slovenske gobarne

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

slovenske gobarne

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 27 feb 2004, 16:39

:lol: Tukaj je par slikic iz komercialnih gobaren po Sloveniji. :lol:

Na prvi so šampinjoni pri gospodu Kaduncu, drugi dve sta iz Črne (Ortika d.o.o.), šampinjone gojijo v starem rudniku kaolinita. Bil sem prepozen zato gob skoraj ni bilo več.


Andrej :lol:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 16 mar 2004, 22:54

Slike so iz gobarne gospoda Ladinika iz Spodnje Orlice pri Vuhredu.

Sprva je poskusil gojiti šampinjone v manjšem prostoru v kmečkem gospodarskem poslopju. Ko mu je uspelo in so šli šampinjoni v promet se je odločil, da poveča proizvodnjo. Sedaj razmišlja, da bi celotno gospodarsko poslopje poleg svoje hiše predelal v gobarno.

Izdeluje tudi komplete za gojenje šampinjonov

gobarstvo Ladinik
Spodnja Orlica 16
2365 Vuhred
070 280 908; 02 876 81 51
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 16 mar 2004, 22:59

Na sliki je manjša gobarna gospoda Ladinika, spodbudno za vsakogar ki razmišlja o gojenju gob v opuščenem hlevu.

Šampinjoni so šele začeli izraščati.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a sadjar » 17 mar 2004, 00:18

Odlične slike. Kako pa je kaj s tempraturami in vlago?
sadjar
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 60
Pridružen: 26 nov 2003, 21:46
Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 17 mar 2004, 22:46

Temperatura zraka je cca 18 stopinj, uravnavajo jo z radiatorji, priključenimi na centralno od kmečke hiše.

Zraka ne vlažijo dodatno saj ogromno vode izhlapi s površine gredic in to zadošča za potrebe šampinjonov (mogoče sem ter tja poškropijo vodo po tleh, če je to potrebno).

Vsak prostor ima ventilator, kateri dovaja svež zrak, kar je pomembno, da se ne zaredijo plesni na gredicah (krovni prsti).
:D
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 19 mar 2004, 16:03

Te slike so iz gobarne gospe Stojan Karmen in gospoda Cvetota iz Zlateč pri Šentjurju.

Zlateče pri Šentjurju 3
Šentjur pri Celju
041 827 437; 03 579 91 68
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 19 mar 2004, 16:17

Spodnje slike so iz gobarne gospe Kotnik-Gril Natalije. Gobarno so'izkopali' na vrtu. Je izredno moderno opremljena.

Kotnik-Gril Natalija
Pečke 23
2321 Makole
041 250-469
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 29 apr 2004, 18:52

Na spodnjih slikah je gobarna gospoda Osvaldiča iz Miklavža na dravskem polju.

naslov:
gospod Osvaldič
Nad izviri 26
Miklavž na Dravskem polju


Ali je koga že prijelo, da bi se lotil gojenja šampinjonov?
Če je odgovor DA vam predlagam, da za kompost kontaktirate gospoda Grubelnika: 070 427 144

Andrej
gregori_andrej@hotmail.com
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a zeronio » 30 apr 2004, 10:51

Kar lepo zgleda, čeprav moram priznati, da mi šampinjoni niso preveč pri srcu. Vsekakor mi je bolj všeč rjava različica, ki je pa pri nas še nisem videl v trgovinah.

Zanimivo bi bilo vedeti še, koliko pridelka imajo na eni kocki in v koliko valovih.
zeronio
Strokovnjak
Strokovnjak
 
Prispevkov: 70
Pridružen: 02 mar 2004, 13:33
Kraj: Kras

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 30 apr 2004, 17:27

Glede pridelka me prevec vprasas, ker sem pozabil podatke. Vem pa da jih imajo najvec tri vale, ker je pridelek vedno nižji in vedno več je okužb.
Se strinjam s teboj glede šampinjonov, tudi meni niso preveč pri srcu, vendar se največji posel plete okoli njih. Zaradi tega je narejenih tudi ogromno raziskav. So pa rjavi bolj simpatični in tudi bolj okusni.

Andrej
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana


Vrni se na Gojenje gob

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron