Šitake in žagovina

Diskusija o gobah, ki jih lahko vzgajamo.
Šampinjoni, Ostrigarji, Šitake,..

Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5

Šitake in žagovina

OdgovorNapisal/-a Versicolor » 01 jun 2005, 21:37

Evo. Tule pošiljam sliko micelija šitake, ki mi je po Andrejevem nasvetu zrasel na t.i. PDY agarju (potato, dextrose, yeast) iz koščka kupljene gobe. :D
Sedaj nameravam kulturo razširit na zrnju (verjetno rži), potem pa naprej na hlodih in pa žagovini.
Tule je pa moje vprašanje.
Imam nekaj bukovega (večina) in hrastovega žaganja in me zanimajo vaše izkušnje s takim substratom. Predvsem še ne vem, kakšen vir ogljikovih hidratov bi dodal. Kot berem, se ponavadi dodaja otrobe, razmišljam pa, da bi uporabil kar zrnje.
Drug problem so kajpak vrečke, se dobi pri nas kej? Nekje sem videl, da eni dobivajo te zadeve prek mesarjev al pa jih delajo sami iz folije... Mogoče folija za mikrovalovke? Kozarci so seveda še vedno alternativa...
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Versicolor
Uporabnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 maj 2005, 11:46
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 02 jun 2005, 15:57

Glede žaganja je tako: ga zmešaš z otrobi 10-20 % (jaz imam boljše izkušnje z njimi kot s semeni, ker se enakomerno razporedijo po mešanici) in dodaš apnenec (1%). Namesto otrobov lahko zamešaš notri koruznico ali kaj podobnega. Dodaš vodo (cca 60% suhe teže mešanice). Najbolje je če žaganje namočiš kak dan prej. Steriliziraš, ohladiš in dodaš kulturo gobe. Počakaš ene tri mesece in nato poženejo gobe.

Teh receptov je cel kup, saj jih kombiniraš glede na ceno in dostopnost surovin.

Manjš vrečke imajo v Sanolaborju samo so ful drage. Če ne boš gojil norih gob ti jih lahko zrihtam jaz ene par da poizkusiš. Pokliči me na 031 893 626.
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 07 feb 2006, 19:33

Glede polipropilenskih vrečk za sterilizacijo substrata:

Pri nas na Zavodu za naravoslovje jih prodajamo. Na zalogi imamo dve velikosti vrečk s filtri, kateri omogočajo izmenjavo plinov med notranjostjo vrečke (micelijem) in okoljem.

Primerne so za gojenje micelija (predvsem manjše) in končnega substrata (velike).


LP,


Andrej
Zavod za naravoslovje
mycolab.eu@gmail.com
http://www.zanaravo.com
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a fruto » 08 feb 2006, 23:46

zivjo
nikjer ne najdem, a je kje opisan kk se nardi ta podlaga da na njej gojis micelij. mislm ta agar.

sej a potem pa na agar das koscek gobe k ga odrezes nekje na sred gobe da ni okuzen. a to lahko tut iz sampioncka kuplenga v trgovini??

lp :)
fruto
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 21 feb 2005, 11:21

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 15 feb 2006, 15:02

En od receptov je za PDA (potato dextrose agar).


V litru vode skuhaš 300g olupljenega, narezanega in opranega krompirja. Kuhaš 30 minut, vse skupaj precediš (krompirja ne boš potreboval zato ga lahko poješ - z malo masla in soli je odličen).

Dobljeno tekočino precediš skozi gazo ter dopolniš do enega lita (med kuhanjem je namreč nekaj vode izhlapelo). Dodaš 10g dekstroze, 2g kvasa ter 20g agarja.
Vse steriliziraš (v ekonom loncu) in naliješ v sterilne Petrijeve posodice. Ko se ohladi nacepiš na gojišče košček gobe.

Tudi šampinjoni iz trgovine so OK.
:lol:
Zavod za naravoslovje
mycolab.eu@gmail.com
http://www.zanaravo.com
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a fruto » 17 feb 2006, 16:57

zivjo

se to bi vprasov kaj je to dekstroza pa kje se da dobit, pa kje se da kupit agar in kaksena je cena za kaksno kolicino?

katero gobo predlagate da poskusim gojit za zacetek. tako da se najlazje prprav substra. a je bukov ostrigar primern al so bols sampinjoni

a lahko nardim tut polovicno maso tega

lp :)
fruto
Guru
Guru
 
Prispevkov: 157
Pridružen: 21 feb 2005, 11:21

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 19 feb 2006, 19:54

dekstroza je D-glukoza, bobiš jo v lekarni, agar kupiš v trgovini z zdravo prehrano (uporabljajo ga vegeratjanci namesto želatine)

Agar stane ene 700sit/12g

Za začetek so najprimernejši ostrigarji, ker so izredno prilagodljivi.

Seveda lahko narediš polovično (ali še manjšo) maso.


Aja en še bolj simpl recept je če skuhaš 20g suhe pasje hrane (briketov) v litru vode in dodaš 20g agarja.
Zavod za naravoslovje
mycolab.eu@gmail.com
http://www.zanaravo.com
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a frenky » 15 jun 2007, 14:45

pozdravljeni,


imam eno vprašanje;

ali lahko namesto petrijevke uporabim kozarec, ki ima na pokrovu vdelan 'ventil' za zračenje.
L.p.
frenky
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 606
Pridružen: 03 sep 2004, 16:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a ljzavodrib5 » 03 jan 2008, 23:24

seveda lahko, samo naj bo čimbolj plitev da lahko lažje prenašaš koščke agarja ...........
Zavod za naravoslovje
mycolab.eu@gmail.com
http://www.zanaravo.com
ljzavodrib5
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 183
Pridružen: 26 jan 2004, 15:10
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a McBobo » 01 maj 2008, 19:23

ljzavodrib5 je napisal/-a:dekstroza je D-glukoza, bobiš jo v lekarni, agar kupiš v trgovini z zdravo prehrano (uporabljajo ga vegeratjanci namesto želatine)

Agar stane ene 700sit/12g

Za začetek so najprimernejši ostrigarji, ker so izredno prilagodljivi.

Seveda lahko narediš polovično (ali še manjšo) maso.


Aja en še bolj simpl recept je če skuhaš 20g suhe pasje hrane (briketov) v litru vode in dodaš 20g agarja.


Mene pa sedaj zanima, kako točno pripraviti tale agar s pasjo hrano. A se morajo briketi čisto stopiti in koliko časa kuhati te brikete? Potem dodaš agar in potem koliko časa to kuhati v ekonom loncu če je sploh potrebno?
McBobo
Ljubitelj
Ljubitelj
 
Prispevkov: 49
Pridružen: 24 okt 2005, 08:44
Kraj: Gorenjska


Vrni se na Gojenje gob

 


  • Sorodne teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron