Slad

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

Slad

OdgovorNapisal/-a Versicolor » 10 maj 2005, 19:46

Pozdrav vsem ljubiteljem gniloživk.
Pred kratkim sem "padel not" tudi jaz, in sem seveda še popolen zelenec na področju. V prihodnje bom imel cel kup vprašanj za vas in se že v naprej zahvaljujem za pomoč.
Prvo vprašanje, s katerim si belim glavo, je tole:
Kakor razumem, je pogosto uporabljeno hranilo za gojenje micelija sladni ekstrakt (malt extract). Ker so cene slednjega pri dobaviteljih kemikalij vsaj za moj žep kar malo zabeljene, me zanima, če se ga da kje dobit po bolj pivovarskih cenah?

LP
Versicolor
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 maj 2005, 11:46
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 11 maj 2005, 04:52

Tudi jaz sem ga pred leti iskal kot nor, nato pa sem ugotovil, da ga sploh ne potrebujem.
Ce mislis, da ga potrebujes za hranilni agar, lahko skuhas agar iz navadnega krompirja, dodas agar, dekstrozo-grozdni sladkor, kvas. In to je to. To podlago uporablja vecina gojiteljev gob in deluje prav dobro.

Slad pa sem jaz nasel v trgovini z zdravo prehrano (LJ-Trubarjeva ulica)
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a Versicolor » 14 maj 2005, 11:44

Hvala za napotek. Res imajo v Kalčku na Trubarjevi razne vrste slada v obliki sirupa s precejšnjim deležem trdne snovi. Cene so nekje med 700 in 900 SIT za 350g, kakšna je pa "koncentracija" je pa drugo vprašanje. So pa zato bio. :) Me veseli, da se da zadevo nadomestit s krompirjevim gojiščem. Nekje sem namreč bral, da je za kaljenje spor (večinoma) bolj priporočljiv medij iz slada.
Moj namen je vzgoja micelija reishi-ja ali šitake v tekočem gojišču in potem cepljenje štorov v topli gredi. Moram pa priznat, da je vse skupaj še popolnoma v oblakih in sem verjetno za letos tudi že malo prepozen.

LP
Versicolor
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 maj 2005, 11:46
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 14 maj 2005, 15:11

Glede kalitve spor misim, da je krompirjevo gojisce primerno, od tistih parih miljonov, katere bos nanesel nanj jih bo zagotovo nekaj stotisoc skalilo.

Pa imas kaj izkusenj s tekocimi gojisci? Kot jaz vem so izredno dovzetna za okuzbe (tudi iz lastnih izkusenj) in nimajo zaloge hranil, kot jo imajo psenicna semena (v jedru semena je skrob zaloga energije, da lahko micelij hitro napreduje v rasti). Zakaj ne uporabis micelija na psenici?

Mislim, da za nanasanje micelija na debla ni nikoli prepozno sa posebej ce imas toplo gredo (Ti pa ne priporocam cepljenje v topli gredi cez poletje, saj je moznost kontaminacije (okuzenja) z drugimi vrstami gliv pri visokih temperaturah izredno velika).

Cez poletje je primernejsi kak hladnejsi kraj.

Ce pa potrebujes micelij za reishi na psenici pa poklici 031 893 262
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

Re: Slad

OdgovorNapisal/-a nejevernež1 » 29 jan 2011, 18:33

Jaz bom pa ostrigarje gojil na slami.Pomešal bi jo z žaganjem in bi dodal žitna zrna.
Koliko naj jih dodam.Ali ječmen ali koruzo?
Pa lahko dodam tudi koruznico in koruzne storže?



Hvala
nejevernež1
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 20 jan 2011, 20:48


Vrni se na Gojenje gob

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov