Moderatorji: dusanh, ljzavodrib5
k4bf0276 je napisal/-a:Moje vprasanje pa se glasi: v kaksni obliki in kje v sloveniji je pravzaprav sploh mogoce kupiti komercialno pripravljeni micelij za gojenje gob, predvsem vrsto ostrigarja: shi take. Na kaj je potrebno paziti pri nabavi micelija in zanima me tudi ali je resnicno mozno shi take gojiti brez nekih posebnih zahtev po vlagi in toploti kot to reklamirajo nekateri proizvajalci micelija?.
k4bf0276 je napisal/-a:ali je temna soba stare kamnite primorske hise primeren kraj za ljubiteljsko vzgojo in predvsem kaj je potrebno vedeti pri gojenju shi take v vrecah
ljzavodrib5 je napisal/-a:Jaz pri večjih gojiteljih šitak nisem opazil nobene dodatne razsvetljave. Dovolj svetlobe naj bi dobile, ko vsak dan pogledamo če je vse OK in pri tem prižgemo luč (ali pri obiranju).
miha1 je napisal/-a:Zadnjič sem bil pri gospodu, kateri goji gobe že 25 let (se pravi, da ima izkušnje) in včasih iz stebričkov, katere izdeluje g. Nenad ne dobi skoraj nobene šitake.
ljzavodrib5 je napisal/-a:... v literaturi je navedenih 500-2000 luxov in temperatura 16-18 stopinj celzija za rast gob.
miha1 je napisal/-a: Mene gobe ne zanimajo preveč, sem samo povedal kar sem sem slišal. Mogoče pa gospod res nima pojma o gojenju.
ljzavodrib5 je napisal/-a:Tole so slike šitak, katere so rastle v kleti pri 9stopinjah letošnjo zimo. Hlodke sem okužil (inokuliral) z micelijem že pred štirimi leti. Ves ta čas so počivali in čakali da se jih usmilim.
Ko sem jih po štirih letih za 24ur namočil v vodo so čez cca 14dni pognale šitake.
Največja napaka, ki sem jo naredil je bila ta, da sem hlodke v času preraščanja pustil ležati na zemlji. Zaradi tega se je vanje zažrlo še nekaj nezaželjenih plesni, katere so ovirale šitake.
Kaj čmo, človek se uči na napakah.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov