kako "sadiko" več, kot jih misli posaditi ?
Zanimajo me predvsem dvoslojne in barvne .
Nekaj nasvetov iz lastne prakse :
Sama imam bele ( navadne ), ki jih posadim zunaj na gredicah in lepo uspevajo. Ker res poženejo ogromne korenine, se ne trudim z izkopavanjem pozno jeseni, ker rastlina raste hitro in je tako manj dela . Ko listi začenjajo odpadati in je vidno, da jim mrzle noči naredijo škodo , ni več kaj čakati. Grm enostavno porežem - močna - primerna stebla porežem na 50 - 70 cm dolge palice, odstranim liste, ki bi itak odpadli ( pustim le vrh) in jih dam v vedro z vodo - to postavim v srednjetopel hodnik, kjer je svetlo. Čez zimo iz stebla ( kjer so bele pikice ) poženejo korenine. Četudi vas skrbi, da je morda rastlina( palica ), ki jo posadite brez lepih listov in jih je malo, ni panike. Rastlina se bo hitro obrasla in pognala tudi druge "veje" . Grm lahko po želji tudi porežete, da dobite čimlepšo simetrično obliko. Tako pridelane nove rastline cvetejo že prvo leto .
Res je, da jo je treba večkrat zalivati, saj so listi veliki in je v vročem poletnem vremenu izparevanje -poraba vode velika. Vsekakor je malo manj problemov, če se posadi na gredi, namesto v lonec.
Primer vzgoje je opisan za navadno belo angelsko trobento - kako je z drugo vrsto, nimam izkušenj, ker tudi rože nimam.
Pišite kaj !
LP