Angelska trobenta

Diskusije o grmovnicah, cvetočih in zelenih.
Berberis, Buxus, Cornus, Corylus, Forsytia, Hibiscus, Hydrangea, Ligustrum, Magnolia, ...

Moderatorji: dusanh, Moderatorji

Angelska trobenta

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 14 apr 2008, 10:45

Ne vem, če sem zastavila vprašanje v pravi rubriki, pa vseeno: Kupila sem si angelsko trobento - v Hoferju. Zanima me, ali jo lahko posadim v lonec in če lahko,kako velik mora biti?

Najlepša hvala za odgovore.
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a rok.k » 14 apr 2008, 21:38

Vrjetno si kupila majhno sadiko, ki letos še ne bo cvetela. Lahko jo posadiš v lonček(če je majhna), nato pa jo presajaš po potrebi v večje lonce. Lepo pa uspevajo tudi v vrtu, imaš manj dela z zalivanje, saj so glede vode zelo požrešne.
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

Angelska trobenta

OdgovorNapisal/-a Tiaja » 21 apr 2008, 21:15

Hvala za vaša skromna mnenja. Rok. k tebi še posebna hvala ker si vsaj odgovoril.. ne vem kako to da je tako malo odgovorov....:(
Tiaja
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a dinksi » 21 apr 2008, 21:25

Tudi mi imamo doma zelo veliko angelsko trobento. Posajena je v velikem loncu in stoji na vzhodni strani hiše tako, da ima sonce do 11-ih zjutraj. Poleti jo zalivamo skoraj vsak dan in vsako leto nas obdari z ogromnimi cvetovi.
Pozimi jo obrežemo in damo v toplo gredo kjer temperatura ne pade pod ničlo.
dinksi
Poznavalec
Poznavalec

Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a solinar » 22 apr 2008, 15:19

Oj!
Morda se motim, ampak pred časom sem prebral, da je angelska trobenta strupena, mladina je baje kuhala neke napitke iz cvetov, pa me zanima, kaj je s tem!
Jaz je od takrat več nimam! :!:

LP
solinar
Expert
Expert

Kraj: Ob Savi

OdgovorNapisal/-a Ivčk » 22 apr 2008, 15:29

Ja, solinar, zelo je strupena! Mladina je nekje zasledila, da povroča močne halucinacije, zato so začeli izdelovati domače 'pripravke'. Bilo je celo nekaj smrtnih primerov!

Tiaja, tebi, ki imaš majhne otroke, priporočam izredno previdnost. In, ja, lahko je posajena v velikem loncu (premera vsaj 30cm), le tako se jo da kasneje prestaviti v zimsko počivališče, ker ne prenese mrazu...
Uporabniški avatar
Ivčk
Guru
Guru

Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a turururu » 22 apr 2008, 20:08

Tudi jaz sem lani v Hoferju kupila majhno sadiko angelske trobente. Posadila sem jo v kar velik lonec. Zrasla je v veliko in močno rastlino in obilno cvetela.
Pa lep pozdrav!
Lep dan!
turururu
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: radovljica

OdgovorNapisal/-a Tanci » 23 apr 2008, 18:32

Živjo!
Da se vam še jaz pridružim pri angelski trobenti, jaz sem od tete dobila eno majhno vejico, pa sem jo posadila v zelo velik lonec, cvetela je zeloooooo bujno, požrešna za vodo in dognojevanja. V oktobru sem jo porezala 30cm na visoko, dobila iz nje morje sadik, kateri so bili v vodi celo zimo v srednje toplem prostoru. Tako da sem letos posadila in razdajala podtaknjencev :lol: . Veliko sreče pri vzgoji.

Lp Tanja
Živlenje zajemajmo z veliko žlico.
Tanci
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Blanca

OdgovorNapisal/-a bajsek » 18 apr 2009, 07:35

Hoj!

Tudi jaz imam sedaj tri nove trobente (kakih 30-40 cm). Posadila sem jih v velike lonce (ravno včeraj) in zaenkrat so še na podstrešju (jih še ne upam dat ven). Vidim da jo je treba jeseni porezati :? Koliko in kako jo pa porežete? Ali odvrže liste? Ali imam kaj šans da mi letos cveti?
Pravite da je požrešna na vodo?! Ali mora biti potem substrat skoz vlažen?

lp in hvala
bajsek
Ljubitelj
Ljubitelj

OdgovorNapisal/-a orhy » 18 apr 2009, 10:59

Ali ima mogoče kdo še kakšen višek ?
Hvala vnaprej! :D
Slika
Uporabniški avatar
orhy
Guru
Guru

OdgovorNapisal/-a rok.k » 18 apr 2009, 20:26

Škoda da ni kdo želel v jeseni kakšne, saj sem sam vse zavrgel( rumen, bele, roza)
rok.k
Guru
Guru

Kraj: Medvode

OdgovorNapisal/-a Entuziast » 18 apr 2009, 22:04

jaz prodam tole trobento

Slika
Lep pozdrav,

Entuziast
Uporabniški avatar
Entuziast
Ljubitelj
Ljubitelj

Kraj: Litija

Angelska trobenta

OdgovorNapisal/-a S-bina » 17 mar 2010, 15:35

Pozdarvljeni !

Po internetu in trgovinah sem zadnji teden iskala angelske trobente, ki bi jih rada podarila za rojstni dan .
Na žalost je trenutno tak čas, ko se to po trgovinag ne prodaja, niti se ne da naročiti ( sezona bo šele konec aprila ) . :oops:

Zasledla pa sem ta stari forum in upam, da bo kaj več uspeha.
Kakšne so vaše izkušnje glede pisanih - barvinih sort?

Ali kdo ima trenutno kako "sadiko" več, kot jih misli posaditi ?
Zanimajo me predvsem dvoslojne in barvne .

Nekaj nasvetov iz lastne prakse : :wink:
Sama imam bele ( navadne ), ki jih posadim zunaj na gredicah in lepo uspevajo. Ker res poženejo ogromne korenine, se ne trudim z izkopavanjem pozno jeseni, ker rastlina raste hitro in je tako manj dela . Ko listi začenjajo odpadati in je vidno, da jim mrzle noči naredijo škodo , ni več kaj čakati. Grm enostavno porežem - močna - primerna stebla porežem na 50 - 70 cm dolge palice, odstranim liste, ki bi itak odpadli ( pustim le vrh) in jih dam v vedro z vodo - to postavim v srednjetopel hodnik, kjer je svetlo. Čez zimo iz stebla ( kjer so bele pikice ) poženejo korenine. Četudi vas skrbi, da je morda rastlina( palica ), ki jo posadite brez lepih listov in jih je malo, ni panike. Rastlina se bo hitro obrasla in pognala tudi druge "veje" . Grm lahko po želji tudi porežete, da dobite čimlepšo simetrično obliko. Tako pridelane nove rastline cvetejo že prvo leto .
Res je, da jo je treba večkrat zalivati, saj so listi veliki in je v vročem poletnem vremenu izparevanje -poraba vode velika. Vsekakor je malo manj problemov, če se posadi na gredi, namesto v lonec.
Primer vzgoje je opisan za navadno belo angelsko trobento - kako je z drugo vrsto, nimam izkušenj, ker tudi rože nimam. :cry:

Pišite kaj !
LP
S-bina
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Cerkvenjak

OdgovorNapisal/-a quo_vadis » 17 mar 2010, 18:47

S-bina,
na zalogi imam domače seme Dature Metel (vijolična barva; pokončen cvet). Gojim jo kot enoletnico. Sadike vzgojim sama in jih po 15-tem maju presadim na vrt ali v lonec. Zacveti v istem letu, ko tudi semeni. Zrela semena poberem in jih shranim za naslednje leto.

Kakšna je Datura Metel, poglej na Googlu/slike.
Če zeliš seme, javi na ZS.
Lep pozdrav!
Želim vam prijazen dan.
http://quovadis.moj-album.com/
quo_vadis
Guru
Guru

Slike: 0
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a S-bina » 23 mar 2010, 17:37

Ponovno pozdravljeni !
quo_vadis - hvala za ponudbo - več na ZS :wink:

Kolikor sem brskala po spletu, sem ugotovila, da obstajata 2 vrsti angelske trobente :
1. Datura - enoletnica z pokončnimi cvetovi, ki jeseni semenijo.
2. Brugmasia - večletnica - trajnica, ki hitro raste, ima viseče cvetove in jo je potrebno jeseni spraviti pred mrazom .

Slednjo sorto bi zaradi ustreznih značilnosti še posebej rada imela - zato -ponudniki - pišite kaj . :wink:

Lep pozdrav !
S-bina
Uporabnik
Uporabnik

Kraj: Cerkvenjak

Vrni se na Grmovnice

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov